Pohjois-Karjalan vaarakylät

01.11.2023

Pohjois-Karjalan vaarakylien kansallismaisema käsittää lukuisia pieniä kyliä nykyisen Joensuun, Kontiolahden sekä Ilomantsin alueella. Kansallismaisema koostuu vaarojen huipuilla tai rinteillä sijaitsevista kylistä, joita ovat esimerkiksi Joensuun Heinävaara ja Ilomantsin Hattuvaara, jonka kerrotaan olevan EU:n itäisin kylä.

Kuuluisia Pohjois-Karjalan vaarakyliä ovat esimerkiksi Hattuvaara, Kivilahti, Mekrijärvi, Mäkikylät sekä Kiihtelysvaarassa sijaitsevat Kirvesvaara ja Hakovaara.

Hattuvaaralla sijaitsee Euroopan Unionin itäisin paikka, Virmajärvellä. Alueelle voi mennä tutustumaan ilman Rajavartiolaitoksen lupaa. Hattuvaara oli merkittävässä osassa Suomen itsenäisyyden taisteluissa. Hattuvaaran kylästä löytyy sotaveteraanien pystyttämiä muistomerkkejä. Voit patikoida 1.5 kilometrin pituista Taistelijan taivalta, joka kulkee taistelupaikalta toiselle. Reitillä on sotilaiden tositarinoita taisteluista. Hattuvaara on myös tunnettu ortodoksisuudesta ja runonlaulajista. Vieraile myös Euroopan vanhimmassa tsasounassa.

Kauniissa vaaramaisemissa sijaitsee Ilomantsin kylä, Kivilahti Koitereen rannalla. Kivilahden kylän kansallismaisemat vaihtelevat vaaranäkymistä Koitereen rantamaisemiin. Kivilahti tarjoaa hyvät mahdollisuudet virkistävään vapaa-ajanviettoon puhtaassa luonnossa.

Ilomantsin pohjoispuolella sijaitsee Mekrijärven kylä, Koitajoen ja Mekrijärven niemessä. Mekrijärveltä on löytynyt kivikautisia asuinpaikkoja ja jälkiä rautakauden aikaisesta asutuksesta. Runolaulu on vanhaa itämerensuomalaista kalevalamittaa viljelevää laulukulttuuria. Mekrijärvellä eli kuuluisa Sissosten runonlaulajasuku. Vieraile runonlaulaja Simana Sissosen kotitalossa, Sissola -pirtin idyllisessä pihapiirissä. Runononlaulaja Simana Sissonen kotipaikka on ainoa Suomessa alkuperäisellä paikallaan säilynyt runonlaulajan pihapiiri. Alueelta löytyy myös Simanan polku pitkospuineen ja kotineen. Taitajan Taival on 31 kilometriä pitkä vaellusreitti Mekrijärveltä Petkeljärvelle. Reitin varrella on laavuja ja kotia evästämiseen. Reitti on vaikeakulkuista ja sopii hieman kokeneemmalle vaeltajalle lumettomana aikana.

Mäkikylät muodostuvat Maukkulan, Paavonvaaran ja Issakkan alueista. Kylien maisemaa valloittavat useat korkeat vaarat, joilta on huikaisevat näköalat. Mäkikylillä on viinimarjan viljelyä, alkuperäiskarjatiloja, mehiläistuotantoa sekä lammastiloja. Kylälle on tehty talkoovoimin mm. luontopolku.

Kansallismaisema Pohjois-Karjalan vaarakylät - lue lisää ja tutustu

Visit Joensuu (visitjoensuu.fi)

Visit Ilomantsi (visitilomantsi.fi)

Play Kontiolahti (playkontiolahti.fi)

Valokuvia Pohjois-Karjalan vaarakylät (visualfinland.com)

Joensuu - camping, majoitus, nähtävyydet, uimarannat (matkallasuomessa.fi)

Ilomantsi - camping, majoitus, nähtävyydet, uimarannat (matkallasuomessa.fi)

Kontiolahti - camping, majoitus, nähtävyydet, uimarannat (matkallasuomessa.fi)https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml