Merenkurkun saariston kansallismaisema

01.11.2023

Merenkurkun saaristo on kansallismaisemaa sekä myös Unescon maailmanperintökohde. Merenkurkku sijaitsee Vaasan ja Ruotsin Uumajan välissä. 

Kansallismaiseman kivikkoinen, jatkuvasti kohoava saaristo on tavoitettavissa Mustasaaren kunnan alueella. Mustasaari sijaitsee Vaasan pohjoispuolella. Kulkuyhteydet Mustasaareen kulkee Suomen pisintä siltaa pitkin. Raippaluodon vinoköysisilta yhdistää saaren mantereeseen. Raippaluodon sillalta avautuvat kauniit näkymät saaristoon. Näet Raippaluodon sataman ja pienet punaiset venevajat vasemmalla. Sillan alkupäässä mantereen puolella on Maailmanperintöportti, kahvilaravintola ja levähdysalue.

Merenkurkun saaristossa voit kokea ja nähdä raikkaan saaristoluonnon, pienien ja idyllisten saaristolaiskylien tunnelman sekä upean maankohoamismaiseman.

Jaloittele Bodvattenin luontopolulla tai Kikanbergetin reitillä. Esteetön Bodvattenin reitti on noin 4 kilometriä pitkä. Bodvattnetin luontopolun varrella on museoalue, vanha Bodbackin kalastajasatama missä kohtaat venevajat ja -valkamat. Reitin Svedjehamnin sataman puoleisessa päässä on 23 metriä korkea näkötorni, Saltkaret, josta aukeaa upeat näköalat Merenkurkun maailmanperintöalueelle.

Yksi kansallismaiseman ja maailmanperintökohteen erikoisuuksista on Svedjehemmin kalasataman lähistöllä olevat De Geer -moreeni muodostelmat. Moreenimuodostelmat näkyvät selkeinä raitoina maisemassa. De Geer-moreenit ovat aaltomaisia, kapeita moreeniharjanteita, jotka ovat syntyneet jääkaudella matalaan veteen. Moreenimuodostelmat näkyvät erittäin hyvin 20 metriä korkeasta Svedjehamnin näkötornista tai luontopolun varrelta tornin läheisyydessä.

Mustasaaressa on nykyään neljä varsinaista kylää. Björköby, Koivulahti, Sulva ja Raippaluoto.

Merenkurkun saaristo kansallismaisema - lue lisää ja tutustu


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml