Merellisen Helsingin kansallismaisema

31.10.2023

Suomen pääkaupungissa sijaitsevan kansallismaiseman löydät Helsingin Kauppatorin ja Suomenlinnan väliltä. Suomenlinna sekä lähistöllä olevat saaret kuten Vallisaari ja Hernesaari sekä Kustaanmiekka luovat ainutlaatuisen merellisen Helsingin kansallismaiseman. Myös Katajanokan ja Kruunuhaan suunnilta avautuu kansallismaisema upeasti. Historiallinen asemakaava sekä vanhat rakennukset sekä Suomenlinna luovat ainutlaatuiset puitteet tälle kansallismaisemalle.

Helsinki on poikkeuksellinen pääkaupunki sijaintinsa ansiosta, avomeren tuntumassa. 

Kauppatori on Helsingin suosittu turistikohde ja tunnettu torikeskus Esplanadin puiston päässä, Suomenlahden pohjukassa. Kauppatorilla on myyntikojuja, torikahviloita sekä ruokapaikkoja lähes ympäri vuoden. Kauppatorin välittömässä läheisyydessä on runsaasti nähtävää. Presidentin linna, Uspenskin katedraali, joka on pohjoisen ja läntisen Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Vanha kauppahalli, merikylpylä Allas Sea Pool ja SkyWheel-maailmanpyörä sijaitsevat myös kauppatorin alueella. Pienen matkan päässä löytyy Senaatintori ja Helsingin Tuomiokirkko.

Kauppatorilta pääset lautalla Suomenlinnaan ja samalla voit nähdä kansallismaisemaa mereltä käsin.

Suomenlinna on myös merkitty Unescon maailmanperintöluetteloon. Suomenlinna on Suomen yksi maailmanperintökohde koska sitä pidetään ainutlaatuisena sotilasarkkitehtuurin muistomerkkinä. 

Suomenlinnassa on kahviloita ja ravintoloita sekä mielenkiintoisia nähtävyyksiä kuten Kuninkaanportti, Suuri linnanpiha, Telakka, Suomenlinnan kirkko, Rantakasarmi, Bastioni Zander sekä Sotavankileirin muistopaikka. Tutustu myös museokohteisiin kuten Suomenlinna-museo, Ehrensvärd-museo, Sotamuseon maneesi, Sukellusvene Vesikko, Suomenlinnan lelumuseo sekä Tullimuseo. Suomenlinna on varsinkin kesäisin erittäin suosittu ulkoilu ja piknik paikka vierailijoille.

Vallisaari sijaitsee noin 20 minuutin venematkan päässä Kauppatorilta. Vallisaaren kauniiseen luontoon ja sotahistoriallisiin kohteisiin kannattaa käydä tutustumassa. Vallisaari on avoinna vierailijoille toukokuun alusta aina syyskuun loppuun asti. Vallisaaresta löytyy kahviloita ja terassiravintoloita, vierasvenesatama ja erilaisia aktiviteettipalveluita.

Vallisaari on monimuotoinen luontokohde. Vallisaari oli pitkään suljettuna kävijöiltä ja tällöin luonto päässyt villiin luonnontilaan. Vallisaaressa on niittyjä, lehtoja, lampia, erilaisia perhoslajeja ja jopa lepakoita.

Vieressä sijaitseva Kuninkaansaari on loistava retkikohde samalla kerralla Vallisaaren kanssa. Pääset Kuninkaansaareen Vallisaaresta Torpedolahdelta.

Kustaanmiekan salmi ja saari sijaitsee Vallisaaren ja Kustaanmiekan saaren välissä. Kustaanmiekka on Suomenlinnan kaupunginosan eteläisin saari. Saarella sijaitsee merkittävä osa Suomenlinnan linnoituksesta kuten Kuninkaanportti. Kustaanmiekan kapean salmen kautta kulkevat Helsingistä, Eteläsatamasta lähtevät ja saapuvat matkustajalautat.

Kansallismaisema merellinen Helsinki - Lue lisää ja tutustu

My Helsinki (myhelsinki.fi)

Suomenlinna (suomenlinna.fi)

Kauppatori (myhelsinki.fi)

Kuninkaansaari (kuninkaansaari.fi)

Vallisaari (vallisaari.fi)

Hernesaari (myhelsinki.fi)

Harakan saari (myhelsinki.fi)

Helsinki - camping, majoitus, nähtävyydet, uimarannat (matkallasuomessa.fi)https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml