Pallastuntureiden kansallismaisema. Kuva: Iltalehti
Pallastuntureiden kansallismaisema. Kuva: Iltalehti

Kansallismaisemat ja kulttuurimaisemat

Kansallismaisemat kuvastavat kotimaan luontoa, kulttuuria ja historiaa ja ovat osa suomalaista identiteettiä.

Ympäristöministeriön kansallismaisematyöryhmä valitsi Suomen itsenäisyyden 75-juhlavuonna Suomen 27 kansallis- ja kulttuurimaisemaa.

Kansallismaisemat ovat erittäin suosittuja nähtävyyksiä, matkailukohteita sekä retkeily- ja ulkoilumaastoja.

Suomen 27 kansallis- ja kulttuurimaisemaa

Aavasaksa, Aurajokilaakso, Espoon Tapiola, Hailuoto, Heinäveden reitti, Hämeenkyrön kansallis- ja kulttuurimaisema, Imatrankoski, Koli, Kyrönjokivarsi, Köyliönjärvi, Merellinen Helsinki, Merenkurkun saaristo, Olavinlinnan ja Pihlajavesi, Oulankajoki, Pallastunturit, Pohjan ruukit, Pohjois-Karjalan vaarakylät, Porvoonjokilaakso ja Vanha Porvoo, Punkaharju, Rautaveden kansallis- ja kulttuurimaisema, Saaristomeren kansallismaisema, Snappertuna ja Fagervikin ruukit, Sundin kansallis- ja kulttuurimaisema, Tammerkoski, Utsjokilaakso, Vanajaveden laakso, Väisälänmäen kansallismaisema.

Aavasaksan kansallismaisema

Sijainti: Aavasaksa, Ylitornio, Lapin maakunta

Ylitornion kunnassa sijaitsee Aavasaksan vaarat joka on Lapin vanhin matkakohde ja yksi ikonisimmista kansallismaisemista. Aavasaksan maisemat avautuvat kohti Torninjokilaaksoa 242 metriä merenpinnan yläpuolella. Aavasaksa on eteläisin paikka missä voit hyvällä säällä nauttia keskiyön auringosta, juhannuksena. Aavasaksan kansallismaisemaa voit ihailla huipulle johtavan tien ja siellä sijaitsevien parkkipaikkojen ansiosta.

Aavasaksan huipulla sijaitsee vuonna 1882 rakennettu kesäisin avoinna oleva kaunis Keisarinmaja. Keisarinmajan vieressä on jugendtyylinen paviljonki. 

Vaaran laella voit kiivetä tiilirakenteiseen 13 metrin korkeaan, Aavasaksan näkötorniin ja ihastella pitkälle kansallismaisemaa. Aavasaksan vaaran huipulla on useita näköalatasanteita.

Aurajokilaakson kansallis- ja kulttuurimaisema

Sijainti: Oripää, Pöytyä, Lieto, Kaarina, Turku, Varsinais-Suomi

Aurajokilaakson kansallismaisema on yksi vanhimmista kulttuurimaisemista Suomessa.

Aurajoen kansallismaisemaan kuuluu jokilaakso, joka alkaa muodostua purosta Aurajoeksi Oripäänkankaan soraharjun lähteistä Oripään, Pöytyän, Liedon sekä Kaarinan kautta Turkuun josta yhtyy siellä Saaristomereen. 

Aurajoen kansallis- ja kulttuurimaisema on helposti tavoitettavissa ajamalla Aurajoen maisematietä pitkin. Reitillä näet kansallismaiseman moninaisuuden. Historiallisia merkittäviä kohteita ovat Turun linna, Turun tuomiokirkko, Liedossa Vanhalinna ja Nautelankoski.

Espoon Tapiolan kansallismaisema

Sijainti: Espoo, Tapiola, Uusimaa

Espoon kaupungissa sijaitseva Tapiolan kaupunginosa on kansallismaisemien listalla oleva kohde ja on esimerkki sodan jälkeisen jälleenrakentamisen ajalta, puutarhakaupunki rakentamisesta. 

Tapiolan kaupunginosassa tuhansien ihmisten kerrostaloasuminen, palvelut ja liikekeskukset sekä luonto on saatu väljästi mutta toimivasti rakennettua yhteen. Tapiolan puutarhakaupunginosassa on luonto ja meri lähellä. Kallioita, metsää ja merenrantaa on säästetty luonnon ehdoilla, asukkaiden käyttöön.

Tapiolan luonnon nähtävyyksiin kuuluu mm. ainutlaatuinen seitsenhaarainen rauhoitettu kuusi mikä löytyy Otsonlahden linnoituksen lähistöltä. Otsonlahdessa sijaitsee myös ulkoilu- ja virkistysalue.

Hailuodon kansallismaisema

Sijainti: Hailuoto, Pohjois-Pohjanmaa

Hailuodon kunta ja saari on kokonaisuudessaan kansallismaisemaa. Hailuoto sijaitsee Perämerellä saaressa, Oulun edustalla. Hailuodon ainutlaatuisen luonnon on aikoinaan muovannut maankohoaminen, jää, tuuli ja vesi. Hailuoto on karun kaunis, kaikkina vuodenaikoina.

Keväällä muuttolinnut yhdessä runsaiden ahtojäiden kanssa tekevät saaren rannikosta ainutlaatuisen. Kesällä voit nauttia useista upeista hiekkarannoista, hiekkadyyneistä sekä merinäköaloista lähes kaikkialla. Syksyllä linnut valmistautuvat muuttoon ja saarella kasvaneet marjat ja sienet houkuttelevat poimijoitaan. Talvella voit kokea arktisia elämyksiä Hailuodon saarella. Perämeri tarjoaa mahdollisuuden nauttia jäisen meren rauhoittavasta näkymästä, ihastella revontulia ja ihmetellä ahtojäitä sekä meressä muodostuneita jääpalloja. Hailuodossa voi kohdata myös hylkeitä jään reunalla huilaamassa.

Heinäveden reitin kansallismaisema

Sijainti: Heinävesi, Pohjois-Karjala

Heinäveden reittiä pidetään yhtenä kauneimmista kansallismaisemista. Heinäveden vesireitin kanavien rakentaminen alkoi 1890-luvulla. Heinäveden reitti johtaa Kuopion Suvasvedeltä, Saimaahan kuuluvaan Haukiveteen.

Suvasvesi–Haukivesi-reitillä sijaitsee muun muassa Koloveden kansallispuisto, jossa voi meloa sekä patikoida Nahkiaissalon ja Mäntysalon reitit. Reiteillä on kapeita ja mutkaisia vesistöalueita, järvenselällä on runsaasti saaria sekä kuusi vanhaa sulkukanavaa.

Hämeenkyrön kansallis- ja kulttuurimaisema

Sijainti: Hämeenkyrö, Pirkanmaa

Hämeenkyrön kansallis- ja kulttuurimaisemassa on upeita järvinäköaloja sekä marjanviljelysmaita.

Tunnetuin Hämeenkyrön kulttuurimaiseman ja Suomen kansallismaiseman asukas oli kirjailija Väinö Linna, joka muutti Hämeenkyrön seudulle Mahnalan kylään 1950-luvulla.

Imatrankosken kansallismaisema

Sijainti: Imatra, Etelä-Karjala

Yksi Suomen vanhimpia matkailunähtävyyksiä on Imatrankoski ja sen kuohut. Imatrankosken pauhut ja veden voima jäävät jokaiselle matkailijalle mieleen, pitkäksi aikaa. Imatrankosken läheisyydessä voit jaloitella luontopolkuja pitkin. 

Imatrankosken kansallismaisemassa järjestetään koskinäytöksiä, tietyin poikkeuksin pääsääntöisesti kesä–heinä–elokuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 18.

Kolin kansallismaisema

Sijainti: Lieksa, Pohjois-Karjala

Lieksassa, Pohjois-Karjalassa Pielisen rannalla sijaitseva Koli on ehkä Suomen tunnetuin kansallismaisema. Koli kohoaa yli 370 metriä merenpinnan yläpuolelle ja Ukko-Kolin huipulta avautuu kohti Pielistä kaunis ikoninen kansallismaisema.

Kolin kansallispuiston mahtavien vaarojen lisäksi maisemaan kuuluu tuuheat, vanhat metsät. Useat suomalaiset taiteilijat, esimerkiksi Eero Järnefelt, Eero Nelimarkka, Juhani Aho, Pekka Halonen, I. K. Inha ja Jean Sibelius ovat aikojen saatossa vierailleet Kolin maisemissa ja tallentaneet teoksiinsa kansallismaiseman tarjoaman näkymän. Kansallispuisto perustettiin Kolille 1991 vanhojen metsien ja Kolin kansallismaiseman suojelemiseksi.

Kyrönjokivarren kansallismaisemat

Sijainti: Ilmajoki, Isokyrö, Kauhajoki, Kurikka, Seinäjoki ja Vaasa, Pohjanmaa

Kyrönjokivarsi ja eteläpohjalaiset viljelyslakeudet kuuluvat Suomen kansallismaisema luetteloon. Kyrönjoen varrella näet eteläpohjalaista viljelyslakeutta silmän kantamattomiin. Kaunista Kyrönjokea myötäillen pääset esimerkiksi Jokituvalle, Lapuan Alajoella. Tarina kertoo että Jokitupa olisi Kyrönjoen varren kansallismaiseman söpöin kohta. Jokituvalle vievä Jokitie on maisemineen jo nähtävyys.

Kyrönjoki on Etelä-Pohjanmaalla Kyrönjoen vesistöalueen laskujoki, jonka pituus on noin 200 kilometriä. Kyrönjoen varrella sijaitsee Ilmajoki, Isokyrö, Kauhajoki, Kurikka, Seinäjoki ja Vaasa.

Köyliönjärven kansallis- ja kulttuurimaisema

Sijainti: Säkylä, Satakunta

Satakunnassa, Säkylän kunnan alueella sijaitsee arvokas maisema-alue, Köyliönjärvi. Köyliönjärvi tunnetaan Piispa Henrikiin ja Lalliin liittyvän tarinan ansiosta parhaimmin. 

Maisema-alue ulottuu Säkylän laajoilta viljelyaukeilta Tuiskulan kylämaisemaan Köyliönjoen varrelle. Köyliönjärven kulttuurimaiseman peruselementtinä on matalarantainen Köyliönjärvi ja sitä reunustavat laajat viljelykset, joihin rajoittuu nauhamainen asutus sekä metsävyöhykkeet.

Merellinen Helsinki

Sijainti: Helsinki, Uusimaa

Suomen pääkaupungissa sijaitsevan kansallismaiseman löydät Helsingin Kauppatorin ja Suomenlinnan väliltä. Suomenlinna sekä lähistöllä olevat saaret kuten Vallisaari ja Hernesaari sekä Kustaanmiekka luovat ainutlaatuisen merellisen Helsingin kansallismaiseman. Myös Katajanokan ja Kruunuhaan suunnilta avautuu kansallismaisema upeasti. 

Historiallinen asemakaava sekä vanhat rakennukset sekä Suomenlinna luovat ainutlaatuiset puitteet tälle kansallismaisemalle. Helsinki on poikkeuksellinen pääkaupunki sijaintinsa ansiosta, avomeren tuntumassa.

Merenkurkun saariston kansallismaisema

Sijainti: Mustasaari, Korsholm, Pohjanmaa

Merenkurkun saaristo on kansallismaisemaa ja myös Unescon maailmanperintökohde.

Kivikkoinen, jatkuvasti kohoava saaristo on tavoitettavissa Mustasaaren kunnan alueella. Mustasaari sijaitsee Vaasan pohjoispuolella. Mustasaareen mennään Raippaluodon vinoköysisiltaa pitkin, joka on Suomen pisin siltaa. Raippaluodon sillalta avautuvat kauniit näkymät saaristoon.

Yksi kansallismaiseman ja maailmanperintökohteen erikoisuuksista on Svedjehemmin kalasataman lähistöllä olevat De Geer -moreeni muodostelmat. Moreenimuodostelmat näkyvät selkeinä raitoina maisemassa. De Geer-moreenit ovat aaltomaisia, kapeita moreeniharjanteita, jotka ovat syntyneet jääkaudella matalaan veteen. Moreenimuodostelmat näkyvät erittäin hyvin 20 metriä korkeasta Svedjehamnin näkötornista tai luontopolun varrelta tornin läheisyydessä.

Olavinlinnan ja Pihlajaveden kansallismaisema

Sijainti: Savonlinna, Etelä-Savo

Olavinlinnan historia ulottuu jo 1400-luvulle saakka. Savonlinna on todellinen kesäkaupunki ja siellä Olavinlinnan ympäristössä avautuva Pihlajaveden seutu ovat yhdessä kansallismaisemaa. Pihlajavesi kuuluu Saimaan vesistöalueeseen ja runsaslukuinen saaristo luovat erämaan Saimaan vesistöön.

Oulankajoen kansallismaisema

Sijainti: Kuusamo, Salla, Pohjois-Pohjanmaa, Lapin maakunta

Sallasta Kuusamon kautta Venäjälle kiemurteleva upea Oulankajoki sijaitsee pääosin Oulangan kansallispuiston alueella.

Nauti Oulankajoen koskien ylittävistä riippusilloista, kuuntele koskien voimakasta kuohuntaa ja pysähdy ihmettelemään uniikkeja maisemia puhtaassa luonnossa.

Pallastuntureiden kansallismaisema

Sijainti: Muonio, Lapin maakunta

Muonion kunnassa sijaitseva kansallismaisema kohoaa yli 800 metriä merenpinnan yläpuolelle. Pallastunturit ovat osa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa.

Kansallismaiseman huipulle, Taivaskeron näköalapaikalle pääsee merkittyä noin 4 kilometriä pitkää polkua pitkin joka lähtee Pallastunturin luontokeskukselta. Osoite: Pallastunturintie 557, Pallastunturi

Erinomaisia valokuvauksellisia ja upeita näköaloja voit ihastella esimerkiksi Olostunturin, Puljutunturin, Lommoltunturin sekä Keimiötunturin laelta.

Pistäydy myös Punaisilla hiekoilla, joka sijaitsee Pallasjärven rannalla. Siellä voit uida Pallasjärvessä sekä ihailla esteettömästi kansallismaisemaa.

Pohjan ruukkien kansallismaisema

Sijainti: Raasepori, Uusimaa

Läntisellä Uudellamaalla Raaseporissa, entisen Pohjan kunnan alueella sijaitsevat vanhat ruukit ovat suomalaista kansallismaisemaa. Ruukeissa ja ruukkiyhteisössä olivat teollisen Suomen alkulähteet. Luonto on vehreää ja vaihtelevaa. Vanhoja teitä, jokia, runsaasti jalopuita sekä erittäin vanhaa kaunista rakennuskantaa. Pohjan ruukkeja ovat Fiskars, Billnäs, Antskog ja Åminnefors.

Pohjois-Karjalan vaarakylien kansallismaisema

Sijainti: Joensuu, Kontiolahti, Ilmomantsi, Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalan vaarakylien kansallismaisema käsittää lukuisia pieniä kyliä nykyisen Joensuun, Kontiolahden sekä Ilomantsin alueella.

Tunnettuja Pohjois-Karjalan vaarakyliä ovat esimerkiksi Hattuvaara, Kivilahti, Mekrijärvi, Mäkikylät sekä Kiihtelysvaarassa sijaitsevat Kirvesvaara ja Hakovaara.

Porvoonjokilaakso ja Vanha Porvoo

Sijainti: Porvoo, Uusimaa

Vanha Porvoo on erittäin hyvin säilynyt historiallinen kaupunginosa jonka vanhimmat rakennukset ovat rakennettu jo 1700-luvulla. Vanha Porvoo on rakennettu keskiaikaiseen asemakaavaan. Vanhassa Porvoossa on idyllisiä, kauniita vanhoja rakennuksia sekä pieniä mukulakivellä päällystettyjä kujia ja katuja. Vanha Porvoo rajautuu Porvoonjokeen, jonka laakson näkymät ovat osa kansallismaisemaa.

Vanha Porvoo on varmasti yksi Suomen matkailijoiden suosituimpiin kuuluva matkailukohde. Saattaa olla, että Vanhan Porvoon kansallismaisema on ehkä yksi kuvatuimmista kansallismaisemista.

Punkaharjun kansallismaisema

Sijainti: Punkaharju, Savonlinna, Etelä-Savo

Punkaharjun kansallismaiseman kauniit harjut ja ympärille avautuva vesistö on maailman vanhimpia luonnonsuojelualueita. Punkaharju jakaa Saimaan vesistöön kuuluvan Pihlajaveden ja Puruveden toisistaan. Punkaharjun harjualueen halki mutkittelee kapea Punkaharjun maisematie, joka on yksi Suomen kauneimpia teitä.

Rakennuksista on varmasti tunnetuin Punkaharjun Valtionhotelli. Valtionhotelli on rakennettu jo vuonna 1845 ja se oli Suomen vanhin toiminnassa ollut majoitusliike.

Rautaveden kansallis- ja kulttuurimaisema

Sijainti: Sastamala, Pirkanmaa

Sastamalassa sijaitsevan Rautaveden kulttuurimaisema on tunnettu mm. kirkoistaan. Tuhopolton uhriksi joutunut ja uudelleen kunnostettu Pyhän Olavin kirkko sekä harvinaisesta kahdesta tornista tunnettu Tyrvään kirkko on valokuvauksellinen kohde kulttuurimaisemassa.

Maisemien katseluun ja pieneen jaloitteluun sopii mainiosti vierailu Pirunvuorella. Pirunvuorelle kulkeva kivikkoinen polku on noin 1 kilometrin pituinen. Polku lähtee Ellivuoren hotellin lähistöltä.

Useimmat kansallismaiseman kylistä ovat peräisin jo ennen 1300-lukua. Kylät on rakennettu ryhmäkylämuotoon, joka on säilynyt monessa kylässä yhdessä perinteisen rakennuskannan kanssa. Esimerkiksi Tyrvään Vanhankirkonniemen tyvessä sijaitseva Kalliala on säilyttänyt keskiaikaisen sijaintinsa ja tiiviin rakenteensa kyläteineen sekä vanhoilla tonteilla sijaitsevine kantatiloineen.

Taiteilija Emil Danielssonin 1900-luvun alussa suunnittelema ja rakennuttama Pirunvuoren kivilinna on kulttuurihistoriallisesti arvokas matkakohde, joka kuuluu kansallisromantiikan ajan merkittäviin taiteilijahuviloihin.

Saaristomeren kansallismaisema

Sijainti: Turun saaristo, Parainen, Kemiönsaari, Varsinais-Suomi

Saaristomeri on Euroopan laajin saaristoalue. Se muodostuu 40 000 saaresta. Saaristomeren kansallismaisemaan kuuluvat sileät kalliot, tyrskyävä meri ja tuhannet saaret, joista useimmat on avoinna vierailijoille. Osaan saarista pääsee järjestetyin kuljetuksin.

Yksi kiehtovimmista saarista, Örön saari, avautui yleisölle puolustusvoimilta vuonna 2017.  Saaristomeren kansallismaiseman ytimessä ovat Paraisten ja Kemiönsaaren upeat merinäköalat. 

Voit tutustua tähän kansallismaisemaan vaikkapa Rengastiellä tai meritse Höglandin, Berghamnin tai Bodön saarilla.

Snappertunan ja Fagervikin ruukit

Sijainti: Raasepori, Inkoo, Uusimaa

Raaseporin kaupungin ja Inkoon kunnan kanssa kansallismaiseman muodostavat Raaseporin linna, Fagervikin pieni ruukkikylä Inkoon kunnan puolella sekä reitin varrella Lepinjärven maisemat lintutorneineen. Kansallismaisemaa hallitsevat tiheät metsät sekä erittäin vanhoja viljelysmaita. Kansallismaisema on parhaimmillaan kesäisin.

Helpointa on tutustua Snappertunan ja Fagervikin ruukin kansallismaisemaan ajamalla Inkoosta Raaseporiin, erittäin mutkaista Fagervikintietä pitkin. Löydät reitiltä kaikki tärkeimmät kansallismaiseman elementit. Fagervikin ruukkikylän vieressä kulkee myös Suomen lyhyin museotie, jonka voit kulkea jalkaisin.

Sundin kansallis- ja kulttuurimaisema

Sijainti: Sund, Ahvenanmaa

Ahvenanmaalla, Sundin kansallismaisemissa näet vanhoja kartanoita, merenlahtia, upeita tammimetsiä sekä Kastelholman linnan ja Bomarsundin linnoituksen rauniot.

Sundin kunnassa sijaitsevat idylliset pienet kylät ovat myös nähtävyys. Voit kokea rauhallista saaristolaiselämää. Pystyt vaihtamaan maisemaa ja kylää hetkessä.

Sundin pieniä idyllisiä kyliä ovat Berg, Björby, Bomarsund, Brändbolstad, Domarböle, Finby, Gesterby, Gunnarsby, Hulta, Högbolstad, Jussböle, Kastelholm, Kulla, Lappböle, Lövvik, Mångstekta, Persby, Prästgården, Rosenberg, Sibby, Smedsböle, Strömbolstad, Sundby, Svensböle, Tosarby, Tranvik, Träsk ja Vivasteby.

Tammerkosken kansallismaisema

Sijainti: Tampere, Pirkanmaa

Tampereen ydinkeskustassa sijaitsee urbaani Tammerkosken kansallismaisema. Tammerkoski virtaa Näsijärvestä Pyhäjärveen. Tampereen kaupunki on aikoinaan alkanut rakentumaan kosken ympärille. 

Tammerkosken rannat ovat Suomen vanhimpiin kuuluvaa teollisuusaluetta. Finlaysonin ja Tampellan vanhojen tehtaiden jylhät punatiiliset tehdasrakennukset tuovat oman leimansa Tammerkosken maisemaan. Tammerkosken varrella on puistoalueita. Tammerkosken seutu on näkemisen arvoinen paikka kaikkina vuodenaikoina.

Utsjokilaakson kansallismaisema

Sijainti: Utsjoki, Lapin maakunta

Utsjokilaakso on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemaksi. Utsjoki on 60 kilometriä pitkä Tenojoen eteläinen sivujoki, joka muodostuu lähinnä kapeista, pitkistä ja syvistä järvistä. Utsjokilaakson kansallismaiseman keskiössä on Utsjoen kirkkotuvat jotka kohoavat Mantojärven rannalla, pienen matkan päässä Utsjoen keskustasta. Utsjoen kivikirkko sijaitsee aivan tupien läheisyydessä.

Vanajaveden laakson kansallismaisema

Sijainti: Hattula, Hämeenlinna, Valkeakoski, Kanta-Häme, Pirkanmaa

Aulanko ja Rapolan linnavuori Valkeakoskella ovat perinteistä tunnettua Vanajaveden laakson kansallismaisemaa.

Vanajaveden laakson maisemia leimaavat monet kulttuurihistoriallisesti arvokkaat keskiaikaiset kartanot, useita keskiajalta periytyviä kyläkeskuksia sekä 1900-luvun luvulta huvilakulttuurin synnyttämiä ympäristöjä. Vanajaveden kansallismaiseman rakennushistoriallisesti merkittäviä kohteita ovat Hämeen linna, Hattulan keskiaikainen kirkko, Aulangon näkötorni, kartanot puistoineen sekä hämäläistalot. Vieraile myös Lepaan puutarhan alueella.

Väisälänmäen kansallismaisema

Sijainti: Lapinlahti, Pohjois-Savo

Lapinlahdella Pohjois-Savossa, Väisälänmäen kansallismaisemassa, ovat useat taiteilijat maalannut teoksiaan. Tunnetuin on varmasti Eero Järnefeltin vuonna 1893 maalaama, Raatajat rahanalaiset.

Väisälänmäen huippu on Linnanmäki joka kohoaa merenpinnasta noin 220 metrin korkeuteen. Kävelemällä noin 2.5 kilometrin pituista rengasreittiä eli kulttuuri- ja luontopolkua, voit tutustua Väisälänmäen historiaan ja kulttuuriperinteisiin.

Väisälänmäen kansallismaisemissa näet rinteeseen rakennettua perinnemaisemaa, laidunta, peltoja, niittyjä ja maalaistaloja. Väisälänmäen näkötornista näet koko kansallismaiseman kokonaisuudessaan.


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml