Alavus ja Tuurin kyläkauppa

18.07.2022

Hotelli OnnenTähti. Photo: Jalbetravels.com

Alavus sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla kantatie 66:n ja valtatie 18:n risteyskohdassa. Parhaimmin Alavuden kaupunki tunnetaan varmasti Suomen suosituimman kyläkaupan johdosta minne matkustetaan Tuuriin kaikkialta Suomesta.

Kyläkauppa Veljekset Keskinen on alueen ehdoton nähtävyys, minne saapuu vuosittain yli 6 miljoonaa vierailijaa. Tuurissa on myös useita muita liikkeitä ja yrityksiä pienellä alueella.

Tuurin kylän majoitus - camping tai hotelli

Tuurin kylässä voi myös yöpyä karavaanareiden suuren suosion saavuttaneessa karavaanarialue Onnelassa tai nukkua hulppeassa Hotelli Onnen Tähdessä.

Lähistöllä sijaitsee myös Tuurin Junamajoitus ja Sepänniemen lomakylä. Sepänniemen lomakylässä on mökkimajoitusta, campingalue karavaanareille ja telttapaikkoja.

Tuuri Resorts majoittaa mökkeihin, makuuaittoihin ja huoneistoihin 5 minuutin matkan päässä kyläkaupalta. Alueella on myös pieni campingalue asuntovaunun kanssa tai matkailuautolla liikkuville. Telttapaikkojakin löytyy.

JM-Rally Parc Ferméssä eli Latvalan automuseo pystyy majoittamaan 10 henkeä lähistöllä.

Lapsille tekemistä Tuurissa

Lapsille on myös paljon tekemistä Tuurissa ja kyläkaupan alueella. Kesäisin avataan alle 13-vuotiaille lapsille maksuton Miljoonativoli. Lisäksi voit pelata kierroksen tai kaksi minigolfia. Perheen pienimmät viihtyvä Suomen suurimmassa Muumi-leikkipuistossa. Latvalan automuseossa lähistöllä on lapsille liikennepuisto.

Irtaannu Tuurista ja mene museoon

Mikäli ihmispaljous alkaa "ahdistamaan" kannattaa suunnata hetkeksi esimerkiksi museoon. Alavudella on 4 erilaista mielenkiintoista museota.

Sotavanhuksen museo sijaitsee Alavuden kirkon vieressä, vanhassa viljamakasiinissa. Museossa on nähtävillä Alavuden taistelun vaiheita, kivikauden löytöjä, kirkkohistoriaa, talonpoikaisesineitä sekä erilaisia kulkuvälineitä.

Töysän museossa esitellään vuosisadan vaihteen ja sota-ajan paikallishistoriaa sekä suutari- ja kauppaesineistöä. Kauppamuseorakennus on ollut Töysän ensimmäinen sekatavarakauppa. Suutarimuseossa esillä töysäläistä lapikas- ja suutariperinnettä. Kauppamuseo sijaitsee museoalueen toisessa rakennuksessa, jossa on esillä vanhaa kauppa- ja apteekkiesineistöä. Alueella sijaistee myös Apteekkimuseo.

Ralliautomuseo J-M Rally Parc Fermé, Tuurin kauppakylän vieressä. Näyttelyssä Jari-Matti Latvalan ralli- ja keräilyautoja lokariautosta B-ryhmän Audiin, WRC Corollaan ja koko entisen MM-sarjan Toyota autoihin. Esillä on myös palkinnot kilpailukertomuksineen lapsuudesta tähän päivään. Nähtävänä on paljon muutakin rallitavaraa: ajopuvut, podiumlippikset, tiimivaatteet, kirjallisuutta, lehtiä valokuvia ym. Myös isä-Jarin voittoisat Mitsubishit ja kaikki palkinnot vuodesta 1981 alkaen.

Lisää tavaraa nurkkiin Alavuden kirppiksiltä

Mikäli haluat haalia lisää tavaraa nurkkiisi, käy katsomassa Alavudella sijaitsevien kirpputorien tarjonta.

Suosittu kirpputori, Alavus Kirppis aivan Alavuden keskustan läheisyydessä osoitteessa Kuulantie 25. Onnenkirppis on noin kilometrin matkan päässä Tuurin Kyläkaupalta, osoitteessa Viitamäentie 1. Etelä-Pohjanmaan suurimmat myyntipaikat väljissä tiloissa löytyy Star-kirppikseltä, Kolistontie 18:sta. Alavuden keskustassa on Äijätori. Löydät antiikkia, talous- ja keräilytavaraa sekä varaosia sekä paljon muuta. Osoite Järviluomantie 15. Alavuden Ykköskirppis on uusi kirpputori seudulla. Kirppiksellä on myös kahvila. Ykköskirppis, Salmentie 4. Alavuden Seudun Työttömät r.y:n kierrätyskeskuksen myymälä sijaitsee osoitteessa, Järviluomantie 12.


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml