Maisematiet Suomessa

Maisematie, maisemareitti on maantie ja lomareitti luonnonkauniissa sekä kulttuurisessa ympäristössä. 

Suomessa on useita kauniita maisemareittejä. 

Maisematiellä nautit kiireettömyydestä ja tutustut maaseudun elämään, kulttuuriin ja nähtävyyksiin.

Löydä runsaasti mielenkiintoisia käyntikohteita, leppoisaa elämää sekä erilaisia aktiviteettejä maaseudun rauhallisessa ympäristössä.

Aurajoen maisematie. Hämeen Härkätie. Järsöntie. Kaamasentie. Kuohunjärvi - Pelisalmi. Lietveden maisematie. Niemenharjun maisematie. Pulkkilanharjun maisematie. Punkaharjun maisematie. Päijänteen maisemareitti. Sääksmäen maisematie. Taikayöntien maisemareitti. Vekarasalmen - Vilkaharjun maisematie. Ylläsjärven maisematie.

Aurajoen maisematie

Aurajoen maisematie myötäilee Aurajoen rantamia, Turun keskiaikaisesta keskustasta Liedon, Auran ja Pöytyän kautta Oripäähän. Reitin pituus noin 70 kilometriä.

Reitti: Turun satama - Oripää. Kantatie 222

Lue enemmän - Aurajoen maisematie

Hämeen Härkätie

Hämeen Härkätie on Suomen vanhin tie. Hattulasta Turkuun kulkeva, noin 160 kilometrin pituinen reitti reitti tarjoaa kauniita maisemia ja historiallisia kohteita.

Reitti: Turku - Hattula. Hämeen Härkätie.

Lue  enemmän - Hämeen Härkätie

Järsöntien maisemareitti

Järsöntien maisemareitti sijaitsee Ahvenanmaalla, Maarianhaminasta etelään. Reitillä nähtävissä karua kivikkoa, merta ja saaristolaismaisemaa.

Reitti: Maarianhamina - Järsö. Tie 30.

Kaamasentie

Kaamasentiellä pääset kiinni kotimaiseen erämaahan. Lapin jylhissä maisemissa reitti kulkee Karigasniemeltä Näätämöön. Kaamasentien alku ja loppu sijaitsee molemmat Suomen ja Norjan rajalla. Kaamasentien pituus on 192 kilometriä.

Reitti: Karigasniemi-Näätämö. E75-Kantatie 92

Kuninkaantie

Kuninkaantie eli Suuri rantatie on Härkätien ohella Suomen merkittävin historiallinen tieyhteys. Kuninkaantie on vanha postireitti Norjan Bergenistä, Oslon ja Tukholman kautta Maarianhaminan kautta Turkuun ja Etelä-Suomen halki Viipurin kautta Pietariin asti.

Reitti: Turku - Virolahti

Lue enemmän - Kuninkaantie

Kuohujärvi-Pelisalmi

Pelisalmen ja Kuohujärven maisematiet. Kangasalan keskustasta kohti Kuohunharjua. Näet korkean harjun päältä kauniit järvimaisemat. Kangasalan keskustasta kohti Sahalahtea löydät Pelisalmen maisematien. Tienumerot maisemareiteille 325 ja 339.

Lietveden maisematie

Lietveden maisematie kulkee läpi saarien, luotojen ja kalliopengerrysten. Mikkelin suunnasta ajettaessa maisematieosuus päättyy Pistohiekalle, jonka hiekkarannat ovat maankuuluja.

Reitti: Mikkeli - Puumala. Kantatie 62

Lue enemmän - Lietveden maisematie

Niemenharjun maisematie

Niemenharjun maisematie kulkee Pihtiputaalla, Kolimajärven harjumaisemissa. Hiekkarantaa ja kaunista maalaismaisemaa. Navigoi Niemenharjuntielle. Reitin pituus noin 3 kilometriä. 

Reitti: Niemenharjuntie, Pihtipudas

Pulkkilanharjun reitti

Pulkkilanharjun maisematie on valittu Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi vuonna 2014. Päijänteen poikki kulkeva noin 9 km mittainen reitti koostuu harjusaarista joita yhdistää kolme siltaa.

Reitti: Vääksy - Pulkkilanharju. Seututie 314

Lue enemmän - Pulkkilanharjun maisematie

Punkaharjun maisemareitti

Punkaharjun maisemareitti, yleisemmin kutsuttu Punkaharjun Harjutie on tärkeä osa kaunista Suomalaista valokuvamaisemaa. Puruvettä ja Pihlajavettä halkovan Harjutien päästä löytyy upeita hiekkarantoja.

Reitti: Punkaharju, Harjutie

Lue enemmän - Punkaharjun maisemareitti

Päijänteen maisemareitti

Päijänteen maisemareitti kulkee Asikkalan Vääksystä, Sysmän ja Luhangan kautta Jyväskylän Korpilahdelle. Reitin pituus on noin 125 kilometriä. Päijänteen maisemareitillä voit näet poikkileikkauksen vehreästä kotimaasta.

Reitti: Asikkala - Korpilahti. Seututie 314-612-610

Lue enemmän - Päijänteen maisemareitti

Saaristokadun reitti

Reitti kulkee Kuopion keskustasta Saaristokaupunkiin. Reitti on äänestetty yhdeksi Suomen kauneimmaksi kesälomareitiksi. Reitin pituus on noin 5 kilometriä ja myötäilee Kallaveden saaria. Reitillä on monumentteja, taideteoksia, 4 siltaa.

Reitti: Kuopion keskusta - Saaristokaupunki

Syvinkisalmen maisematie

Syvinkisalmen maisematiellä ihastelet järvi- ja harjumaisemaa sekä ihmetellä vakuuttavan Syvinkisalmen sillan maisemia. Maisematie lähtee Ruoveden Syvinkisalmelta kohti Mänttä-Vilppulan Salussärkkää. Reitin pituus n. 14 km.

Reitti: Ruovesi - Mänttä-Vilppula. Tie 3481

Sääksmäen maisematie

Vanajaveden laakson kansallismaisemissa kulkee Sääksmäen maisematie on osa Suomen entistä päätietä. Reitillä ylitetään useita saaria ja Sääksmäen silta. Reitti jatkuu Rapolanharjun ja Sääksmäen kulttuurimaisemien ohi.

Reitti: Seututie 130 ja 303

Lue enemmän - Sääksmäen maisematie

Taikayöntie

Taikayöntie, seututie 230 kulkee läpi arvokkaiden kulttuurimaisemien kolmen kunnan alueella, maakunnasta toiseen. Reitin pituus noin 50 kilometriä. Reitillä näet kaunista hämäläistä joki- ja maalaismaisemaa.

Reitti: Huittinen-Punkalaidun-Urjala

Lue enemmän - Taikayöntie

Vekarasalmen maisematie

Vekarasalmen maisematie on neljä kilometriä pitkä reitti Sulkavalla, joka kulkee kauniissa harjumaisemassa kiemurrellen. Reitin varrelle osuu upea Vilkaharjun luontopolku sekä upea Vekarasalmen silta.

Reitti: Sulkava. Seututie 438

Lue enemmän - Vekarasalmen maisematie

Ylläksen maisematie

Ylläksen maisematie on noin 15 kilometrin pituinen maantie Äkäslompolon ja Ylläsjärven välillä. Maisematie kulkee jylhien tunturien kupeessa ja näet karua kaunista Suomen lapin luontoa.

Reitti: Äkäslompolo - Ylläsjärvi. Maisematie 9401

TAGS

Maisematiet Suomessa. Maisemareitit Suomessa. Matkailutiet Suomessa. Lomareitit. Maaseututiet. Seututiet. Kulttuurireitit.

Suomi on täynnä lumoavia maisemia, jotka odottavat löytäjäänsä. Upea luonto avautuu parhaiten maisemareiteillä ajettaessa, olipa kulkuneuvo sitten auto, moottoripyörä tai polkupyörä. Suomen kauneimmat maisematiet ja maisemareitit.

Maisemareitit ovat erityisesti merkittyjä tieosuuksia, jotka on valittu niiden luonnonkauneuden ja kulttuurihistoriallisen arvon perusteella. Reiteillä voi ihailla vaihtelevia maisemia, kuten jylhiä kallioita, aaltoilevia metsämaisemia, kirkkaita järviä ja idyllisiä maalaismiljöitä. Useiden maisemareittien varrella on myös mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja retkeilykohteita.

Maisemareiteillä on hyvä ajaa rauhallisesti ja nauttia maisemista. Useimmat reitit ovat kapeita ja mutkaisia, joten vauhti ei saa olla liian kova. Maisemareiteillä pysähtyminen ja luonnosta nauttiminen on osa elämystä.

Kauneimmat maisematiet Suomessa ovat Aurajoen maisematie, Hämeen Härkätie, Järsöntien maisematie, Kaamasentie, Kuohunjärvi-Pelisalmi reitti, Lietveden maisematie, Niemenharjun maisematie, Pulkkilanharjun maisematie, Punkaharjun maisematie, Päijänteen maisemareitti, Saaristokadun maisemareitti, Syvinkisalmen maisematie, Sääksmäen maisematie, Taikayöntien maisemareitti, Vekarasalmen-Vilkaharjun maisemareitti, Ylläsjärven maisematie.


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml