Unescon Maailmanperintökohteet

Suomen 7 Unescon maailmanperintökohdetta.

Helsingissä sijaitseva Suomenlinna, Raumalla idyllinen Vanha Rauma ja pronssikautinen hautaröykkiöalue Sammallahdenmäki. Verlan puuhiomo, pahvitehdas sekä asuinalue Kouvolassa. Petäjäveden vanha kirkko edustaa pohjoiseurooppalaista puukirkkojen arkkitehtuuria sekä kaunis Merenkurkun saaristo, Mustasaaressa.

Maailmanperintökohteet Suomessa

Merenkurkun saaristo - Mustasaari, Pohjanmaa

Merenkurkun saaristo nimettiin maailmanperintöluetteloon ensimmäisenä luonnonperintökohteena Suomessa vuonna 2006. Maankohoamisen seurauksena alue on ainutkertainen esimerkki maisemasta, joka muuttuu jatkuvasti. Maa-ala kasvaa vuosittain sadalla hehtaarilla.

Osoite: Björköntie 1013, Svedjehamn. Mustasaari

Petäjäveden vanha kirkko - Petäjävesi, Keski-Suomi

Petäjäveden vanha kirkko on ollut maailmanperintökohde jo vuodesta1994. Kirkko on esimerkkinä pohjoiseurooppalaisesta puukirkkojen arkkitehtuuriperinteestä. 1763-1765 rakennettu kirkko pitkää perinnettä hirsirakentamistaidosta muotonsa, rakenteensa ja materiaalien perusteella.

Osoite: Vanhankirkontie 4, Petäjävesi

Sammallahdenmäki - Rauma, Satakunta

Sammallahdenmäki merkittiin vuonna 1999 maailmanperintöluetteloon, Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Hautaröykkiöalue on ainutlaatuinen todiste pronssikaudella eläneestä yhteiskunnasta ja sen hautauskäytännöistä Skandinaviassa.

Osoite: Savulaaksontie 173, Rauma

Struven ketju

Struven ketju kertoo 1800-luvulla suoritetusta ensimmäisestä tarkasta pituuspiirin segmentin mittausprosessista, millä selvitettiin maapallon kokoa ja muotoa. Struven ketjun maanmittauspisteitä löytyy Enontekiön, Korpilahden, Lapinjärven, Pyhtään, Tornion ja Ylitornio seudulta

Suomenlinnan merilinnoitus - Helsinki

Saaressa sijaitseva Suomenlinna on nimetty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 esimerkkinä 1600-1700-lukujen sotilasarkkitehtuurista.

Osoite: Suomenlinna, Helsinki. Kauppatori, Helsinki lauttayhteys

Vanha Rauma - Satakunta

Vanha Rauma nimettiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1991, koska se sisältää se sisältää kokonaisuudessaan 1600-1800-luvuilta peräisin olevan kaupunkialueen.

Osoite: Vanha Rauma, Rauma

Verla - Kouvola

Verla liitettiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1996. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas sekä sitä ympäröivä asuinalue muodostavat erinomaisen ja poikkeuksellisen hyvin säilyneen esimerkin pienimuotoisesta maaseudun teollisuusasutuksesta.

Osoite: Verlantie 295, Kouvola, Verla


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml