Vanajaveden laakson kansallismaisema

31.10.2023

Vanajaveden repaleinen laakso kantaa rinteillään monta komeaa retkikohdetta. Aulanko ja Rapolan linnavuori Valkeakoskella ovat perinteistä tunnettua Vanajaveden laakson kansallismaisemaa.

Vanajaveden laakso on yksi Suomen kansallismaisemista. Se sijaitsee Kanta-Hämeen ja osin Pirkanmaan puolella, Vanajaveden ympärillä. Maasto ja maisema koostuu pääosin pelto- ja järvimaisemista. Vanajaveden laakso on myös arvokasta kulttuuriseutua. Alue kertoo hyvin hämäläisestä luonnosta ja historiasta.

Vanajaveden laakson maisemia leimaavat monet kulttuurihistoriallisesti arvokkaat keskiaikaiset kartanot, useita keskiajalta periytyviä kyläkeskuksia sekä 1900-luvun luvulta huvilakulttuurin synnyttämiä ympäristöjä. 

Vanajaveden kansallismaiseman rakennushistoriallisesti merkittäviä kohteita ovat Hämeen linna, Hattulan keskiaikainen kirkko, Aulangon näkötorni, kartanot puistoineen sekä hämäläistalot. Vieraile myös Lepaan puutarhalla.

Rapolan linnavuoren lähistöllä sijaitsee myös Sääksmäen silta. Sääksmäen silta on 215 metriä pitkä Vanajaveden ylittävä riippusilta Valkeakoskella entisen Sääksmäen kunnan alueella. Sen kautta kulkee nykyisin seututie 130.

Valkeakoski

Hämeenlinna

Hattula

Aulanko

Rapolan linnavuori

Sääksmäen silta

Kansallismaisema Vanajaveden laakso - Lue lisää ja tutustu


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml