Idyllinen vanha Vääksy

15.07.2022

Erittäin suositeltava päiväretkikohde Päijät-Hämeessä. Asikkalan kunnassa sijaitseva Vanha Vääksy on Päijänteen ja Vesijärven välissä sijaitseva pieni, kaunis puistoalue. Vääksyn kanavanseutu tarjoaa paljon nähtävää ja tekemistä kaikille. Mikäli oikein ihastuit Vääksyn kanavamiljöön tunnelmaan, lähistöllä on mahdollisuus myös yöpymiseen. 

Vääksyn kanava on valmistunut jo vuonna 1871. Suomen vilkkaimmin liikennöidyn kanavan sulkujen läpi kulkee vuosittain noin 5000 isompaa tai pienempää sisävesialusta. Sulutusten seuraaminen on mielenkiintoista ja ilmaista katseltavaa.

Vanhan Vääksyn nähtävyydet

Danielson Kalmarin huvila

Enskala

Grilli-Kahvio Elvi's

Kahvila Kanavan Helmi

Kalastusmuseo

Kalmarin uimaranta

Kanavan Paja

Kanavan Panimo

Koulunmäen liikunta- ja seikkailualue

Lasten elämyspuisto

Lauran kauppa

Liikennepuisto

Lintutorni

Metsälinnan kahvila

Myllytontun luontopolku

Norrlinin puisto

Ranskalainen kyläkauppa

Ravintola Kanavan Kunkku

Ravintola Majakkapaviljonki

Suutarin Kuluma

Taidevintti

Vanhan Vääksyn kävelykierros

Vääksyn Apteekin majoitus

Vääksyn kanava

Vääksyn mylly ja myllypuoti

Vääksyn tori/Kustaantori

Vääksyn vesimylly- ja sähkövoimalaitosmuseo

Wine & Cafe Jokiranta

Zoom Design

Kahvilat ja ravintolat

Grilli-Kahvio Elvi's

Paljon kehuttu grillikahvila tarjoaa kunnollista "grillimättöä" nälkäisille. Mikään epäterveellinen ei ole vierasta.

Osoite: Asikkalantie 1, Vääksy

Kotisivut: Huomaathan, sivusto on ainoastaan Facebookissa.

Kahvila Kanavan Helmi

Viihtyisäsä kahvilassa voit nauttia puistomaisemassa paikallisia kesäherkkuja ja seurata samalla Vääksyn kanavan vesiliikennettä.

Osoite:  Kanavatie 21, Vääksy

Kotisivut: Kanavan Helmi

Metsälinnan kahvila

Ihastuttavassa Metsälinnan kahvilassa voit aistia menneiden aikojen tunnelmaa kaappikellon rauhallisesti raksuttaessa taka-alalla. Kahvilarakennus on valmistunut 1916. Metsälinnan kahvilasta saat varmasti tuoretta lähipaahtimon kahvia, sekä jokaisen ruokavalioihin sopivia leivonnaisia.

Osoite: Sirkkusentie 5, Vääksy

Kotisivut: Metsälinnan kahvila

Ranskalainen kyläkauppa

Idyllisen kyläkaupan yhteydessä toimii myös ravintola, missä pääset maistelemaan makuja ranskasta. Aamupalasta, lounaan kautta varhaiseen päivälliseen. Kahvin ystäville myös herkullinen kahvilakonditoria.

Osoite: Vesijärventie 1, Vääksy

Kotisivut: Ranskalainen Kyläkauppa.

Ravintola Kanavan Kunkku

Ravintola Kanavan Kunkku sijaitsee kaksikerroksisessa mansardikattoisessa vuonna 1931 valmistuneessa talossa. Muinoin puhuttiin että rakennus on "Vääksyn komein talo". Kukaan ei lähde nälkäisenä pois. Ravintolassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja elävää musiikkia.

Osoite: Kanavatie 17, Vääksy

Kotisivut: Kanavan Kunkku

Ravintola Majakkapaviljonki

Satamaravintola, maisematerassi ja tilaussauna Vääksyn kanavalla. Majakan maisematerassilla voit nauttia lounas- ja annosruokailut. Veneellä liikkuville matkailijoille on mahdollista suorittaa veneen tankkaus, pienet huollot sekä tarvikkeiden, ruokien ja juomien täydennykset, Ravintola Majakassa.

Osoite: Kanavanlahti, Ämmäläntie 20, Vääksy

Kotisivut: Majakkapaviljonki.fi

Museot ja näyttelyt

Danielson Kalmarin huvila

Entisöityä uusrenesanssityylistä huvilaa ympäröi kaunis puutarha, patsaineen. Huvilassa on museo ja siellä järjestetään erilaisia taidenäyttelyitä ja tapahtumia muissa tiloissa.

Osoite: Kalmarintie 18, Vääksy

Kotisivut: Asikkala.fi - Danielson Kalmarin huvila.

Vääksyn kalastusmuseo

Suomen vapaa-ajankalastusmuseossa voit tutustua kalastuksen historiaan, lähialueen kaloihin ja paikallisiin uistinvalmistajiin.

Osoite: Päijännetalo. Meijeritie 1, Vääksy

Kotisivut: Suomen Kalastusmuseo.

Taidevintti

Taidevintti Art Asikkala. Vääksyn Kanavan miljöössä, Asikkalan Taiteilijaseura ry:n kesän yhteisnäyttelyt. Vaihtuvia yksityis- ja yhteisnäyttelyjä kaikkina vuodenaikoina.

Osoite: Kanavatie 17, Vääksy

Kotisivut: Asikkalan Taiteilijaseura, Taidevintti

Vääksyn vesimyllymuseo

Vääksyn vesimylly- ja sähkövoimalaitosmuseossa on esillä mm. vilja- ja jauhomittoja sekä myllyssä käytettyjä työvälineitä. Voit kokeilla myös itse käsikivillä jauhamista. Museossa pääset tutustumaan entisajan elämään ja vesimyllyssä tapahtuneeseen viljan jauhatukseen. Vääksyn vesimylly- ja sähkövoimalaitosmuseon vanhin osa on jo 1750-luvulta.

Osoite: Vääksyntie 9, Vääksy

Kotisivut: Vääksyn vesimyllymuseo- Asikkala-fi

Putiikit ja puodit

Kanavan Paja

Isältä pojalle siirtyvää kädentaitoa. Vääksyn oma kyläseppä. Hongan suvun seppiä on toiminut Vääksyssä jo seitsemän sukupolven ajan.

Valikoimasta löytyy sekä taottuja käyttöesineitä että taidetaontaa.

Osoite: Terveystie 5, Vääksy

Kotisivut: Kanavan Paja

Kanavan Panimo

Palkittu, paikallinen käymisteitse valmistettuja käsityöläisoluita tuottava panimo Vääksyssä. Mahdollisuus panimokierrokseen, jolloin kuulet oluen valmistamisesta Vanhassa Vääksyssä. Voit ostaa panimon tuotteita myös kotiin tai tuliaiseksi "lastenvahdille". Kesäisin on auki pieni pop-up kesäterassi.

Osoite: Meijeritie 1, Vääksy

Kotisivut: Kanavan Panimo

Lauran kauppa

Idyllinen sisustus-, vaate- ja lahjaputiikki Vanhassa Vääksyssä.

Osoite: Vääksyntie 3, Vääksy

Kotisivut: Lauran Kauppa

Ranskalainen kyläkauppa

Vääksyn vierailun aikana pääset nauttimaan pienen palan Ranskaa. Erittäin suosittu, paljon sosiaalisessa- ja muissa medioissa julkisuutta saanut Ranskalainen Kyläkauppa mistä voit ostaa sisustustuotteita, kenkiä ja vaatteita, sisustustuotteita ja paljon muuta.

Osoite: Vesijärventie 1, Vääksy

Kotisivut: Ranskalainen Kyläkauppa

Suutarin Kuluma

Uniikkia käsityötä. Aito käsityöläinen, suutari Savosta. Putte Kainulainen korjaa kengän kuin kengän ja tekee myös muita nahkatöitä vuosikymmenten kokemuksella. Suutarin Kuluma aukeaa aamun koitteessa, suljetaan illalla, kun luvatut työt on valmiina.

Osoite: Kalmarintie 2, Vääksy

Kotisivut: Huomaathan, sivusto on vain Facebookissa.

Vääksyn myllypuoti

Vääksyn mylly on aloittanut toimintansa jo vuonna 1942. Myllyssä jauhetaan nykyäänkin lähiseudulta tuottajien viljaa. Ainutlaatuinen höyrytyskypsennys hiutaleissa takaa maun ja laadun. Myllyn pihalla oleva hevospuomi muistuttaa vielä myllyn historian alkuvuosikymmenistä. Myllypuodista voit ostaa Vääksyn myllyssä jauhettuja, erilaisia viljatuotteita.

Osoite: Myllytie 3, Vääksy

Kotisivut: Vääksyn Mylly

Wine & Cafe Jokiranta

Idyllisen kahvilan putiikissa myydään lähituottajien ja käsityöläisten valmistamia ruokatuotteita, käsitöitä sekä luonnonkosmetiikkaa.

Osoite: Melakuja 3, Vääksy

Kotisivut: Huomaathan, kotisivut on vain Facebookissa

Zoom Design

Laadukkaiden merkkibrändien sisustus- ja lifestyle myymälä. Myymälästä löydät useiden eri vaatebrändien tuotteita sekä tapetit, kankaat, valaisimet sekä huonekalut usealta eri valmistajalta.

Osoite: Asikkalantie 2, Vääksy

Kotisivut: Zoom Design

Puuhaa lapsille

Kalmarin uimaranta

Kalmarin uimarannalla on leikkivälineet, wc ja kesäisin kioski. Rannalla on turvallinen uimaranta myös lapsille.

Osoite: Kalmarinpolku 3, Vääksy

Kotisivut: Asikkala.fi

Koulunmäen seikkailualue

Koulunmäen liikunta- ja seikkailualue. Koulunmäen alueella voit skeittailla betonisen skeittiparkin kaarteissa, seikkailupuistossa pääsee kiipeämään ja potkia palloa tekonurmikentällä.

Osoite: Koulukuja 2, Vääksy

Kotisivut: Asikkala.fi

Lasten elämyspuisto

Lasten elämyspuistossa riittää perheen pienimmille ja hieman vanhemmillekin lapsille puuhaa ja tekemistä. Kiipeilytelineitä, liukumäki, maatrampoliini, vaijeriliuku ja vesiaihe, missä pääsee kokeilemaan kanavan toimintaa.

Osoite: Melakuja, Vääksy

Kotisivut: Asikkala.fi

Vääksyn liikennepuisto

Vääksyn liikennepuistossa lapset voivat harjoitella tärkeitä liikennesääntöjä polkuautojen ja pyörien kanssa sekä samalla vanhemmat saavat hetken hengähtää. Liikennepuistossa on mahdollista lainata ilmaiseksi välineitä. Puistossa voi myös ajaa omalla pyörällä.

Osoite: Kalmarintie, Vääksy

Kotisivut: Asikkala.fi

Ulkoile ja liiku

Aurinkovuoren luontoreitit

Päijänteen ja Vesijärven hienoimmistä maisemista pääset nauttimaan Asikkalan, Vääksyn Aurinkovuoren huipulta. Näköala joko Päijänteelle tai Vesijärvelle on ikimuistoinen. Aurinkovuoren laavuilla on mahdollista pitää evästauko.

Aurinkovuoren maastossa on lisäksi 10, 12 ja 15 kilometrin pituisia reittejä patikoimiseen.

Osoite: Koulukuja 2, Vääksy

Kotisivut: visitlahti.fi

Kalmarin uimaranta

Kalmarin uimarannalla voit uimisen lisäksi pelata tennistä tai beach-volleyta. Frisbeegolf-rata on alueella on myös.

Osoite: Kalmarinpolku 3, Vääksy

Kotisivut: Asikkala.fi

Koulumäen liikunta-alue

Koulunmäen liikunta-alueella voit potkia palloa tekonurmikentällä. Lähistöllä on myös urheilukenttä, jäähalli, liikuntahalli. Aurinkovuoren ulkoilureitit lähtevät Koulumäen alueelta.

Osoite: Koulukuja 2, Vääksy

Kotisivut: Asikkala.fi

Lintutorni

Vääksyn lintutorni sijaitsee Kanavaniemessä, Vesijärven rannassa. Pääset ihailemaan upeita maisemia kiipeämällä Vääksyn lintutorniin.

Osoite: Kanavaniementie, Vääksy

Kotisivut: Bird Life Päijjät-Häme

Myllytontun luontopolku

Helppokulkuinen luontopolku kulkee Vääksynjoen vartta pitkin, lehtometsässä. Runsaasti linnustoa, joista kerrotaan luontotauluissa lisää. Luontopolun pituus noin 500 metriä.

Osoite: Melakuja, Vääksy

Kotisivut: Asikkala.fi

Vanhan Vääksyn kävelykierros

Aloita Vääksyn kanavan parkkipaikalta. Ylitä ensimmäinen kaarisilta, saavut Vaikeiden aikojen muistomerkille ja Vääksyn kanavan suluille. Kävele kanavan reunaa pitkin etelään kohti Vesijärveä niin saavut Lauri Rapalan patsaalle. Ihaile Vääksynjoen rauhallista virtausta padolta. Kesäaikana on mahdollisuus vierailla Vääksyn Vesimyllymuseossa. Kävele mäkeä ylös Vanhan Vääksyn raitille missä useat kahvilat ja putiikit toivottavat sinut tervetulleeksi. Jatka matkaa Asikkalantieltä pitkin ja astu Norrlinin puiston pääportista sisään. Täältä kävelyreitti laskeutuu takaisin alas Vääksynjoen varteen. Nauti Norrlinin puiston uniikista, rauhallisesta tunnelmasta ja suuntaa takaisin Vääksyn kanavan rantaan. Vääksyn kanavalta kulje toinen kaarisillalta ylittäen kohti lasten elämyspuistoa. Saavut Päijännetalolle. Vääksyn kanavan kävelykierroksen pituus on noin 1.8 kilometriä.

Osoite: Meijeritie 1, Asikkala

Vääksyn kanava

Kävele Vääksyn kanava edes takaisin. Suomen vilkkain veneilykanava joka yhdistää Vesijärven ja Päijänteen. 1315 m pitkä kanava on rakennettu 1868-1871. Pääset kävellen aivan kanavan vartta pitkin, melkein koko matkan. Reitin pituudeksi tulee Päijänteeltä Vesijärvelle tai Vesijärveltä Päijänteelle noin 3 kilometriä.

Maanteitse liikuville tiedoksi että Kanavatiellä on ajoittain liikennekatkoksia kanavaa pitkin liikkuvien alusten takia. Vääksyn kanavan silta.

Osoite: Kanavatie, Vääksy

Norrlinin puisto

Norrlinin puisto on kasvitieteen professori Johan Petter Norrlinin (1842-1917) alkuperäisestä puistosta jäljellä oleva hehtaarin kokoinen alue Vääksynjoen rannalla.

Käynti Asikkalantieltä missä sijaitsee puiston pääportti tai Vääksyn kanavan varresta paikassa, jossa kanava ja Vääksynjoki risteävät.

Nuku Vanhassa Vääksyssä

Vääksyn Apteekinmajoitus

Vääksyn Apteekinmajoituksessa on kauniit puitteet majoittua keskelle tunnelmallista Vanhaa Vääksyä, Vääksyn kanavan tuntumassa. Päärakennuksen majoitushuoneet on sisustettu vanhanajan tyylillä. Huoneissa on oma kylpyhuone, taulu-tv ja jääkaappi. Keittiö ja grillipiha kesäisin ovat käytettävissä.

Osoite: Vääksyntie 18, Vääksy

Kotisivut: apteekinmajoitus.fi

Karavaanarit Vääksyn kanavalla

Karavanaarit voivat yöpyä Vääksyn Kanavan lähimaastossa joko "puskaparkissa" tai matkaparkissa. Alueella ei ole kiellettyä yöpyminen ja tasaista pintaa on runsaasti. Mikäli tarvitset asuntovaunuun, matkailuautoon tai retkiautoon sähköä on matkaparkeissa paikkoja rajoitetusti. Vääksyn matkaparkissa on kesällä 2022 kahdelle nopeimmalla sähköliittymä käytössä. Vääksyn Apteekinmajoituksessa on muutama paikka autossa asuville kotimaan matkailijoille.

Vääksyn matkaparkki. Osoite: Meijeritie 1, Vääksy

Vääksyn Apteekinmajoitus. Osoite: Vääksyntie 18, Vääksy

Vielä mikäli jaksat...

Virkeä Vääksyn tori eli Kustaantori. Mikäli jaksat jaloitella kanavalta noin 800 metriä löytyy Vääksyn liikekeskuksessa kohtalaisen vilkas tori kesäisin. Toriaika on arkipäivisin yleensä kello 7.00 - 17.00 mutta kauppiailla on "säävaraus".

Osoite: Kustaankuja, Vääksy


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml