Tekemistä kansallispuistoissa tai retkeilyalueilla

19.06.2023

Kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla on puhtaan ulkoilman lisäksi, kaiken kuntoisten ihmisten mahdollista harrastaa erilaisia aktiviteettejä. Kokeile ja vietä aktiivinen, huomaamatta kuntoa sekä mielialaa kohentava päivä tai kaksi Suomen kansallispuistoissa tai retkeilyalueilla.

Kokeile näitä - 14 aktiivista elämystä kansallispuistoissa


  1. Geokätköile. Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa etsitään ja piilotetaan geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla, mutta laitteen käyttö ei ole välttämätöntä. Erinomainen tapa ulkoilla rauhalliseen tahtiin.
  2. Hiihdä. Murtomaahiihto on kaikille suomalaisille jo varhaisilta kouluajoilta tuttu liikuntamuoto. Talviaikana kansallispuistoihin ja retkeilyalueille tehdään erilaisia merkittyjä hiihtoreittejä. Hiihto rauhalliseen tahtiin kauniissa, rauhallisessa luonnossa on mukava tapa nauttia ulkoilmasta.
  3. Kävele. Luontopolkuja on kansallispuistoissa ja valtion retkeilyalueilla kaiken kuntoisille liikkuville ihmisille sopivia reittejä runsaasti. Esteetön liikkuminen on huomioitu erinomaisen hyvin ja vaativimmille, aktiivisimmille ulkoilun harrastajille löytyy varmasti sopiva reitti.
  4. Kiipeile. Kiipeily on mahdollista kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla. Aloittelijat voivat harrastaa kiipeilyä kaikkien retkeilyreittien varrella mistä vain löytyy sopiva haaste. Kiipeilyharrastukseen enemmän perehtyneille löytyy haastavia korkeuseroja ja kallioita eri puolelta Suomea.
  5. Lumikenkäile. Lumikenkäily on yksi tapa liikkua luonnossa. Syvässä, runsaan lumisessa maastossa on hieman helpompaa liikkua lumikenkien avulla "neitseellisessä" lumisateen jälkeisessä maastossa. Raskasta fyysisesti, mutta palkitsevaa. Tärkeätä on muistaa kuitenkin varmistaa oma sijainti ja reitti.
  6. Maastopyöräile. Maastopyöräily on kasvattanut runsaasti suosiota ja sen myötä myös maastopyöräilyyn sopivia erilaisia reittivaihtoehtoja on lisätty kansallispuistojen ja retkeilyalueiden maastokarttoihin. Aloittelijoille ja kokeneemmille maastopyöräilyn harrastajille on erittäin paljon mahdollisuuksia nauttia ulkoilmasta Suomessa.
  7. Marjasta ja sienestä. Marjastus ja sienestys on sallittua suurimmassa osassa Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla. Lue tarkasti kansallispuistojen ja retkeilyalueiden säännöt, onko muuten jokamiehen oikeuksiin kuuluvat marjastus ja sienestys mahdollista. Ämpäri käteen ja luontoa vahingoittamatta kannattaa "talsia" hieman sivummalle ja poimia tuoreita marjoja ja sieniä.
  8. Melo tai suppaile. Erittäin useassa paikassa Suomen kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla on mahdollista harrastaa melontaa tai sup-lautailua. Kanootilla tai sup-laudalla viihtyville ihmisille näyttäytyy kansallispuistot, luonnonpuistot ja retkeilyalueet aivan eri näkökulmasta. Vaativia koskilaskuja tai rauhallista järvimaisemaa.
  9. Nuku. Puhdas raikas ilma, hiljaisuus sekä mahdollisuus olla lähellä luontoa varsinkin pienen patikoinnin tai kiireisen päivän jälkeen on hyvä kokeilla yöpymistä luonnossa. Majoitu autiotuvassa, laavussa, kodassa tai teltassa. Kokeile nukkua Hammockissa tai havujen päällä, kunnollisessa makuupussissa.
  10. Patikoi. Patikointi on jo hieman parempikuntoisille ulkoilijoille. Patikoinnissa on ensin määränpää, sitten aikataulu. Patikointi kuitenkin on ulkoilua merkityillä reiteillä. Kävelynopeutta, kuljettua matkaa ja erilaista maastoa liikkuen laji on suosittua somesisältöä, kovakuntoiselle kuntoilijalle kuin liikuntaa aloittelevalle harrastajille. Muista kuitenkin että patikointi on myös yksi tapa nauttia hyvin merkityistä reiteistä kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla.
  11. Suunnista. Suunnistus harrastaville aktiivisille liikkujille on myös mahtavaa ja vaihtelevaa maastoa sekä merkittyjä reittejä kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla.
  12. Ui. Uiminen on sallittua ja suotavaa kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla. Kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla ei "sinilevä haittaa" uimisen ystäviä. Joet sekä reitille osuvat kosket ja järvet ovat puhtaita, raikkaita sekä virkistäviä hetkiä kun liikut luonnossa.
  13. Syö. Luonnon äärellä valmistettu ateria tai ruoka maistuu erinomaisesti. Valmista ateria avotulella nuotiopaikassa tai laavulla. Retkeilykaupasta löydät turvallisia välineitä ruoan valmistamiseen eri olosuhteissa.
  14. Vaella. Vaellus on jo hieman enemmän suunniteltua. Vaeltamiseen varataan päivä-kaksi-kolme ellei enemmän. Silloin tarvitaan jo evästä, vaatteita ja selkeä suunnitelma. Päivämatkat eivät välttämättä sovi kaikille koska luonto tarjoaa haasteita maaston korkeuserojen sekä laajojen retkeilyalueiden ja erämaiden takia. Vaellus on kuitenkin palkitsevaa ja mahtava tapa haastaa itseänsä luontoa vastaan.




https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml