Ruukkikylät ja ruukit Suomessa

Suomessa on 14 kappaletta vanhoja ruukkikyliä, joilla on vahva historia teollisen metalliteollisuuden alalta. Ruukkialueisiin syntyi kyläyhteisöjä joissa oli asuntoja, koulu sekä toisinaan myös oma kirkko. Ruukkikyliä hallitsivat tehdasrakennukset, isot maa-alueet missä oli suuret hoidetut puutarhat ja puistot. Ruukin patruunoiden kartanoita unohtamatta. Vanhat säilyneet ruukkialueet ja rakennukset ovat Museoviraston suojelemia. 

Kunnostettuja, elinvoimaisia ruukkialueita ja ruukkikyliä löytyy kotimaan matkailun ystäville. Ruukkikylissä vierailu on rentouttava retkikohde kiireisen arjen keskellä myös lomakauden ulkopuolella.

Nykyään ruukkikylissä on vakituisten kesä- tai ympärivuotisesti kylissä asuvien ihmisten lisäksi kotimaan matkailijoille runsaasti nähtävää ja palveluja.

Ruukkikylissä elämyksiä, nähtävää ja tekemistä

Vanhojen historiallisten maisemien, rakennusten ja entisajan tunnelman lisäksi aktiivisissa ruukkikylissä on usein erilaisia majoitusta tarjolla. Hotellit sekä muut majoitustilat on kunnostettu perinteitä kunnioittaen, ruukkikylän erilaisiin rakennuksiin.

Suomalaisissa ruukkikylissä on usein runsaasti taiteilijoiden ateljee- sekä näyttelytiloja, käsityöläisten sekä seppien työpajoja. Valmiita paikallisia tuotteita voit ostaa putiikeista. Kun nälkä yllättää tai kahvihammasta pakottaa houkuttelee ruukkikylien kahvilat ja konditoriat, ravintolat sekä toisinaan pienpanimot lähiseudulta nauttimaan herkuista.

Luontomatkailu, pyöräily, retkeily sekä muut luonnonläheiset elämykset on helppo toteuttaa ruukkikylien ympäristössä.

Karavaanareille on yleensä ruukkien lähistöllä leirintäalueita tai matkaparkkeja missä on mahdollista leiriytyä. Myös "puskaparkkeja" kannattaa katsella lähiseudulta. Uimarannat sekä luontopolkujen parkkipaikoilla on erinomaisia yöpymispaikkoja.

Suomen aktiiviset ruukit ja ruukkikylät

 • Billnäsin ruukki, Raasepori.
 • Fiskarsin ruukki, Raasepori.
 • Kauttuan ruukki, Eura.
 • Kellokosken ruukki, Tuusula.
 • Kirjakkalan ruukki, Salo.
 • Kärkelän ruukki, Salo.
 • Leineperin ruukki, Ulvila.
 • Mathildedalin ruukki, Salo.
 • Mustion ruukki, Raasepori.
 • Möhkön ruukki, Ilomantsi.
 • Noormarkun ruukki, Pori.
 • Strömforsin ruukki, Loviisa.
 • Taalintehtaan ruukki, Kemiönsaari.
 • Teijon ruukki, Salo.

Dalsbruk - Taalintehdas, Kemiönsaari

Historiallinen ruukkikylä Taalintehdas sijaitsee Kemiönsaarella. Dalsbrukin ruukkikylä sijoittuu kauniin luonnon keskelle. Taalintehdas on kesäisin matkailijoiden suosima käyntikohde. Kauniit puutalot, vierasvenesatama, hotelli, ravintolat houkuttelevat kävijöitä alueelle.

Taalintehtaan Ruukinmuseo: Tullinmäentie 5 - Taalintehdas

Billnäs, Raasepori

Billnäsin ruukin historia on alkanut lähes 400 vuoden sitten. Taannoin menestynyt rautaruukki on väistynyt ja tilalle on tullut matkailijoiden ihastelema idyllinen kylä. Billnäsissä kylän vanhimmat asuin- ja talousrakennukset ovat peräisin 1700-luvulta. 

Billnäsin ruukki: Ruukintie 8 - Billnäs, Raasepori

Fiskars, Raasepori

Kauniissa, vehreässä miljöössä Raaseporissa sijaitsee Fiskarsin ruukkikylä. Eloisa ja perinteikäs ruukkikylä on nykyään kiehtova matkakohde. Vuonna 1649 perustettu Fiskarsin Ruukki tunnetaan tänä päivänä suomalaisen muotoilun ja taiteen keskuksena. 

Fiskarsin ruukki: Peltorivi 1 - Fiskars, Raasepori

Svartå - Mustio, Raasepori

Raaseporissa sijaitseva Mustion ruukki on vanhin Suomen ruukeista. Mustion ruukkiin kuuluu Mustion Linna, joka on alueen merkittävin nähtävyys. Mustion kartanon puisto on yksi Suomen suurimmista yksityisten omistamista puistoista. 

Mustion ruukki: Hållsnäsintie 9 - Raasepori

Teijo, Salo

Teijon ruukkikylä sijaitsee Varsinais-Suomessa, Teijon kylässä Salon kaupungissa. Teijon ruukki on perustettu vuonna 1686. Teijon kansallispuisto, 1700-luvun kartanomiljöö sekä meren läheisyys tekevät Teijon ruukkikylästä ruukkihistoriaa henkivän käyntikohteen.

Teijon ruukki: Teijontie - Salo

Mathildedal, Salo

Mathildedalin ruukkialue sijaitsee sekä kirkasvetisen Matildanjärven että meren äärellä, Salon kaupungissa. Mathildedalin ruukkikylässä kulinarismi ja käsityöläisyys yhdessä kauniin, idyllisen kylän kanssa on tehnyt Mathildedalista erittäin suositun matkailukohteen.

Mathildedalin ruukki: Matildan puistotie - Salo

Kellokoski, Tuusula

Marieforsin ruukki eli nykyisin Kellokosken ruukki on perustettu vuonna 1795. Kulttuurihistoriallinen Kellokosken ruukki on ainutlaatuinen miljöö. Löydät ruukilta mm. museon, käsityöläispuoteja, taidetta, viihtyisän kahvilan ja perinteikkään ravintola-baarin. 

Kellokosken ruukki: Vanha Valtatie 190 - Tuusula

Strömfors, Loviisa

Strömforsin ruukki sijaitsee 20 minuutin ajomatkan päässä Loviisan kaupungista, Ruotsinpyhtäällä. Strömforsin ruukki on yksi maamme parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista, ja sen juuret ulottuvat 1600-luvulle.

Strömforsin ruukki: Ruukintie 11 - Ruotsinpyhtää

Kirjakkala, Salo

Kirjakkalan ruukki on perustettu vuonna 1686. Kirjakkalan ruukkialue sijaitsee Hamarinjärven kyljessä ja sen läpi virtaa pieni joki laskien muutaman kosken kautta mereen. Vuodesta 1991 alkaen Kirjakkala on toiminut retkeilyalueena ja kuuluu osaksi Teijon kansallispuistoa. Kirjakkala on luontomatkailijalle oiva retkikohde. Kirjakkalan ruukki toimiin rauhallisena, luonnonläheisenä kokous- ja majoitustilana.

Kirjakkalan ruukki: Hamarijärventie - Salo

Ahlström Noormarkku, Pori

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue sijaitsee Porissa. Noormarkun ruukkialue on yksi suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista Suomessa. Ruukin historia ulottuu aina 1400-luvulle saakka. Museoviraston määrittelyn mukaan Ahlströmin ruukki on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Ahlströmin ruukki: Laviantie 14 - Noormarkku, Pori

Kauttua, Eura

Kauttuan ruukki ja ruukinpuisto Eurassa on yksi Suomen arvokkaimmista vanhoista ruukkimiljöistä. Alueella sijaitsee muun muassa useita arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia arvorakennuksia.

Kauttuan Ruukinpuisto on rakentunut yli 330 vuoden ajan rauta- ja paperiteollisuuden ympärille.

Kauttuan ruukki: Ruukinpuisto - Eura

Leineperi, Ulvila

Kulttuurihistoriallinen Leineperin ruukinkylä Ulvilassa, Porin naapurissa, on parhaiten säilyneitä ja täydellisimpiä ruukinalueita Suomessa.
Historiansa lisäksi alueella on nykypäivänä käsityöpajoja tekijöineen, mylly, kahvila ja ravintola.

Leineperin ruukki: Pitkäjärventie 7 - Leineperi, Ulvila

Möhkö, Ilomantsi

Möhkön ruukki sijaitsee Suomen itäisimmässä kylässä. Möhkö sijaitsee Koitajoen kainalossa Ilomantsissa. Möhkön kylä muotoutui aikoinaan Suomen suurimpiin kuuluneen järvimalmiruukin ympärille. Möhkön kulttuuriympäristöstä löytyy rakennuksia, teollisuushistoriallisia jäänteitä, muistoja sotahistoriasta, sotatulokaskasveja ja kaunista luontoa.

Möhkön ruukki: Möhköntie 209 - Möhkö, Ilomantsi

Kärkelä, Salo

Kärkelän ruukkikylä on yksi hyvin säilyneitä ruukkialueita Suomessa.

Ruukinkujan varrella on säilynyt poikkeuksellisen runsaasti työväen asuinrakennuksia, jotka muodostavat hyvin säilyneen 1700-luvun ruukkiyhdyskuntaa kuvastavan kokonaisuuden. Kärkelän ruukki on yksityisalue ja Museoviraston suojelema mutta vierailu on sallittu.

Kärkelän ruukki: Kärkelänkartanontie 411 - Kisko, Salo

Tiesitkö että

Ruukki tarkoittaa historiallista teollisen metallintuotannon yksikköä Pohjoismaissa, etenkin Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa.

Patruunaksi kutsutaan tehdaslaitoksen, ruukin tai kartanon omistajaa tai isäntää. Muita nimityksiä patruunalle ovat ruukinisäntä ja ruukinpatruuna. Sanan patruuna alkuperä on latinankielinen sana pater (tarkoittaa isä).

Ruukit Suomessa valokuvat: Taalintehdas, Jalbetravels.com. Billnäs, Visit Raseborg. Fiskars, Fiskars Village. Mustio, Mustion Linna. Kellokoski, Virtuaali Tuusula. Teijo, Teijon Masuuni. Mathildedal, Visit Mathildedal. Noormarkku, Ahlströmmin ruukit. Leineperi, Leineperin ruukki. Möhkö, Möhkön ruukki. Kärkelän ruukki, Vähäveden Retkimelontakeskus. Strömfors, Stromforsinruukki.com.