Ahvenanmaan nähtävyydet

01.01.2022

Ahvenanmaan on itsehallinnollinen maakunta ja saariryhmä Itämerellä. Ahvenanmaan saaristoon kuuluu yli 6 700 saarta, joista asuttuja saaria on noin 60 kappaletta. 

Ahvenanmaan on kesäisin suosittu matkailukohde.

Keväällä ja syksyllä on hieman rauhallisempaa ja väljempää tutustua Ahvenanmaan saariston merelliseen luontoon ja nähtävyyksiin.

Kulkuyhteydet

Reittiyhteydet Ahvenanmaalle hieman rajalliset saariston sijainnin takia. Helpoin sekä edullisin tapa matkustaa Ahvenanmaan saaristoon on laivalla.

Tallink Silja ja Viking Line varustamon laivoilla Helsingistä ja Turusta. Ahvenanmaalle liikennöi myös Finnlines varustamo Naantalista. 

Manner-Suomesta Ahvenanmaalle pääsee myös autolla, moottoripyörällä tai polkupyörällä Saariston rengastietä pitkin, välillä välillä saaristolauttojen reittiyhteyksiä käyttäen. Ålandstrafiken ei peri henkilömaksuja. Kulkuneuvoista peritään maksu, riippuen ajankohdasta ja reitin pituudesta sekä ajoneuvon tai yhdistelmän pituudesta.

Maarianhaminaan on yhteydet lentokoneella, Helsinki-Vantaan lentoasemalta sekä Turusta. 

Laivayhteydet Tallink Silja. Viking Line. Ålandstrafiken. Finnlines. Kuva: Visit Åland

Nähtävää ja tekemistä

Ahvenanmaan maakunnan ainoa kaupunki ja hallinnollinen maakuntakeskus on Maarianhamina. Maarianhamina sijaitsee Manner-Ahvenanmaalla. Maarianhaminassa asuu noin 11 500 ihmistä, saariston noin. 30 000 asukkaasta.

Katso Maarianhaminan nähtävyydet, majoitus ja uimarannat.

Manner-Ahvenanmaalla, Finströmin kunnassa kannattaa käydä katsomassa upeita maisemia näkötorneista. Finström on noin 17 kilometrin päässä Maarianhaminasta.

Getan kunnassa on myös mahdollisuus mahtaviin näköaloihin Getan vuorilta ja näkötornista. 

Hammarland sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Käy tutustumassa Ahvenanmaan palokuntamuseoon. 

Bomarsundin linnoitus. Kuva: Visit Åland

Jomala ja Kungsön patterimäki tarjoaa upean maiseman meren yli. 

Saltvik ja Sund sijaitsevat myös Manner-Ahvenanmaalla. Sundin kunnassa Bomarsundin linnoitus, Kastelholman linna sekä Kruununvankilamuseo ovat suosittuja nähtävyyksiä.

Ahvenanmaan kalastusmuseo. Eckerö. Kuva: Visit Åland

Eckerö, Lemland ja Lumparland sijaitsevat Ahvenanmaan saaristossa, siltayhteyden päässä Manner-Ahvenanmaasta.

Eckerön posti- ja tullitalo sekä Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseossa kannattaa vierailla.

Lemlandissa, Laivanvarustajan koti, Laivurintalo Pellas on kiva kohde museoissa viihtyville ja kiinnostuneille ihmisille Ahvenanmaalla. 

Ahvenanmaan saaristolautat, Ålandstrafiken. Kuva: Visit Åland

Långnäs on satama mihin osa Manner-Suomesta tulevat laivat saapuvat. Långnäsin satama sijaitsee Lumparlandin kunnassa, noin 30 kilometrin päässä Maarianhaminasta.

Ahvenanmaan ulkosaariston kuntia ovat Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga ja Vårdo.

Föglön kunnassa pääset lähelle luontoa Björkörin luonnonsuojelualueella. Jyddön ja Hastersbodan vaellusreitti ovat helppokulkuisia patikoimisreittejä saaristossa.

Kumlingen kunnassa kannattaa käydä Kumlingen Apteekissa. Se on aikamatka pitkälle taaksepäin. Apteekki on edelleen kuitenkin toiminnassa ja ainoa saaristossa.

Ahvenanmaan koulumuseo ja kauppamuseo löytyvät Vårdosta
https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml