Rautaveden kansallismaisema

31.10.2023

Sastamalassa sijaitsevan Rautaveden kulttuurimaisema on tunnettu mm. kirkoistaan. Tuhopolton uhriksi joutunut ja uudelleen kunnostettu Pyhän Olavin kirkko ja harvinaisesta kahdesta tornista tunnettu Tyrvään kirkko on valokuvauksellinen kohde kulttuurimaisemassa.

Maisemien katseluun ja pieneen jaloitteluun sopii mainiosti vierailu Pirunvuorella. Pirunvuorelle kulkeva kivikkoinen polku on noin 1 kilometrin pituinen. Polku lähtee Ellivuoren hotellin lähistöltä. Pirunvuorelta on mahtavat maisemat Rautavedelle.

Rautaveden kulttuurimaisemaan kuuluvat mäet ja vuoret. Jyränvuori kohoaa 180 metriä merenpinnan yläpuolelle ja Pirunvuori-Ellivuori 151 metriä sekä Huuhkajanvuori 133 metriä.

Useimmat kansallismaiseman kylistä ovat peräisin jo ennen 1300-lukua. Kylät on rakennettu ryhmäkylämuotoon, joka on säilynyt monessa kylässä yhdessä perinteisen rakennuskannan kanssa. Esimerkiksi Tyrvään Vanhankirkonniemen tyvessä sijaitseva Kalliala on säilyttänyt keskiaikaisen sijaintinsa ja tiiviin rakenteensa kyläteineen sekä vanhoilla tonteilla sijaitsevine kantatiloineen.

Rautaveden ympäristössä on useita matkailukohteita. Vanhojen kirkkojen lisäksi vierailijoita kiinnostavat esimerkiksi alueen kalastuskohteet ja melontareitit. 

Taiteilija Emil Danielssonin 1900-luvun alussa suunnittelema ja rakennuttama Pirunvuoren kivilinna on kulttuurihistoriallisesti arvokas matkakohde, joka kuuluu kansallisromantiikan ajan merkittäviin taiteilijahuviloihin. Linnan tuntumassa on lomakohde, Ellivuori Resorts sekä laskettelurinne, joka hallitsee Karkun rannasta aukeavaa järvimaisemaa.

Rautaveden kansallismaisema, Sastamala - Lue lisää ja tutustu

Visit Sastamala (visitsastamala.fi)

Sastamalan kylät (sastamalankylät.fi)

Ellivuori Ski Resort (ellivuori.fi)

Sastamala - camping, majoitus, nähtävyydet, uimarannat (matkallasuomessa.fi)


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml