Saaristomeren kansallismaisema

31.10.2023

Saaristomeri muodostuu 40 000 saaresta. Se on kooltaan Euroopan laajin saaristoalue. Saaristomeren kansallismaisemaan kuuluvat sileät kalliot, tyrskyävä meri ja tuhannet saaret, joista moni on avoinna yleisölle. Osaan saarista pääsee järjestetyin kuljetuksin.

Yksi kiehtovimmista saarista, Örön saari, avautui yleisölle puolustusvoimilta vuonna 2017. Örön saarella voi kokea ainutlaatuisen luonnon, ja paikka on aarreaitta kasvi-, lintu- ja perhosharrastajille – saarelta löytyy lajeja, joita ei muualta löydä. Keskellä saarta levittäytyy keto, jolla kasvaa harvinaisia kasveja, jotka houkuttelevat harvinaisia perhosia. Kedolta onkin löydetty 50 uhanalaista perhoslajia.

Kemiönsaaren kunnan ja Paraisten kaupungin alueella sijaitseva Saaristomeren kansallispuisto levittäytyy noin 500 neliökilometrin alueella. Kansallispuiston maisemaa rytmittävät kallioluodoista, metsäisistä saarista ja suurista selkävesistä koostuvat saaristot. Puiston saariin voi tutustua luontopoluilla, ja vesillä liikutaan joko omalla veneellä, venematkalla tai saariston yhteysaluksilla.

Saaristomeren kansallismaiseman ytimessä ovat Paraisten ja Kemiönsaaren upeat merinäköalat. Voit tutustua tähän kansallismaisemaan vaikkapa Rengastiellä tai meritse Höglandin, Berghamnin tai Bodön saarilla. Saaristoa ei kannata mieltää pelkäksi kesäkohteeksi, sillä lautat, lossit ja yhteysalukset kulkevat kyllä talvisinkin.

Saaristomeren kansallismaisema - Lue lisää ja tutustu

Saaristomeren kansallispuisto (luontoon.fi)

Saaristomeri (ainutlaatuinensaaristomeri.fi)

Örön saari (visitörö.fi)

Visit Parainen (visitparainen.fi)

Parainen - camping, majoitus, nähtävyydet, uimarannat (matkallasuomessa.fi)

Visit Kemiönsaari (visitkimitoon.fi)

Kemiönsaari - camping, majoitus, nähtävyydet, uimarannat (matkallasuomessa.fi)

Saariston Rengastie (rengastie.fi)


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml