Linnat Suomessa

Linnat Suomessa

Suomen vanhin linna, Turun linna perustettiin vuonna 1280 Turkuun. Turun linna on yksi Turun kaupungin suosituimpia matkailukohteita.

Hämeen linna sijaitsee Hämeenlinnassa, Vanajaveden rannalla. Hämeen linna on Suomessa sijaitsevista linnoista ainutlaatuinen punatiilinen linna. Nykyään tiloissa toimii Suomen suurin vankilamuseo. Hämeen linnassa järjestetään myös useita pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä.

Kastelholman linna sijaitsee Ahvenanmaalla. Kastelholman linna rakennettiin 1300-luvun loppupuolella puolustuslinnakkeeksi ja nykyään se on tunnettu Ahvenanmaan maamerkki. 

Olavinlinna on pohjoisin kivilinna Euroopassa. Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna tunnetaan nykyään parhaimmin siellä vuosittain järjestettävistä Savonlinnan oopperajuhlista.

Raaseporin linna oli Länsi-Uudenmaan hallintokeskus keskiajalla. Raaseporin linna on avoinna kesäisin vierailijoille.

Turun linna, Turku
Turun linna, Turku

Turun linna

Historiallisesti merkittävä sekä Suomen vanhin linna, Turun linna perustettiin vuonna 1280 Turkuun.

Turun linna on yksi Turun kaupungin suosituimpia matkailukohteita.

Turun linnassa järjestetään lukuisia eri pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä sekä tapahtumia kaikkina vuoden aikoina. Museo.

Osoite: Linnankatu 80, Turku

Pääsymaksut 2023

Pysäköinti: Aikarajoitettu pysäköintikiekolla tai maksullinen lähistöllä

Hämeen linna

Punatiilinen, Hämeen linna on Suomessa sijaitsevista linnoista ainutlaatuinen tiililinna. Rakentaminen alkoi 1200-luvun lopussa. Hämeen linna on toiminut vankilana 1830-luvulta vuoteen 1972 saakka jolloin se oli naisvankila. Linnan pihapiirissä on 1871 rakennettu Suomen ensimmäinen sellivankila joka oli käytössä aina vuoteen 1993 asti. Nykyään tiloissa toimii Suomen suurin vankilamuseo. Linnassa järjestetään myös useita pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä.

Osoite: Kustaa III:n katu 6, Hämeenlinna

Pääsymaksut 2023

Pysäköinti: ilmainen pysäköinti välittömässä läheisyydessä

Hämeen linna, Hämeenlinna
Hämeen linna, Hämeenlinna
Kastelholman linna, Ahvenanmaa
Kastelholman linna, Ahvenanmaa

Kastelholman linna

Kastelholman linna sijaitsee Ahvenanmaalla. Kastelholman linna oli alkujaan puolustuslinnake ja nykyään tunnettu Ahvenanmaan maamerkki.

Kastelholman linna rakennettiin 1300-luvun lopussa. Linnan vieressä sijaitsee Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo sekä vanha kruununvankila, joka toimii vankilamuseona. Lapsille on myös mielenkiintoinen kohde, Kastelholman lasten linna.

Osoite: Tosarbyvägen 5, Kastelholm – Ahvenanmaa

Pääsymaksut 2023

Pysäköinti: ilmainen pysäköinti lähistöllä

Olavin linna, Savonlinna
Olavin linna, Savonlinna

Olavinlinna

Olavinlinna on pohjoisin kivilinna Euroopassa. Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna tunnetaan nykyään parhaimmin siellä järjestettävistä Savonlinnan oopperajuhlista.

Olavinlinnan rakennustyöt alkoivat vuonna 1475. Oopperajuhlien lisäksi Olavinlinnassa järjestetään pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä. Lapsille on järjestetty työpaja.

Osoite: Olavinlinna, Savonlinna – navigointi Linnankatu 7, Savonlinna

Pääsymaksut 2023

Pysäköinti: maksullinen pysäköinti lähistöllä, pysäköintihalli Tottikadulla

Raaseporin linna

Raaseporin linna oli Länsi-Uudenmaan hallintokeskus keskiajalla. Raaseporin linna on rakennettu 1360–1370 luvulla. Raaseporin linna on avoinna kesäisin vierailijoille.

Osoite: Raaseporin Linnantie 110, Snappertuna

Pääsymaksut 2023

Pysäköinti: maksuton pysäköinti

Linnanrauniot ja linnoitukset

Bomarsundin rauniolinna sijaitsee Ahvenanmaalla, Sundin kunnassa. Bomarsundin linnanrauniot kuuluvat merkittäviin muinaismuistoihin Ahvenanmaalla.

Haminan linnoituksen kävelyreitillä näet vallihaudat, nostosilloin Haminan kaupunkia suojanneet portit sekä tykkiasemat, tunnelit ja holvit.

Kajaanin linnan rauniot sijaitsevat Kajaanin keskustassa. Kajaanin rauniolinna on rauhoitettu kulttuurinähtävyys. Kajaanin rauniolinnaan voi tutustua vuoden ympäri.

Kotkassa sijaitsevat Kyminlinnan linnoitukset ja Ruotsinsalmen linnoituskaupunki.

Kuusiston piispanlinnan rauniot on nähtävissä Kaarinan kaupungissa.

Lappeenrannan linnoituksen historia ulottuu aina 1700-luvun loppupuolelle. Lappeenrannan linnoitus ja -alue on erittäin suosittu vierailukohde.

Helsingissä sijaitseva Suomenlinna on yksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta. Suomenlinnan merilinnoituksen rakentaminen alkoi vuonna 1748. Kesäisin Suomenlinna on yksi suosituimmista matkakohteista Suomessa.

Svartholman merilinnoitus sijaitsee Loviisan edustalla. Svartholma on suosittu koko perheen käyntikohde, minne pääsee reittiliikennelaivalla.

Utin linnoitus on kiinteä muinaisjäännös sekä valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. Tähtimäinen ja halkaisijaltaan yli satametrinen kivirakennelma on osa Kotkasta Savonlinnaan ulottuvaa Kenraali Suvorovin linnoitusketjua, jonka Venäläiset rakensivat 1700-luvun lopulla Pietarin suojaksi.

Bomarsundin linnoitus

Bomarsundin on rauniolinna Ahvenanmaalla, Sundin kunnassa.

Bomarsundin linnanrauniot kuuluvat merkittäviin muinaismuistoihin Ahvenanmaalla. Alueella sijaitsee myös Bomarsundin vierailukeskus missä toimii mm. museo.

Osoite: Sundsvägen 1571, Bomarsund

Pysäköinti: Ilmainen pysäköinti

Haminan linnoitus

Haminan linnoituksella kulkee Linnoituspolku. Kävelyreitti alkaa Lipputornilta. Voit Haminan linnoitusvalleja mukaillen kiertää keskustan ympäri Raatihuoneentorille. Linnoituksen reitillä näet vallihaudat, nostosilloin Haminan kaupunkia suojanneet portit sekä tykkiasemat, tunnelit ja holvit.

Osoite: Raatihuoneentori, Hamina

Pysäköinti: Maksuton pysäköinti Haminan kaupungissa

Muut nähtävyydet ja majoitus Haminassa

Kajaanin rauniolinna

Kajaanin linnan rauniot sijaitsevat Kajaanin keskustassa.

Kajaanin rauniolinna on rauhoitettu kulttuurinähtävyys. Kajaanin rauniolinnaan voi tutustua vuoden ympäri. Maksuton muinaismuistokohde.

Osoite: Brahenkatu 1, Kajaani

Pysäköinti: Pysäköintialue n. 300 m

Muut nähtävyydet ja majoitus Kajaanissa

Kotkan linnoitukset

Kyminlinnan linnoitukset ja Ruotsinsalmen linnoituskaupunki sijaitsevat Kotkassa. Varissaaressa on Ruotsinsalmen merilinnoitukseen kuuluvan Fort Elisabethin linnoitusrakenteita ja raunioita.

Lauttayhteys Sapokasta Varissaareen kesäisin.

Pysäköinti: Sapokan sataman lähistöllä on runsaasti maksutonta pysäköintitilaa

Muut nähtävyydet ja majoitus Kotkassa

Kuusiston linnanrauniot

Kuusiston piispanlinnan rauniot on nähtävissä Kaarinan kaupungissa.

Osoite: Linnanrauniontie 633, Kaarina

Pysäköinti: ilmainen pysäköinti n. 700 metriä raunioilta

Muut nähtävyydet ja majoitus Kaarinassa

Muut nähtävyydet ja majoitus Turussa

Lappeenrannan linnoitus

Lappeenrannan linnoituksen historia ulottuu aina 1700-luvun loppupuolelle.

Lappeenrannan linnoitus ja -alue on erittäin suosittu vierailukohde. Linnoituksen alueella sijaitsee museoita, taidegallerioita, käsityöläisten puoteja sekä ortodoksinen kirkko.

Osoite: Kristiinankatu 3-5, Lappeenranta

Pysäköinti: Linnoituksen lähistöllä on runsaasti ilmaista pysäköintitilaa

Muut nähtävyydet ja majoitus Lappeenrannassa

Suomenlinna

Helsingissä sijaitsevan Suomenlinnan merilinnoituksen rakentaminen alkoi vuonna 1748. Suomenlinna on yksi Unescon maailmanperintökohde. Kesäisin Suomenlinna on yksi suosituimmista matkakohteista Suomessa.

Osoite: Suomenlinna, Helsinki

Pysäköinti: maksullinen pysäköinti Helsingin kauppatorin läheisyydessä. Lauttayhteys Suomenlinnaan

Muut nähtävyydet ja majoitus Helsingissä

Svartholman merilinnoitus

Svartholman merilinnoitus sijaitsee Loviisan edustalla. Svartholma on koko perheen käyntikohde. Svartholmaan pääsee reittiliikennelaivalla. Tutustu linnoituksen historiaan näyttelyssä ja tee omatoiminen kävelykierros saarella. Alueella kesäravintola.

Pysäköinti: ilmainen pysäköinti Laivasillan välittömässä läheisyydessä, Rantatie 38, Loviisa

Muut nähtävyydet ja majoitus Loviisassa