Ruukkikylät ja ruukit Suomessa

Ruukit ja ruukkikylät - Aikamatka Suomen teolliseen historiaan

Suomen idylliset 14 ruukkikylää tarjoavat ainutlaatuisen kurkistuksen maan teolliseen menneisyyteen. Nämä ruukit ja niiden ympäristöön muodostuneet ruukkikylät olivat aikanaan kukoistavia teollisuusyhteisöjä, joiden ympärille rakentui oma ainutlaatuinen kulttuurinsa ja arkkitehtuurinsa. Nykyään ne tarjoavat matkailijoille kiehtovan kokemuksen historiasta, taiteesta ja luonnonkauneudesta.

Ruukkikylissä on paljon nähtävää

Ruukkikylissä voi tutustua vanhoihin masuuneihin, ruukinkartanoihin ja työläisten asuintoihin. Useimmissa ruukeissa on myös museoita, kahviloita, gallerioita ja putiikkeja. Useimmissa ruukeissa järjestetään tapahtumia, kuten kesäfestivaaleja ja joulumarkkinoita.

Ruukkikylät ovat myös erinomainen paikka nauttia luonnonkauneudesta. Useimmat ruukit sijaitsevat kauniissa maisemissa jokien ja järvien äärellä. Ruukkikylissä voi patikoida, pyöräillä, meloa ja kalastaa.

Ruukkikylät tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Suomen historiaan ja kulttuuriin. Ne ovat myös kauniita ja rauhallisia paikkoja, joissa voi rentoutua ja nauttia luonnonkauneudesta. Ruukkikylät ovat erinomainen vierailukohde niin perheille, pariskunnille kuin yksittäisille matkailijoillekin.

Suomen ruukit ja ruukkikylät

Antskogin ruukki - Raasepori

Antskogin ruukki on Pohjan ruukeista pienin ja vanhin. Ruukki on perustettu vuonna 1630. Luonnonkaunis ja historiallinen Antskogin ruukki on kaunis ja vaikuttava kokonaisuus.

Osoite: Slussintie 57, Raasepori

Billnäsin ruukki - Raasepori

Billnäsin kylän vanhimmat asuin- ja talousrakennukset ovat peräisin 1700-luvulta.  Muinpoin menestynyt rautaruukki on väistynyt ja tilalle on tullut matkailijoiden ihastelema idyllinen kylä.

Osoite: Ruukintie 8, Raaseepori - Billnäs

Fiskarsin ruukki - Raasepori

Fiskarsin ruukkikylä sijaitsee kauniissa, vehreässä miljöössä Raaseporissa. Eloisa ja perinteikäs ruukkikylä on nykyään kiehtova matkakohde. Vuonna 1649 perustettu Fiskarsin Ruukki tunnetaan tänä päivänä suomalaisen muotoilun ja taiteen keskuksena.

Osoite: Peltorivi 1, Raasepori - Fiskars

Kauttuan ruukki - Eura

Kauttuan ruukki Eurassa on yksi Suomen arvokkaimmista vanhoista ruukkimiljöistä. Alueella sijaitsee muun muassa useita arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia arvorakennuksia. Kauttuan Ruukinpuisto on rakentunut yli 330 vuoden ajan rauta- ja paperiteollisuuden ympärille.

Osoite: Ruukinpuisto, Eura

Kellokosken ruukki - Tuusula

Marieforsin ruukki eli Kellokosken ruukki on perustettu vuonna 1795. Kulttuurihistoriallinen Kellokosken ruukki on ainutlaatuinen miljöö missä on museo, käsityöläispuoteja, taidetta, viihtyisä kahvila ja perinteikäs Pub - ravintola.

Osoite: Vanha Valtatie 190, Tuusula

Kirjakkalan ruukki - Salo

Vuonna 1686 perustettu Kirjakkalan ruukkialue sijaitsee Salossa, Hamarijärven läheisyydessä. Vuodesta 1991 alkaen Kirjakkala on toiminut retkeilyalueena ja kuuluu osaksi Teijon kansallispuistoa. Kirjakkala on luontomatkailijalle oiva retkikohde.

Osoite: Hamarijärventie, Salo

Högforsin ruukki - Karkkila

Karkkilassa sijaitsevan Högforsin vanhaa ruukkimiljöötä on kunnostettu ja Högforsin ruukin alueelle on tullut suosittu kulttuuri- ja liikekeskus. Högforsin ruukilta löytyy mueso, ravintola, elokuvateatteri, sauna, pieniä putiikkeja sekä konsertti ja tapahtumatiloja.

Osoite: Bremerintie, Karkkila

Kärkelän ruukki - Salo

Kärkelän ruukkikylä on hyvin säilynyt ruukkialue Suomessa. Kujan varrella on poikkeuksellisen runsaasti työväen asuinrakennuksia, jotka muodostavat 1700-luvun ruukkiyhdyskuntaa kuvastavan kokonaisuuden. Kärkelän ruukki on yksityisalue, vierailu on sallittu.

Osoite: Kärkelänkartanontie 411, Salo

Leineperin ruukki - Ulvila

Kulttuurihistoriallinen Leineperin ruukinkylä Ulvilassa, Porin naapurissa, on parhaiten säilyneitä ja täydellisimpiä ruukinalueita Suomessa. Historiansa lisäksi alueella on nykypäivänä käsityöpajoja tekijöineen, mylly, kahvila ja ravintola.

Osoite: Pitkäjärventie 7, Ulvila

Mathildedalin ruukki - Salo

Mathildedalin ruukkialue sijaitsee sekä kirkasvetisen Matildanjärven ja meren äärellä, Salon kaupungissa. Mathildedalin ruukkikylässä kulinarismi ja käsityöläisyys yhdessä kauniin, idyllisen kylän kanssa on tehnyt ruukkialueesta erittäin suositun matkailukohteen.

Osoite: Matildan puistotie, Salo

Mustion ruukki - Raasepori

Raaseporissa sijaitseva Mustion ruukki (Svartå) on Suomen ruukeista vanhin. Mustion ruukkiin kuuluu Mustion Linna, joka on alueen merkittävin nähtävyys. Mustion kartanon puisto on yksi Suomen suurimmista yksityisten omistamista puistoista.

Osoite: Hållsnäsintie 9, Raasepori

Möhkön ruukki - Ilomantsi

Suomen itäisimmässä kylässä sijaitsee Möhkön ruukki, Ilomantsissa. Möhkön kulttuuriympäristöstä löytyy rakennuksia, jäänteitä teollisuushistoriasta, muistoja sotahistoriasta, sotatulokaskasveja ja kaunista luontoa.

Osoite: Möhköntie 209, Ilomantsi

Noormarkun ruukki - Pori

Noormarkun ruukkialue sijaitsee Porissa. Noormarkun ruukkialue on yksi suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista Suomessa. Ruukin historia ulottuu aina 1400-luvulle saakka. Ahlströmin ruukki on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Osoite: Laviantie 14, Pori - Noormarkku

Nuutajärven ruukki - Urjala

Nuutajärven Pruuki, Urjalan kunnassa Pirkanmaalla on yli 200 vuotta vanha. Nuutajärven ruukki sijaitsee metsäisen luonnon keskellä. Lämmin yhteisö kipinöi uusia ideoita perinteisessä miljöössä. Majoitu, syö hyvin ja ihastele kotimaista design- ja käsityöläistaitoa.

Osoite: Pruukinraitti 15, Urjala - Nuutajärvi

Strömforsin ruukki - Loviisa

Strömforsin ruukki sijaitsee 20 minuutin ajomatkan päässä Loviisan kaupungista, Ruotsinpyhtäällä. Strömforsin ruukki on yksi maamme parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista, ja sen juuret ulottuvat 1600-luvulle.

Osoite: Ruukintie 11, Loviisa - Ruotsinpyhtää

Taalintehdas, Dalsbruk - Kemiönsaari

Historiallinen ruukkikylä Taalintehdas sijaitsee Kemiönsaarella, kauniin luonnon keskellä. Taalintehdas on kesäisin matkailijoiden suosima käyntikohde. Kauniit puutalot, vierasvenesatama, hotelli, ravintolat houkuttelevat kävijöitä alueelle.

Osoite: Tullimäentie 5, Kemiönsaari - Taalintehdas

Teijon ruukki - Salo

Teijon ruukkikylä sijaitsee Varsinais-Suomessa, Teijon kylässä Salon kaupungissa. Teijon ruukki on perustettu vuonna 1686. Teijon kansallispuisto, 1700-luvun kartanomiljöö sekä meren läheisyys tekevät Teijon ruukkikylästä ruukkihistoriaa henkivän käyntikohteen.

Osoite: Teijontie, Salo


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml