LUONTOMATKAILU JA RETKEILY

Suomessa on ainutlaatuisen paljon puhdasta ja kaunista luontoa, missä on mahdollisuus harrastaa luontomatkailua tai retkeillä. Kansallispuistoja sekä virkistyskäyttöön tarkoitettuja valtion retkeilyalueita löytyy sopivan matkan päästä kaikkialta Suomesta.

Luonnontilaisia kansallispuistoja on Suomessa 41 kappaletta missä voi nauttia katselemalla kansallismaisemia, luonnon nähtävyyksiä sekä voit kokea luonnonläheisiä virkistyspalveluja.

Retkeilyalueet ovat Metsähallituksen huoltamia ja valtion omistamia. Retkeilyalueita 7 kappaletta eri puolella Suomea.

Kansallispuistot Suomessa

aktiviteetit-reitit-sijainti

Kansallispuistoista ja retkeilyalueilta löytyy hyvin merkityt vaellus- ja hiihtoreitit, luontopolkuja, leirintäalueita sekä vuokrakämppiä.

Merkittyjen vaellusreittien sekä retkeilyreittien varrella on laavuja ja nuotiopaikkoja sekä yleensä myös polttopuita.

Pidempien vaellusreittien varrella on autiotupia, jotka ovat kaikille lyhytaikaiseen majoittumiseen tarkoitettuja maksutomia taukopaikkoja.

Autiotuvat sijaitsevat kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla merkittyjen reittien varrella.

KANSALLISPUISTOSSA JA RETKEILYALUEELLA

Geokätköily. Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa etsitään ja piilotetaan geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla, mutta laitteen käyttö ei ole välttämätöntä. Erinomainen tapa ulkoilla rauhalliseen tahtiin.

Hiihtäminen. Murtomaahiihto on kaikille suomalaisille jo varhaisilta kouluajoilta tuttu liikuntamuoto. Talviaikana kansallispuistoihin ja retkeilyalueille tehdään erilaisia merkittyjä hiihtoreittejä. Hiihto rauhalliseen tahtiin kauniissa, rauhallisessa luonnossa on mukava tapa nauttia ulkoilmasta.

Kiipeily. Kiipeily on mahdollista kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla. Aloittelijat voivat harrastaa kiipeilyä kaikkien retkeilyreittien varrella mistä vain löytyy sopiva haaste. Kiipeilyharrastukseen enemmän perehtyneille löytyy haastavia korkeuseroja ja kallioita eri puolelta Suomea.

Lumikenkäily. Lumikenkäily on yksi tapa liikkua luonnossa. Syvässä, runsaan lumisessa maastossa on hieman helpompaa liikkua lumikenkien avulla "neitseellisessä" lumisateen jälkeisessä maastossa. Raskasta fyysisesti, mutta palkitsevaa. Tärkeätä on muistaa kuitenkin varmistaa oma sijainti ja reitti.

Luontopolut jalkaisin. Kävellä. Luontopolkuja on kansallispuistoissa ja valtion retkeilyalueilla kaiken kuntoisille liikkuville ihmisille sopivia reittejä runsaasti. Esteetön liikkuminen on huomioitu erinomaisen hyvin ja vaativimmille, aktiivisimmille ulkoilun harrastajille löytyy varmasti sopiva reitti.

Maastopyöräily ja pyöräily. Maastopyöräily on kasvattanut runsaasti suosiota ja sen myötä myös maastopyöräilyyn sopivia erilaisia reittivaihtoehtoja on lisätty kansallispuistojen ja retkeilyalueiden maastokarttoihin. Aloittelijoille ja kokeneemmille maastopyöräilyn harrastajille on erittäin paljon mahdollisuuksia nauttia ulkoilmasta Suomessa.

Marjastus ja sienestys on sallittua suurimmassa osassa Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla. Lue tarkasti kansallispuistojen ja retkeilyalueiden säännöt, onko muuten jokamiehen oikeuksiin kuuluvat marjastus ja sienestys mahdollista. Ämpäri käteen ja luontoa vahingoittamatta kannattaa "talsia" hieman sivummalle ja poimia tuoreita marjoja ja sieniä. Kävelynopeutta, -matkaa ja -maastoa säädellen laji viehättää niin kovakuntoista kulkijaa kuin liikuntaa aloittelevaa tallustelijaakin.asta, energiapitoista ravintoa mukaan. Samalla saat nauttia ulkoilla ja poimia mukaan "pelkkää rahaa" kotiin viemiseksi.

Melonta tai sup-lautailu. Erittäin useassa paikassa Suomen kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla on mahdollista harrastaa melontaa tai sup-lautailua. Kanootilla tai sup-laudalla viihtyville ihmisille näyttäytyy kansallispuistot, luonnonpuistot ja retkeilyalueet aivan eri näkökulmasta. Vaativia koskilaskuja tai rauhallista järvimaisemaa.

Patikointi. Patikointi on jo hieman parempikuntoisille ulkoilijoille. Patikoinnissa on ensin määränpää, sitten aikataulu. Patikointi kuitenkin on ulkoilua merkityillä reiteillä. Kävelynopeutta, kuljettua matkaa ja erilaista maastoa liikkuen laji on suosittua somesisältöä, kovakuntoiselle kuntoilijalle kuin liikuntaa aloittelevalle harrastajille. Muista kuitenkin että patikointi on myös yksi tapa nauttia hyvin merkityistä reiteistä kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla.

Suunnistaminen. Suunnistus harrastaville aktiivisille liikkujille on myös mahtavaa ja vaihtelevaa maastoa sekä merkittyjä reittejä kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla.

Uiminen. Uiminen on sallittua ja suotavaa kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla. Kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla ei "sinilevä haittaa" uimisen ystäviä. Joet sekä reitille osuvat kosket ja järvet ovat puhtaita, raikkaita sekä virkistäviä hetkiä kun liikut luonnossa.

Vaellus. Vaellus on jo hieman enemmän suunniteltua. Vaeltamiseen varataan päivä-kaksi-kolme ellei enemmän. Silloin tarvitaan jo evästä, vaatteita ja selkeä suunnitelma. Päivämatkat eivät välttämättä sovi kaikille koska luonto tarjoaa haasteita maaston korkeuserojen sekä laajojen retkeilyalueiden ja erämaiden takia. Vaellus on kuitenkin palkitsevaa ja mahtava tapa haastaa itseänsä luontoa vastaan. Majoitu autiotuvassa, laavussa, kodassa tai teltassa. Kokeile nukkua Hammockissa tai havujen päällä, kunnollisessa makuupussissa.

Hiihtokeskukset Suomessa