Maailmanperintökohteet Suomessa
Unescon maailmanperintökohteet Suomessa – kulttuurin ja luonnon aarteet
Suomessa on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, jotka edustavat ainutlaatuista kulttuurihistoriaa, arkkitehtuuria ja luonnonilmiöitä. Nämä kohteet kertovat kiehtovaa tarinaa Suomen menneisyydestä, elämäntavoista ja ainutlaatuisesta luonnosta – ja ovat samalla osa koko maailman yhteistä perintöä.
Mitä maailmanperintökohteet ovat?
Unescon maailmanperintöluetteloon hyväksytään kohteita, joilla on poikkeuksellinen yleismaailmallinen arvo. Maailmanperintöluettelon tarkoitus on suojella maailman ainutlaatuista kulttuuri- ja luonnonperintöä.
Suomessa nämä kohteet tarjoavat vierailijalle syvällisiä kokemuksia, opastettuja kierroksia ja vaikuttavia maisemia.
Seitsemän maailmaperintökohdetta Suomessa
Suomenlinna - yksi Suomen kulttuuriaarre
Suomenlinna – historiallinen merilinnoitus on yksi maan kultturiaarteista. Suomenlinna sijaitsee Helsingin edustalla. Linnoituksen rakentaminen alkoi jo vuonna 1748. Suomenlinnaa pidetään yhtenä esimerkkinä entisajan eurooppalaisesta sotilasarkkitehtuurista 1600-1700-luvulta. Suomenlinna oli Unescon ensimmäinen maailmanperintöluetteloon lisätty kohde Suomessa vuonna 1991.
Osoite: Suomenlinna, Helsinki - lauttayhteys Kauppatori, Helsinki
Vanha Rauma - idyllinen puukaupunkialue
Vanha Rauma – hyvin säilynyt puukaupunki ja elävä keskiaikainen kulttuurimaisema. Vanha Rauma nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1991. Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue, mikä on rakennushistoriallinen kokonaisuus, jonka autenttisuus perustuu hyvin säilyneeseen historialliseen rakennuskantaan, osittain keskiajalta peräisin olevaan katuverkostoon.
Petäjäveden vanha kirkko - ainutlaatuinen hirsirakennus
Petäjäveden vanha kirkko on ainutlaatuinen esimerkki suomalaisesta hirsirakentamisesta. Petäjäveden vanha kirkko rakennettiin vuosina 1763–1765 ja kirkossa yhdistyvät keskieurooppalaiset arkkitehtuurityylit ja historialliset puurakentamistavat kuten goottilaiset, renessanssi- ja kotimaiset puuelementit. Kirkon sisätilat ovat säilyneet lähes alkuperäisessä kunnossa.
Osoite: Vanhankirkontie 4, Petäjävesi
Verlan puuhiomo ja pahvitehdas 1800-luvulta
Verlan puuhiomo ja pahvitehdas – 1800-luvun puuhiomon ja pahvitehtaan alue. Verlan puuhiomo ja kartonkitehdas sekä asutukset Verlan välittömässä läheisyydessä on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon Suomessa vuonna 1996. Verla kertoo kotimaisen teollisuuden alkuajoista ja on esimerkki pienestä maaseudun teollisuusasutuksesta, joka liittyy sellun, paperin ja kartongin tuotantoon.
Osoite: Verlantie 295, Kouvola
Struven ketju - kolmiomittausketju 1800-luvulta
Struven ketju – geodeettinen mittausketju eli kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Struven ketjulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Unescon maailmanperintökohteeksi valituista mittauspisteistä sijaitsee Suomessa kuusi kappaletta. Mittauspisteet ovat historiallisesti tärkeitä, mutta myös erinomaisia näköalapaikkoja. Struven ketjun mittauspisteet Suomessa sijaitsevat Enontekiöllä, Jyväskylän Korpilahdella, Lapinjärvellä, Pyhtäällä, Torniossa ja Ylitorniossa.
Paikkakunnat: Enontekiö, Jyväskylä, Lapinjärvi, Pyhtää, Tornio ja Ylitornio
Sammallahdenmäki - pronssikautiset hautaröykkiöt
Sammallahdenmäki on pronssikautinen hautaröykkiöalue Satakunnassa, Raumalla. Sammallahdenmäki on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1990, Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Hautapaikka on myös ensimmäisiä arkeologisia löydöksiä Pohjoismaissa. Sammallahdenmäellä on yli 30 graniittista hautakumpua.
Hautaröykkiöalue kertoo ainutlaatuisen käsityksen hautaamisen käytännöistä ja sosiaalisista, uskonnollisista rakenteista Pohjois-Euroopassa yli kolme vuosituhatta sitten.
Osoite: Savulaaksontie 173, Rauma
Merenkurkun saaristo - jatkuvasti muuttuva maailmanperintökohde
Merenkurkun saaristo on jatkuvasti muuttuva maailmanperintökohde, missä maankohoaminen on näkyvää. Luonnonperintökohteen maa-ala kasvaa vuosittain sadalla hehtaarilla.
Paras paikka kokea maailmanperintökohde on Mustasaaren kunnassa, Vaasan lähistöllä. Merenkurkun saaristoon kuuluu 5 600 saarta, joista suurin osa on veden alla.
Osoite: Björköntie 1013, Mustasaari