Julkinen liikenne

Liikenneyhteydet ja joukkoliikenne Suomessa

Suomessa on helppo liikkua omalla kulkuneuvolla, kuten myös julkisen liikenteen tarjoamilla vaihtoehdoilla. Suomen tieverkosto on kattava ja periaatteessa hyvin hoidettu. Mikäli reitille osuu vesistön ylitys ja siltaa ei ole rakennettu niin lossiyhteys on olemassa. Omalla autolla tai muulla kulkuneuvolla matkustettaessa et ole riippuvainen aikatauluista ja voit halutessasi pitää tarvittaessa taukoja. Lisäksi voit tutustua reitin varrella oleviin nähtävyyksiin ja eri paikkakuntiin helposti. 

Julkinen liikenne soveltuu myös hyvin matkustamiseen myös lomaillessa ja vapaa-ajalla. Julkisella liikenteellä matkustaessa olet riippuvainen aikatauluista sekä yllättävistä viivästyksistä reiteillä, joita saattaa tulla esim. talviaikana junaliikenteessä. Lisäksi varsinkin ruuhkaisimmilla vuoroilla saattaa reititykset olla loppuun myytyjä, jolloin matkustus mukavuus hieman kärsii.

Linja-autoliikenne Suomessa

Linja-autolla matkustaminen on mahdollista myös pidempiä välimatkoja. Toisinaan voit joutua ketjuttamaan yhteyksiä eri paikkakuntien välillä, mutta toisaalta voit päästä määränpäähän vaivattomasti samalla autolla.

Linja-autojen matkalippujen hinnat eivät välttämättä ole kaikkein edullisimmat budjettimatkailuun. Osittain matkalippujen hinnat ovat nykyään "dynaamiset" eli vaihtelevat kysynnän ja ajankohdan mukaan. Nykyään on myös linja-autojen kaukoliikenteen markkinoilla Onnibus. Onnibus käyttää myös hinnoittelua tarjonnan ja ajankohdan mukaan ja yhteydet kattavat jo erittäin hyvin Suomen kaupunkeja. Erinomainen vaihtoehto harkittavaksi myös lomamatkailuun ja "reppureissaajille".

Joukkoliikenne maakunnissa

Joukkoliikenne kaupungeissa sekä eri maakunnissa on kohtaisen hyvin sujuvaa. Näissäkin linja-autoyhteyksissä paljon poikkeavuuksia reittien ja aikataulujen suhteen, tietenkin kaupunkien ja matkustajien määrän mukaan. Suurimpien kaupunkien joukkoliikenne hoidetaan linja-autojen lisäksi mm. metro- ja raitiovaunuliikenteellä. Osta liput ja tarkista aikataulut sekä reitit paikalliselta joukkoliikenteen tuottajalta.

Raitiovaunuliikenne Suomessa

Raitiovaunuliikenne on helppoa, nopeaa sekä sujuvaa. Raitiovaunureitit on suunniteltu erinomaisesti palvelemaan liikkumista kaupunkien sisällä. Raitiovaunun kyytiin on mahdollista päästä Espoosta Helsinkiin, Helsingin kaupungissa sekä Tampereella Ratikalla.

Metroliikenne Suomessa

Suomen ainoa varsinainen metroliikenne on Helsingissä. Poikkeuksena Länsi-Metro, joka liikennöi Espoon puolelle, Kivenlahteen asti. Matkalippujen hinnat ovat vyöhykkeellisiä.

Juna- ja raideliikenne Suomessa

Suomessa raideliikennettä hoitaa VR (Valtion Rautatiet) sekä lisäksi pääseudulla HSL (Helsingin seudun liikenne) lähijunaliikennettä. Junayhteydet ovat kohtalaisen kattavat eri puolelle Suomea, lähinnä suurimpiin maakuntien kaupunkikeskuksiin. VR:n matkalippujen hinnat ovat myös "dynaamisia" joten ajoissa matkan varaamalla sekä hieman aikatauluista tinkimällä ovat junalippujen hinnat erittäin kilpailukykyisiä myös lomamatkailuun. Kolarin rautatieasema on Suomen pohjoisin asema, mihin on mahdollista matkustaa junalla.

Lentoliikenne Suomessa

Lentoliikenne kotimaan sisällä on tietyin osin nopein vaihtoehto. Lentoyhteyksiä on kuitenkin harvassa eri puolelle Suomea. Lisäksi siirtyminen maakunnista ja Helsingistä lentoasemalle määränpäähän voi olla välillä hankalaa ja hidasta ja kallista, joten lentomatkailua kannattaa miettiä tarkkaan. Lento kotimaan maakuntien lentoasemilta on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, mikäli matkasi suuntautuu ulkomaille. Jatkoyhteys yleensä on mahdollista pienellä odottelulla.

Meri- ja saaristoliikenne - Ahvenanmaa, Hailuoto ja ulkomaat

Suomessa on 6 matkustajasatamaa ja 11 laivaterminaalia, joista on mahdollista matkustaa lautalla ulkomaille. Kotimaan sisäisellä lauttaliikenteellä pääset Helsingistä, Naantalista ja Turusta Ahvenanmaalle. 

Lisäksi yhteysalukset kuljettavat ajoneuvot ja matkustajat Ahvenanmaalle sekä Hailuotoon aikataulutettuna.

Sisävesiliikenne - Sisävesiristeilyt

Suomi on tuhansien järvien maa. Sisävesiliikennettä hoidetaan yksityisten yrittäjien operoimalla lauttaliikenteellä. Sisävesiristeilyllä pääset tutustumaan suurimpiin järviin sekä ihastella kaunista luontoa eri näkökulmasta. Suomi on tunnettu myös erikokoisista saarista, joissa voit retkeillä. Myös näihin järjestetään lauttakuljetuksia lähistöllä sijaitsevista paikkakunnista.

Taksiliikenne Suomessa

Taksiuudistuksen jälkeen on Suomessa oltava erittäin tarkkana kyydin suhteen. Mitenkään yleistämättä, taksikyytien hinnat ja osa yrittäjistä ovat kohtalaisen "villejä" saadakseen matkailijan ja taksikyydin tarvitsijan rahat parempaan piiloon. Tarkista ja varmista hinnat etukäteen. Käytä hakukonetta ja etsi suosituksia. Valitse luotettava taksiyhtiö. Varmista että taksissa on taksimittari sekä kuljettajan liikennelupa näkyvillä. Käytä vain takseja, jotka toimivat luotettavan taksikeskuksen alaisuudessa. 

Näitäkään ei pidä unohtaa - Bolt, Uber ovat myös vaihtoehtoja, koska kuljettaja on tunnistettavissa, maksu sovittu etukäteen sekä sovelluksesta jää muistijälki, mikäli jotakin reklamoitavaa tapahtuu.


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml