Ruukkikylät ja ruukit Suomessa

Suomen vanhan ja kunnostetun, vahvan metalliteollisuuden historian ajalta olevien 14 ruukin ympärille on muodostunut aktiivisia kyläyhteisöjä.

Suomen ruukeissa ja ruukkikylissä on paljon nähtävää matkailijoille. Kauniita kartanoita ja muita rakennuksia, puistoja ja puutarhoja. Ruukkikylissä on käsityöläispajoja, herkullisia kahviloita ja ravintoloita.

ANTSKOGIN RUUKKI - RAASEPORI

Pohjan ruukeista Antskogin ruukki on Pohjan ruukeista pienin ja vanhin. Ruukki on perustettu vuonna 1630. ja pienin. Luonnonkaunis ja historiallinen Antskogin ruukki on kaunis ja vaikuttava kokonaisuus.

Antskogin ruukki: Slussintie 57. Raasepori

BILLNÄSIN RUUKKI - RAASEPORI

Billnäsin ruukin historia on alkanut lähes 400 vuoden sitten. Taannoin menestynyt rautaruukki on väistynyt ja tilalle on tullut matkailijoiden ihastelema idyllinen kylä. Billnäsissä kylän vanhimmat asuin- ja talousrakennukset ovat peräisin 1700-luvulta. 

Billnäsin ruukki: Ruukintie 8. Billnäs, Raasepori

FISKARSIN RUUKKI - RAASEPORI

Kauniissa, vehreässä miljöössä Raaseporissa sijaitsee Fiskarsin ruukkikylä. Eloisa ja perinteikäs ruukkikylä on nykyään kiehtova matkakohde. Vuonna 1649 perustettu Fiskarsin Ruukki tunnetaan tänä päivänä suomalaisen muotoilun ja taiteen keskuksena. 

Fiskarsin ruukki: Peltorivi 1. Fiskars, Raasepori

KAUTTUAN RUUKKI- EURA

Kauttuan ruukki ja ruukinpuisto Eurassa on yksi Suomen arvokkaimmista vanhoista ruukkimiljöistä. Alueella sijaitsee muun muassa useita arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia arvorakennuksia. Kauttuan Ruukinpuisto on rakentunut yli 330 vuoden ajan rauta- ja paperiteollisuuden ympärille. 

Kauttuan ruukki: Ruukinpuisto. Eura

KELLOKOSKEN RUUKKI - TUUSULA

Marieforsin ruukki eli nykyisin Kellokosken ruukki on perustettu vuonna 1795. Kulttuurihistoriallinen Kellokosken ruukki on ainutlaatuinen miljöö. Löydät ruukilta mm. museon, käsityöläispuoteja, taidetta, viihtyisän kahvilan ja perinteikkään ravintola-baarin. 

Kellokosken ruukki: Vanha Valtatie 190. Tuusula

KIRJAKKALAN RUUKKI - SALO

Kirjakkalan ruukki on perustettu vuonna 1686. Kirjakkalan ruukkialue sijaitsee Hamarinjärven kyljessä ja sen läpi virtaa pieni joki laskien muutaman kosken kautta mereen. Vuodesta 1991 alkaen Kirjakkala on toiminut retkeilyalueena ja kuuluu osaksi Teijon kansallispuistoa. Kirjakkala on luontomatkailijalle oiva retkikohde. Kirjakkalan ruukki toimiin rauhallisena, luonnonläheisenä kokous- ja majoitustilana. 

Kirjakkalan ruukki: Hamarijärventie. Salo

KÄRKELÄN RUUKKI -SALO

Kärkelän ruukkikylä on yksi hyvin säilyneitä ruukkialueita Suomessa. Ruukinkujan varrella on säilynyt poikkeuksellisen runsaasti työväen asuinrakennuksia, jotka muodostavat hyvin säilyneen 1700-luvun ruukkiyhdyskuntaa kuvastavan kokonaisuuden. Kärkelän ruukki on yksityisalue ja Museoviraston suojelema mutta vierailu on sallittu. 

Kärkelän ruukki: Kärkelänkartanontie 411. Salo

LEINEPERIN RUUKKI - ULVILA

Kulttuurihistoriallinen Leineperin ruukinkylä Ulvilassa, Porin naapurissa, on parhaiten säilyneitä ja täydellisimpiä ruukinalueita Suomessa. Historiansa lisäksi alueella on nykypäivänä käsityöpajoja tekijöineen, mylly, kahvila ja ravintola. 

Leineperin ruukki: Pitkäjärventie 7. Ulvila

MATHILDEDALIN RUUKKI - SALO

Mathildedalin ruukkialue sijaitsee sekä kirkasvetisen Matildanjärven että meren äärellä, Salon kaupungissa. Mathildedalin ruukkikylässä kulinarismi ja käsityöläisyys yhdessä kauniin, idyllisen kylän kanssa on tehnyt Mathildedalista erittäin suositun matkailukohteen. 

Mathildedalin ruukki: Matildan puistotie. Salo

MUSTION RUUKKI - RAASEPORI

Raaseporissa sijaitseva Mustion ruukki (Svartå) on vanhin Suomen ruukeista. Mustion ruukkiin kuuluu Mustion Linna, joka on alueen merkittävin nähtävyys. Mustion kartanon puisto on yksi Suomen suurimmista yksityisten omistamista puistoista. 

Mustion ruukki: Hållsnäsintie 9. Raasepori

MÖHKÖN RUUKKI - ILOMANTSI

Möhkön ruukki sijaitsee Suomen itäisimmässä kylässä. Möhkö sijaitsee Koitajoen kainalossa Ilomantsissa. Möhkön kylä muotoutui aikoinaan Suomen suurimpiin kuuluneen järvimalmiruukin ympärille. Möhkön kulttuuriympäristöstä löytyy rakennuksia, teollisuushistoriallisia jäänteitä, muistoja sotahistoriasta, sotatulokaskasveja ja kaunista luontoa. 

Möhkön ruukki: Möhköntie 209. Ilomantsi

NOORMARKUN RUUKKI - PORI

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue sijaitsee Porissa. Noormarkun ruukkialue on yksi suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista Suomessa. Ruukin historia ulottuu aina 1400-luvulle saakka. Museoviraston määrittelyn mukaan Ahlströmin ruukki on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. 

Ahlströmin ruukki: Laviantie 14. Noormarkku, Pori

NUUTAJÄRVEN RUUKKI - URJALA

Nuutajärven Pruuki on yli 200 vuotta vanha. Nuutajärven ruukki sijaitsee Pirkanmaalla, Urjalan kunnassa metsäisen luonnon keskellä. Lämmin yhteisö kipinöi uusia ideoita perinteisessä miljöössä. Majoitu, syö hyvin ja ihastele kotimaista design- ja käsityöläistaitoa.

Nuutajärven ruukki: Pruukinraitti 15. Urjala, Nuutajärvi

STRÖMFORSIN RUUKKI - LOVIISA

Strömforsin ruukki sijaitsee 20 minuutin ajomatkan päässä Loviisan kaupungista, Ruotsinpyhtäällä. Strömforsin ruukki on yksi maamme parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista, ja sen juuret ulottuvat 1600-luvulle. 

Strömforsin ruukki: Ruukintie 11. Ruotsinpyhtää - Loviisa

DALSBRUK - KEMIÖNSAARI

Historiallinen ruukkikylä Taalintehdas sijaitsee Kemiönsaarella. Dalsbrukin ruukkikylä sijoittuu kauniin luonnon keskelle. Taalintehdas on kesäisin matkailijoiden suosima käyntikohde. Kauniit puutalot, vierasvenesatama, hotelli, ravintolat houkuttelevat kävijöitä alueelle. 

Taalintehtaan Ruukki: Tullinmäentie 5. Taalintehdas, Kemiönsaari

TEIJON RUUKKI -SALO

Teijon ruukkikylä sijaitsee Varsinais-Suomessa, Teijon kylässä Salon kaupungissa. Teijon ruukki on perustettu vuonna 1686. Teijon kansallispuisto, 1700-luvun kartanomiljöö sekä meren läheisyys tekevät Teijon ruukkikylästä ruukkihistoriaa henkivän käyntikohteen. 

Teijon ruukki: Teijontie. Salo
https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml