Kaupungit ja kunnat Suomessa

Suomen kaupungit - monimuotoista viehätystä

Suomi on täynnä viehättäviä kaupunkeja, joista jokaisella on oma ainutlaatuinen tunnelmansa ja tarinansa. Pääkaupunki Helsinki sykkii modernia energiaa ja tarjoaa huikean valikoiman kulttuuria, historiaa ja luontoa. Turussa voi aistia historian havinaa ja ihailla keskiaikaista linnaa sekä Aurajoen kauniita maisemia. Tampereella voi kokea teollisuuskaupungin muodonmuutoksen ja nauttia vilkkaasta kaupunkikulttuurista.

Suomen kaupunkien kirjo on laaja. Pienemmät kaupungit, esimerkiksi Porvoo ja Rauma, hurmaavat idyllisillä puutalomiljöillään ja keskiaikaisella tunnelmallaan. Rannikolla sijaitsevat kaupungit kuten Oulu, Pietarsaari, Kokkola, Kalajoki, Raahe ja Vaasa, tarjoavat merellistä tunnelmaa ja upeita luontokohteita. Lapin kaupungit, kuten Rovaniemi ja Kemi, kietovat vierailijansa ainutlaatuiseen arktiseen tunnelmaan ja tarjoavat unohtumattomia elämyksiä revontulien ja lumisten maisemien parissa.

Suomen kaupungit ovat täynnä elämää ja tarjoavat jokaiselle jotakin. Kulttuurin ystävät voivat nauttia museoista, teattereista ja konserteista. Urheilun ystävät löytävät monipuolisia liikuntamahdollisuuksia. Ruokafaneille on tarjolla herkullisia makuelämyksiä paikallisista raaka-aineista. Ja tietysti luonnonläheisyys on aina läsnä, olipa kyseessä sitten kävelyretki metsässä tai pulahdus järveen.

Suomen kaupungit kutsuvat sinut tutustumaan ja kokemaan ainutlaatuisen viehätyksensä.

Muutamia vinkkejä Suomen kaupunkien tutkimiseen:

  • Vuokraa polkupyörä ja tutustu kaupunkiin paikallisen näkökulmasta
  • Hyppää paikallisliikenteen kyytiin ja tutustu eri kaupunginosiin
  • Poikkea kahvilaan ja nauti paikallisista herkuista
  • Vieraile museoissa ja gallerioissa ja tutustu paikalliseen kulttuuriin
  • Tee päiväretki lähellä sijaitseviin luontokohteisiin

Suomen kaupungit ja kunnat - nähtävyydet, majoitus, uimarannat

AHVENANMAAN MAAKUNTA

Ahvenanmaa on Itämerellä sijaitseva saariryhmä, joka koostuu noin 6 700 saaresta. Ahvenanmaa on Suomen historiallinen ja nykyinen maakunta, jolla on maakunnista ainoana oma itsehallinto. Ahvenanmaan maakunnallinen keskus on Maarianhamina. Ahvenanmaalle pääsee laivoilla Ruotsista ja Suomesta sekä saarihyppelemällä Ahvenanmaan lautoilla. Myös lentoyhteys on Maarianhaminaan.

ETELÄ-KARJALAN MAAKUNTA

Etelä-Karjalan maakunta sijaitsee Kaakkois-Suomessa ja se rajautuu lännessä Kymenlaaksoon, idässä Venäjään ja pohjoisessa Etelä-Savoon sekä Pohjois-Karjalaan. Etelä-Karjalan maakunnan keskus on Lappeenrannan kaupunki.

ETELÄ-POHJANMAAN MAAKUNTA

Etelä-Pohjanmaan maakunta sijaitsee Länsi-Suomessa. Maakunnan keskus on Seinäjoen kaupunki ja sen muodostavat 18 kuntaa, joissa asuu liki 200 000 asukasta. Etelä-Pohjanmaa rajautuu lännessä Pohjanmaahan, pohjoisessa Keski-Pohjanmaahan, idässä Keski-Suomeen, etelässä Pirkanmaahan ja Satakuntaan.

ETELÄ-SAVON MAAKUNTA

Etelä-Savo sijaitsee Itä-Suomessa ja se on pinta-alaltaan suuri, mutta harvaan asuttu maakunta. Etelä-Savon maakuntakeskus on Mikkeli. Maakunnan suurin järvi on Saimaan vesistö.

KAINUUN MAAKUNTA

Kainuun maakunta sijaitsee Pohjois-Suomessa. Kainuun maakuntakeskus on Kajaani. Kainuun maakunnan ympäristössä sijaitsevat Pohjois-Pohjanmaa lännessä sekä pohjoisessa ja Pohjois-Savo sekä Pohjois-Karjala etelässä. Idässä maakunta rajoittuu Venäjään.

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTA

Kanta-Hämeen maakuntaa ympäröivät Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen maakunnat. Kanta-Häme on yksi Suomen alueellisesti pienimmistä maakunnista ja sen maakuntakeskus on Hämeenlinnan kaupunki.

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTA

Keski-Pohjanmaan maakunta sijaitsee Länsi-Suomessa, Perämeren rannalla. Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnat ovat Keski-Pohjanmaan maakunnan ympäristössä. Kokkolan kaupunki on maakunnan keskus.

KESKI-SUOMEN MAAKUNTA

Keski-Suomen maakunnan keskus on Jyväskylän kaupunki. Keski-Suomi on asukasluvultaan Suomen viidenneksi suurin maakunta. Keski-Suomea ympäröivät Pirkanmaa ja Etelä-Pohjanmaa lännessä, Keski-Pohjanmaa luoteessa, Pohjois-Pohjanmaa pohjoisessa, Pohjois-Savo ja Etelä-Savo idässä ja Päijät-Häme etelässä.

KYMENLAAKSON MAAKUNTA

Kymenlaakson maakuntaa ympäröivät Uusimaa, Päijät-Häme, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala. Kymenlaaksolla on myös rajaa Venäjän kanssa ja sijaitsee osittain myös Suomenlahden rannikolla. Kymenlaakson maakunnalla on kaksi maakuntakeskusta Kotka ja Kouvola.

LAPIN MAAKUNTA

Suurin osa Lapin maakunnasta sijaitsee napapiirin pohjoispuolella. Rovaniemen kaupunki on Lapin maakuntakeskus. Lappi rajoittuu pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään. Etelässä Lappi rajoittuu Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan ja lännessä Ruotsiin.

PIRKANMAAN MAAKUNTA

Pirkanmaan maakuntaa ympäröivät Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen maakunnat. Tampereen kaupunki on Pirkanmaan maakunnan keskus.

POHJANMAAN MAAKUNTA

Pohjanmaan maakunta sijaitsee Selkämeren ja Merenkurkun rannikolla, Länsi-Suomessa. Pohjanmaan maakunnan keskus on Vaasa. Pohjanmaan maakunnan ympärillä ovat Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa sekä Satakunta.

POHJOIS-KARJALAN MAAKUNTA

Pohjois-Karjalan maakunta sijaitsee Itä-Suomessa. Joensuun kaupunki on Pohjois-Karjalan maakuntakeskus. Pohjois-Karjalan maakunta on Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Kainuun ja Pohjois-Savon maakuntien sekä Venäjän keskiössä.

POHJOIS-SAVON MAAKUNTA

Pohjois-Savon maakunnan keskus sijaitsee Kuopion kaupungissa. Pohjois-Savoa ympäröivät Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Pohjanmaa.

PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTA

Päijät-Hämeen maakunta sijaitsee Etelä-Suomessa Etelä-Savon, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pirkanmaan keskiössä. Päijät-Hämeen maakuntakeskus on Lahden kaupunki.

SATAKUNNAN MAAKUNTA

Satakunnan maakuntaa ympäröivät Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Selkämeri. Satakunnan maakuntakeskus sijaitsee Porin kaupungissa.

UUDENMAAN MAAKUNTA

Uusimaa sijaitsee Suomenlahden rannikolla ja maakunnan keskus sijaitsee Helsingin kaupungissa. Uudenmaan maakuntaa ympäröivät Kanta-Häme, Kymenlaakso, Päijät-Häme, Varsinais-Suomi sekä Suomenlahden toisella rannalla sijaitseva Viro.


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml