Maisematiet Suomessa

17.05.2022

Välillä on hyvä hidastaa vauhtia ja siirtyä hieman sivummalle, tutustumalla kotimaan upeisiin nähtävyyksiin. Matkasi määränpää odottaa kuitenkin siellä vaikka jättäisit kiireiset, ruuhkaiset valtatiet väliin ja poikkeat kanta- tai seututielle.

Suomessa on kauniita maisemateitä ja maisemareittejä joihin kannattaa tutustua kotimaassa matkaa tehdessä ja lomaa suunniteltaessa.

Loma-aikoina myös maisematiellä saattaa olla paikoin enemmän liikennettä mutta maisemareitit kuitenkin tarjoavat mukavaa vaihtelua automatkoihin.

Maisematiet

Maisematiet ja maisemareitit Suomessa. Reitit ovat satunnaisessa järjestyksessä eri puolelta Suomea.

 • Niemenharjun maisematie, Pihtipudas
 • Aurajoen maisematie, Turku - Oripää
 • Hämeen Härkätie, Hattula - Turku
 • Pelisalmen ja Kuohunharjun maisematiet, Kangasala
 • Vilkaharjun maisematie, Sulkava
 • Pulkkilanharjun maisematie, Vääksy - Sysmä
 • Sääksmäen maisematie, Akaa - Tampere
 • Punkaharjun maisematie, Punkaharju
 • Päijänteen maisemareitti, Vääksy - Korpilahti
 • Lietveden maisematie, Mikkeli - Pistohiekka - (Puumala)
 • Ylläksen maisematie, Äkäslompolo - Ylläsjärvi
 • Järsöntien maisematie, Maarianhamina - Järsö, Ahvenanmaa
 • Taikayöntien maisematie, Urjala - Punkalaidun - Huittinen
 • Kaamasentie, Karigasniemi - Näätämö
 • Saaristokaupungin reitti, Kuopio

Niemenharjun maisematie kulkee Pihtiputaalla, Kolimajärven harjumaisemissa. Mutkainen tie kulkee harjun päällä. Järviä molemmin puolin, männikköä ja koivikkoa. Hiekkarantaa ja kaunista maalaismaisemaa. Navigoi Niemenharjuntielle. Reitin pituus noin 3 kilometriä.

Lue lisää Niemenharjun maisematiestä>>>

Aurajoen maisematie vie Turusta Aurajoen lähteille varsinaissuomalaisessa kansallismaisemassa. Reitillä näet kaunista jokimaisemaa sekä maaseutumaisemaa. Maisematie, tie numero 222, myötäilee Aurajoen rantamia Turun keskiaikaisesta keskustasta Liedon, Auran ja Pöytyän kautta Oripäähän Aurajoen alkulähteille. Reitin pituus noin 70 kilometriä. Reitin varrelle osuus useita historiallisia yksittäisiä kohteita sekä kylä- ja kirkkomiljöitä.

Lue lisää Aurajoen maisematiestä>>>

Hämeen Härkätie on Suomen vanhin tie. Hattulasta, Kanta-Hämeestä Varsinais-Suomeen Turkuun kulkeva reitti tarjoaa matkailijalle kauniita maisemia ja historiaa, sekä monenlaista nähtävää. Hämeen Härkätiellä on useampia eri paikkakuntia missä on helppo poiketa tutustumaan eri nähtävyyksiin. Reitille osuu Hattulan ja Turun lisäksi Hämeenlinna, Loppi, Tammela, Somero, Koski Tl, Marttila ja Lieto. Hämeen Härkätien reitin pituus on noin 160 kilometriä.

Lue lisää Hämeen Härkätiestä>>>

Pelisalmen ja Kuohujärven maisematiet Kangasalla eivät reitin pituuksilla mahtaile mutta maisemilla kyllä. Kangasalan keskustasta ajat kohti Kuohunharjua näet korkean harjun päältä kauniit järvimaisemat. Sieltä kun jatkat Sahalahden ja Kuhmalahden suuntaan, niin maisemat vaan jopa paranevat. Pelisalmen silloilta näet kaunista Längelmävettä molemmin puolin.

Vilkaharjun maisematie, seututie numero 438 on neljä kilometriä pitkä joka kulkee kauniissa harjumaisemassa kiemurrellen. Maisematie kulkee Sulkavan kirkonkylän ja Lohilahden välillä. Reitin varrelle osuu upea Vilkaharjun luontopolku sekä Vekarasalmen silta, joka oli valmistuessaan Suomen viidenneksi pisin silta (639m).

Pulkkilanharjun maisematie on valittu Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi vuonna 2014. Vääksystä kannattaa siis suunnata kohti Pulkkilanharjua. Pulkkilanharju on Asikkalan kunnassa sijaitseva soraharju, jolla on pituutta noin kahdeksan kilometriä.  Päijänteen poikki kulkee lähes yhdeksän kilometrin mittainen Pulkkilanharju joka koostuu harjusaarista ja vedenalaisista harjuselänteistä. Pulkkilanharjun saaria yhdistää kolme siltaa.

Vanajaveden laakson kansallismaisemissa kulkeva Sääksmäen maisematie on osa Helsingin ja Tampereen välillä kulkevaa Suomen entistä päätietä. Sitä kutsutaan myös Järvi-Suomen portiksi. Pengerrettyjen osuuksien lisäksi ylitetään useita saaria ja Sääksmäen silta, joka oli Suomen toiseksi pisin silta muinoin. Vanajaveden vesistöä ja kaunista maalaismaisemaa löytyy reitin varrelta. Reitillä on pysähdyspaikkoja, uimaranta ja upeita rantakallioita uimapoukamineen. Pohjoiseen mennessä reitti jatkuu ohi Rapolanharjun ja Sääksmäen kulttuurimaisemien ohi. Helsingistä tullessa poistu liittymästä numero 21 ja Tampereen suunasta kannattaa kääntyä liittymästä numero 36.

Punkaharjun maisematie tai yleisemmin kutsuttu Punkaharjun Harjutie on tärkeä osa kaunista Suomalaista valokuvamaisemaa. Puruvettä ja Pihlajavettä halkovan Harjutien päästä löytyy upeita hiekkarantoja. Kansallismaisemat Punkaharjulla suorastaan pakottavat matkailijan pysähtymään sekä ihailemaan molemmin puolin harjulta näkyviä Puruveden ja Pihlajaveden laineita. Punkaharjun seudulla on paljon muutakin nähtävää ja elämyksiä kaiken ikäisille matkailijoille.

Päijänteen maisemareitti kulkee etelästä pohjoiseen Asikkalan Vääksystä, Sysmän ja Luhangan kautta Jyväskylän Korpilahdelle teiden 314, 612 ja 610 kautta. Reitin pituus on noin 125 kilometriä. Aloita matka Vääksyn kanavalta ja rentoudu Korpilahdella. Reitti on hyvä jakaa muutamalle päivälle, koska majoituspaikkoja on reitin varrella runsaasti ja näin on aikaa tutustua reitin varrella nähtävyyksiin paremmin. Päijänteen maisemareitillä voit nähdä poikkileikkauksen kauniista, vehreästä kotimaasta.

Lue lisää Päijänteen maisemareitistä>>>

Lietveden maisematie, kantatie 62 kulkee Mikkelin ja Pistohiekan. Tie kiemurtelee läpi saarien, luotojen ja kalliopengerrysten. Mikkelistä ajettaessa (noin 50 km) maisematieosuus päättyy Pistohiekalle, jonka hiekkarannat ja tanssilava ovat maankuuluja. Pistohiekalta matkaat vielä 20 kilometriä ja olet Puumalan kauniissa kylässä, Saimaan rannalla.

Lue lisää Lietveden maisematiestä>>>

Ylläksen maisematie on noin 15 kilometrin pituinen maantie Äkäslompolon ja Ylläsjärven välillä. Maisematie kulkee jylhien tunturien kupeessa ja näet karua kaunista Suomen lapin luontoa.

Järsöntie kulkee Ahvenanmaalla, Maarianhaminan kaupungista etelään. Navigoi perille Järsöntietä eli Järsövägeniä pitkin. Ainutlaatuista punaista asfalttia seuraamalla voit pysähtyä esimerkiksi Nåton luonnonsuojelualueella. Reitillä näet karua kivikkoa, merta ja saaristolaismaisemaa.

Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin kulkeva Taikayöntie, seututie 230. Reitin pituus noin 50 kilometriä. Reitillä näet kaunista hämäläistä joki- ja maalaismaisemaa.

Lue lisää Taikayöntien reitistä>>>

Kaamasentie kulkee Karingasniemeltä Näätämöön (kantatie 92) kulkee Lapin jylhissä maisemissa. Kaamasentien alku ja loppu sijaitsee molemmat Suomen ja Norjan rajalla. Kaamasentien pituus on 192 kilometriä. Kaikkina vuodenaikoina reitillä riittää upeita maisemia.

Kuopion keskustasta Saaristokatua pitkin kulkeva reitti Saaristokaupunkiin on äänestetty yhdeksi Suomen kauneimmaksi kesälomareitiksi. Saaristokaupungin maisemareitin pituus on noin 5 kilometriä ja myötäilee reitin Kallaveden saaria. Reitin varrella on mm. monumentteja ja taideteoksia sekä 4 siltaa.