Hailuodon kansallismaisema

01.11.2023

Hailuodon kunta sijaitsee Perämerellä saaressa, Oulun edustalla. Hailuodon saari on kokonaisuudessaan suomalaista kansallismaisemaa. Saaren ainutlaatuisen luonnon ja kansallismaiseman on aikoinaan muovannut maankohoaminen, jää, tuuli ja vesi. Hailuoto on karun kaunis kaikkina vuodenaikoina.

Keväällä voit kokea muuttolintujen äänet yhdessä orastavan valon lisääntyessä. Meri vapautuu jäästä ja runsaat ahtojäät tekevät saaren rannikosta ainutlaatuisen. Kesäisin voit nauttia useista upeista hiekkarannoista, hiekkadyyneistä sekä merinäköaloista lähes kaikkialla. 

Ihastele vanhoja rakennuksia ja vanhaa kalastajakylää. Hailuodon kiireettömistä kesäpäivistä saat irti myös tutustumalla saaren luontoon, nähtävyyksiin ja palveluihin sekä erilaisiin saarella järjestettäviin yleisötapahtumiin. 

Retkeilyreitit ja niiden varrelle rakennetut taukopaikat ja taukotuvat mahdollistavat onnistuneen patikkaretken upealla saarella. 

Syyskausina lintubongarit saavat seurattavaa, kun linnut valmistautuvat muuttoon. Myös saarella kasvaneet marjat ja sienet houkuttavat vierailijoita. 

Talvella voit kokea arktisia elämyksiä Hailuodon saarella. Perämeri tarjoaa mahdollisuuden nauttia jäisen meren rauhoittavasta näkymästä, ihastella revontulia ja ihmetellä ahtojäitä sekä meressä muodostuneita jääpalloja. Hailuodossa voi kohdata myös hylkeitä jään reunalla huilaamassa. 

Hiihdä, patikoi tai retkeile lumikengillä. Hailuodossa on taukopaikat päiväretkeilijöille hyvässä kunnossa.

Hailuodon kunta ja saari sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, Perämerellä saaressa. Hailuotoon on jatkuva lauttayhteys Oulunsalon ja Hailuodon välillä. Lauttamatka kestää noin 25–30 minuuttia ja on maksuton. Talvella Hailuotoon avataan myös jäätie, keliolosuhteiden niin salliessa. Jäätiellä on nopeus- ja 2000 kg:n painorajoitus. Hailuotoon kannattaa tutustua myös polkupyörällä pienien etäisyyksien mahdollistamalla. 

Retkeilyreiteillä on myös maastopyöräily sallittua, muut liikkujat huomioiden. Karavaanareille, asuntoautolla tai retkiautolla liikkuville löytyy myös kaksi matkaparkkia.

Hailuodon kansallismaisema - lue lisää ja tutustu


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml