Alvar Aalto Alajärvellä

12.07.2022
Alajärven kaupungintalo. Kuva Alvar Aalto-säätiö.
Alajärven kaupungintalo. Kuva Alvar Aalto-säätiö.

Alajärvi on noin 9 300 asukkaan kaupunki, Etelä-Pohjanmaalla. Alajärvi sijaitsee Sinisen Tien ja kantatie 68:n risteyskohdassa. Alajärvi tarjoaa järvimaisemien lisäksi runsaasti arkkitehti Alvar Aallon kädenjäljiltä arkkitehtuurisia nähtävyyksiä.

Alajärvellä on ainoana maailmassa Alvar Aallon töitä jopa 80-vuoden ajalta. Alvar Aallon suunnittelema ensimmäinen julkinen rakennus sijaitsee aivan keskustaajamassa kuten myös Aallon arkkitehtitoimiston viimeinen suunnittelutyö.

Alvar Aallon kohteisiin on helppo tutustua Alajärven kaupungissa. Alvar Aallon suunnitelemia monumentteja ja rakennuksia - kymmenen kohdetta Alajärvellä.

Alajärven muut käyntikohteet, majoitus ja uimarannat.

Alvar Aallon kohteet Alajärvellä

  1. Nuorisoseuran talo. Nuorisoseuran talo on ensimmäinen Alvar Aallon suunnittelema julkinen rakennus. Rakennus on suunniteltu vuonna 1919 ja valmistui 1920. Rakennus on alkuperäisellä paikalla mutta rakennettu uudelleen vuonna 1983 sattuneen tulipalon takia. Rakennus maalattiin keltaiseksi arkkitehdin toiveiden mukaisesti.
  2. Vanha kunnansairaala. 1928-luvulla valmistunut kunnansairaala. 1920-luvun klassismia henkivään, Aallon suunnitelmista hieman poikkeavassa muodossa toteutettu sairaalarakennus.
  3. Villa Väinölä. Alkujaan Väinö Aaltosen kodiksi suunniteltu rakennus valmistui vuonna 1926. Lisäksi pihapiirissä on Alvar Aallon suunnittelema 1938 suunnittelema lisärakennus. Villa Väinölä on nykyään kaikille avoin kulttuuritalo, jossa järjestetään taidenäyttelyitä ja tapahtumia yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.
  4. Villa Flora. Aino Aallon 1926 perheen kesäasunnoksi suunnittelema Villa Flora.
  5. Alajärven Kaupungintalo (ent. kunnantalo). Rakennus on valmistunut 1967.
  6. Terveystalo. Alvar Aallon suunnittelema Alajärven terveystalo valmistui vuonna 1967.
  7. Seurakuntatalo. Seurakuntatalo Alajärvelle valmistui vuonna 1970.
  8. Alajärven Kaupunginkirjasto. Alvar Aallon suunnittelema viimeinen julkinen rakennus on vuonna 1966 suunniteltu ja valmistunut vuonna 1991.
  9. Monumentit. Keväällä 1920 paljastettu monumentti, jonka Aalto suunnitteli muistomerkin vuoden 1918 sisällissodassa valkoisten puolella kaatuneille alajärveläisille. Monumentin täydennysosa suunniteltu 1956 samalle alueelle haudatuille, vuosien 1939-45 alajärveläisille sankarivainajille.
  10. Lasidesign näyttely. Kaupungintalon aulassa on myös esillä Alvar ja Aino Aallon 1930-luvun lasidesignia esittelevä pysyväisnäyttely.

Katso kaikki Alvar Aalto-kohteet Suomessa ja ulkomailla. Visit Alvar Aalto>>>


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml