Kaupungit ja kunnat Suomessa

Ahvenanmaa

Ahvenanmaan maakunta sijaitsee saaristossa Ruotsin ja Manner Suomen välissä. Ahvenanmaan länsipuolella sijaitsee Ahvenanmeri ja itäpuolella Ahvenanmaan saaristo yhtyy Turun saaristoon. Ahvenanmaan suurin saari on Manner-Ahvenanmaa, missä sijaitsee myös maakunnan keskus Maarianhamina.

Ahvenanmaan saaristossa on Maarianhaminan lisäksi 15 pienempää kuntaa, eri puolella saaristoa. Ahvenanmaan väkiluku on noin 30 000 asukasta, joista noin puolet asuu Maarianhaminan kaupungin seudulla. Ahvenanmaan virallinen kieli on ruotsi.

Kulkuyhteydet Ahvenanmaan saaristoon. Laivalla Helsingistä, Naantalista tai Turusta. Helsingistä ja Turusta liikennöi Tallink Silja ja Viking Line. Naantalista Finnlines.

Idyllistä maantietä, saarelta toiselle hyppivää Ahvenanmaan rengastietä pitkin. Reitin varrella pääset katselemaan kaunista saaristomaisemaa yhteysaluksilla. Saaristolautoille kannattaa varata, varsinkin kesän sesonkiaikoina matka etukäteen. Katso saaristolauttojen aikataulut, reitit ja hinnat sekä varaa lauttamatka - Ålandstrafiken. Pysäköinti on Ahvenanmaalla maksuton.

Lentäen - Ahvenanmaan lentokenttä sijaistee aivan Maarianhaminan kaupungin välittömässä läheisyydessä. Tarkista aikataulut Finavian sivuilta. Yhteydet Helsinki-Vantaalta ja Turusta.

Ahvenanmaalla on paljon nähtävää ja runsaasti kohteita missä on mahdollista tutustua saaristoelämään. Majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin ennen matkaa. Hotellit, mökit, majatalot sekä leirintäalueet ovat kesäaikana erittäin suosittuja.

Ahvenanmaan maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Ahvenanmaan saaristossa on paljon nähtävää ja tekemistä varsinkin kesä-aikana.  Kaunis merellinen saaristoelämä ja lyhyet välimatkat mahdollistavat että jo pienikin loma on varmasti onnistunut.

Etelä-Karjala

Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Pohjois-Karjalan maakuntien sekä Venäjän rajanaapurina sijaitsee Etelä-Karjalan maakunta.

Lappeenrannan kaupunki on Etelä-Karjalassa maakunnan keskus. Imatran kaupunki sekä Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat tarjoavat runsaasti eri mahdollisuuksia kotimaassa, Saimaan seudulla matkustaville lomailijoille.

Kaunis luonto, leppoisaa vieraanvaraisuutta, lähiruokaa sekä mielenkiintoisia, edullisia nähtävyyksiä. Kaunis Saimaan luonto houkuttelee kaiken ikäisiä vierailijoita. Mielenkiintoisia museoita, turvallisia uimarantoja ja uimapaikkoja. Majoitu hotellissa, mökissä. Karavaanarit ja telttailijat varmasti löytävät yösijan leirintäalueilta.

Etelä-Karjalan maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Saimaan seudulla on paljon elämää ja nähtävää. Maakunnan keskus on Lappeenrannan kaupunki. Lyhyehköt välimatkat lähistöllä sijaitseviin muihin kuntiin, Etelä-Karjalan maakunnassa mahdollistavat aktiivisen loman. Hotellit, leirintäalueet sekä hyvät uimarannat on helposti kaikken tavoitettavissa.

Etelä-Pohjanmaa

Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Satakunnan maakuntien keskellä sijaitsevassa Etelä-Pohjanmaan maakunnassa on 18 kuntaa joista kaupunkeja ovat Alajärvi, Alavus, Kauhajoki, Kauhava, Kurikka, Lapua, Seinäjoki ja Ähtäri. Seinäjoen kaupunki on Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus.

Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla on eri puolella tutustumisen arvoisia kohteita niin aikuisille kuin nuoremmille matkustajille. Kauhavalla PowerPark huvipuisto sekä Ähtäri Zoo eläintarha ja Pandatalo ovat lapsiperheiden suosittuja kohteita. Veljekset Keskisen kyläkauppa Tuurissa ja sen ympäristössä sijaitsevat muut kohteet vetävät turisteja runsaasti kaikkialta Suomesta. Katso paikkakuntakohtaiset nähtävyydet ja erilaiset majoitusvaihtoehdot. Uimarannat ja uimapaikat sekä leirintäalueet ja matkaparkit.

Etelä-Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Etelä-Pohjanmaan seudulla vietät aktiivisen loman, tutustumalla nähtävyyksiin, katselemalla rauhallista maalaismaisemaa sekä lapsien kanssa viettäen aktiivista, riehakasta lomaa.

Etelä-Savo

Itä-Suomessa sijaitsevan Etelä-Suomen maakunnan naapureina on Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Kymenlaakso, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo sekä Päijät-Häme. Mikkelin kaupunki on Etelä-Savon maakunnan keskus. Muita kaupunkeja alueella ovat Pieksämäki ja Savonlinna. Etelä-Savon maakunnan alue tunnetaan lukuisista järvistä, joista tunnetuin ja suurin on Saimaan vesistö.

Kahdeksan muuta kuntaa on kesäisin kesäasukkaiden ja kotimaan matkailijoiden suosittuja kohteita. Alueella on useita hotelleja ja muita majoitusvaihtoehtoja. Leirintäalueet ja matkaparkit mahdollistavat karavaanareiden mukavan majoittumisen Etelä-Savossa.

Etelä-Savon maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Etelä-Savon maakunnassa voit nauttia kauniista Saimaan saariston maisemista sekä maakunnan lähiruokaan suuntautuvasta ruokatarjonnasta.

Kainuu

Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon maakuntien ja Venäjän keskuudessa, itäisessä Suomessa sijaitsee Kainuun maakunta. Kainuu on harvaan asuttu, joten se on Manner-Suomen toiseksi pienin maakunta asukasluvultaan. Kajaanin kaupunki on maakunnan keskus.

Kajaanin sekä Kuhmon kaupungin lisäksi maakunnassa on 6 muuta kuntaa.

Kainuun maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Kainuun seudun leirintäalueet ja matkaparkit.

Kainuun maakunta on luontomatkailijan valinta. Kainuun maakunnassa on järviä, vaaroja sekä runsaasti asumattomia metsäalueita. Patikoi, retkeile ja nauti hiljaisuudesta Kainuun korpimailla.

Kanta-Häme

Kanta-Hämeen maakunta sijaitsee Etelä-Suomessa, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen maakuntien ympäröimänä. Kanta-Hämeessä on 3 kaupunkia ja 8 kuntaa. Forssan, Riihimäen kaupunkien lisäksi Hämeenlinnan kaupunki mikä on maakunnan keskus.

Kanta-Hämeen maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Etelä-Suomessa sijaitseva Kanta-Hämeen maakunta on kompakti matkailukohde. Lyhyet välimatkat mahdollistavat tutustumisen useampaan kohteeseen, muutaman päivän aikana. Kaikille löytyy mieleistä nähtävää ja tekemistä.

Keski-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien ympäröimänä sijaitsee Keski-Pohjanmaan maakunta. Keski-Pohjanmaan maakunta on asukasluvun sekä pinta-alan mukaan Manner-Suomen pienin maakunta.

Keski-Pohjanmaalla on Kokkolan ja Kannuksen kaupunkien lisäksi Halsuan, Kaustisen, Lestijärven, Perhon, Toholammin ja Vetelin kunnat. Kokkolan kaupungista on helppo tutustua muihin maakunnan kuntiin ja nähtävyyksiin.

Keski-Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Keski-Suomi

Keski-Suomi sijaitsee viiden maakunnan (Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo ja Päijät-Häme) keskellä. Jyväskylän kaupunki on Keski-Suomen keskus ja muut kaupungit maakunnassa on Jämsä, Keuruu, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski. Lisäksi maakunnassa on 16 muuta kuntaa.

Keski-Suomen maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Kymenlaakso

Kymenlaakson maakunta sijaitsee Venäjän naapurissa, Kaakkois-Suomessa. Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Päijät-Häme, Uusimaa sekä Venäjä ovat Kymenlaakson ympäristössä. Etelässä maakunnan raja on Suomenlahden rannikolla. Kymenlaaksossa on ainoastaan kuusi paikkakuntaa, joista Hamina, Kotka ja Kouvola on kaupunkeja.

Kymenlaakson maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Kaakkois-Suomessa sijaitseva Kymenlaakson maakunta on kotimaan matkailun ystävän valinta. Hyvät yhteydet ja seudun merelliset maisemat mahdollistavat onnistuneen loman. Haminan, Kotkan ja Kouvolan kaupungit sekä Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden kunnat ovat helposti saavutettavissa kaikille. Nähtävää ja tekemistä lapsille ja aikuisille.

Lappi

Lapin maakunta on maantieteellisesti Pohjoisin, laajin ja harvaan asutuin maakunta Suomessa. Lappi rajautuu Norjan, Ruotsin, Venäjän ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kanssa. Lapin maakunnassa Kemi, Kemijärvi, Rovaniemi ja Tornio on kaupunkeja. Lisäksi Lapin maakunnassa on 17 muuta kuntaa.

Lapin maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Lappi tarjoaa elämyksiä, puhdasta luontoa, upeita maisemia ja aitoa Lapin taikaa.

Pirkanmaa

Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen keskellä sijaitsee Pirkanmaan maakunta.

Pirkanmaalla on 12 eri kokoista kaupunkia kuten Akaa, Ikaalinen, Kangasala, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Sastamala, Tampere, Valkeakoski, Virrat ja Ylöjärvi. Kuntia Pirkanmaalla ovat Hämeenkyrö, Juupajoki, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Urjala ja Vesilahti.

Luontomatkailijalle Pirkanmaalla on viisi kansallis- tai luonnonpuistoa. Helvetinjärven kansallispuisto Ruovedellä, Häädetkeitaan luonnonpuisto Parkanossa, Isosuon kansallispuiston Sastamalassa, Seitsemisen kansallispuisto Ikaalisen ja Parkanon alueella sekä Sinivuoren luonnonpuisto Orivedellä.

Pirkanmaan maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Pirkanmaan maakunnassa riittää nähtävää ja tekemistä jokaiselle matkailijalle. Särkänniemi houkuttelee lapsiperheitä varsinkin kesällä Tampereen seudulle. Pirkanmaan muut matkakohteet ovat pienen matkan päässä Tampereelta.

Pohjanmaa

Selkämeren ja Merenkurkun rannikolla sekä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Satakunnan naapurissa sijaitsee Pohjanmaan maakunta. Kaskisten, Kristiinankaupungin, Närpiön, Pietarsaaren, Uudenkaarlepyyn ja Vaasan kaupunkien lisäksi Pohjanmaalla on kahdeksan muuta kuntaa. Maakunnan keskus on Vaasan kaupunki.

Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Kesän ja matkailun sesonkiaikana on runsaasti majoitusvaihtoehtoja ja matkakohteita mihin kannattaa tutustua. Meri ja saaristo on maakunnassa lähellä kaikkialla.

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalan naapurissa sijaitsee Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kainuun ja Pohjois-Savon maakunnat ja idässä Venäjä. Joensuun kaupunki on maakunnan keskus ja muita kaupunkeja ovat Kitee, Lieksa, Nurmes ja Outokumpu. Lisäksi Pohjois-Karjalassa on kahdeksan muuta pienempää kuntaa.

Pohjois-Karjalan maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.  

Leppoisaa oleskelua yhdessä tai yksin, puhdasta luontoa ja jylhiä maisemia löytyy Pohjois-Karjalasta.

Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan maakunnan keskus on Oulun kaupunki. Maakunnat Pohjois-Pohjanmaan ympäristössä ovat Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Lappi ja Pohjois-Savo. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaa rajoittuu idässä Venäjään ja lännessä Pohjanlahteen. Pohjois-Pohjanmaalla on kaikkiaan 30 kuntaa joista 11 on kaupunkeja. Pinta-alaltaan on maakunta Suomen toiseksi suurin.

Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Nähtävyydet hiekkadyyneistä tuntureihin ja vaaroihin, tekevät seudusta mielenkiintoisen vaihtoehdon kotimaan matkailun kohteeksi.

Pohjois-Savo

Viiden maakunnan keskellä (Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa) sijaitsevan Pohjois-Savon maakunnan keskus on Kuopion kaupunki.

Pohjois-Savon maakunnassa on viisi kotimaan matkailijalle mielenkiintoista kaupunkia ( Iisalmi, Kiuruvesi, Kuopio, Suonenjoki sekä Varkaus ) sekä kuntaa ( Joroinen, Kaavi, Keitele, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Tervo, Tuusniemi, Vesanto, Vieremä) joissa on paljon nähtävää niin kulttuurin kuin liikunnan sekä kulttuurin ystäville.

Pohjois-Savon maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Luontomatkailua, kaupunkilomaa sekä maaseudun rauhaa. Aktiiviselle liikkujalle on runsaasti mielenkiintoisia kohteita Pohjois-Savon maakunnassa.

Päijät-Häme

Etelä-Savo, Kanta-Häme, Keski-Suomi, Kymenlaakso, Pirkanmaa sekä Uusimaa on Päijät-Hämeen maakunnan naapureina. Päijät-Hämeen maakunnassa on kolme kaupunkia. Heinola, maakunnan keskuksen, Lahden kaupungin sekä Orimattilan lisäksi on 7 erilaista matkailijalle mielenkiintoista kuntaa.

Päijät-Hämeen maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Lahti on paljon maailmalta julkisuutta saanut matkailukaupunki. Päijät-Hämeen seutukunnan matkailijoille mahdollistamat lukuisat luonto- ja kulttuurikohteet sekä hyvät liikuntamahdollisuudet, tekevät Lahden seudusta erinomaisen lomakohteen.

Satakunta

Satakunnan maakunta sijaitsee Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Varsinais-Suomen sekä länsipuolella sijaitsevan Selkämeren keskellä. Seitsemän kaupunkia on täynnä erilaisia nähtävyyksiä kotimaassa viihtyville matkailijoille. Harjavallan, Huittisten, Kankaanpään, Kokemäen, Porin, Rauman sekä Ulvilan kaupungit ovat historian, kulttuurin ja luonnossa sekä rantaelämästä pitävän lomailijan matkakohteita.

Satakunnan maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Satakunta on kesäisin tapahtumien kaupunki. Pori ja Rauma sekä hiekkasärkät ja Kirjurinluoto on näkemisen arvoisia elämys- ja luontokohteita Satakunnassa. Luontomatkailijoille on kauniin rannikkoseudun lisäksi mahdollisuus ulkoilla ja retkeillä kansallispuistoissa.

Uusimaa

Suomenlahden rannikolla sijaitsee Uudenmaan maakunta mikä on Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen keskiössä. Uusimaa on asukasluvultaan sekä -tiheydeltään Suomen suurin maakunta. Suomen pääkaupunki ja maakuntakeskus on Helsingin kaupunki.

Maakunta jakaantuu Helsingin, Raaseporin, Porvoon ja Loviisan seutukuntaan. Uudenmaan alueella on 26 eri kokoista kuntaa joista 13 on kaupunkeja.

Uudenmaan maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Helsingin kaupunki ei ole ainut kohde pääkaupunkiseudulla. Uudellamaalla on paljon nähtävää jokaiselle. Historiallisia kohteita, aktiviteetteja, kulttuuria ja elämyksiä.

Onnistunut, aktiivinen loma on mahdollista Uudenmaan maakunnassa.

Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomen maakunta sijaitsee Saaristomeren rannikolla, Länsi-Suomessa. Maakunnat kuten Ahvenanmaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Satakunta ja Uusimaa sijaitsevat Varsinais-Suomen ympärillä.

Varsinais-Suomessa on 11 kaupunkia - Kaarina, Laitila, Lieto, Loimaa, Naantali, Paimio, Parainen, Raisio, Salo, Somero, Turku sekä Uusikaupunki.

Varsinais-Suomen maakunnassa sijaitsevat museot ja muut edulliset käyntikohteet. Hotellit ja majoitus. Uimarannat ja uimapaikat. Leirintäalueet ja matkaparkit.

Varsinais-Suomen maakuntakeskus on Turun kaupunki. Turusta on helppo lähteä tutustumaan Varsinais-Suomen maakuntaan. Saaristomeren rannikolla ja saaristossa on paljon nähtävää sekä elämyksiä kotimaan matkailijalle.