Retkeilyalueet luontomatkailuun

20.02.2024

Suomi on täynnä upeita retkeilyalueita, jotka tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä kaikille luonnon ystäville. Laajat metsät, lukuisat järvet sekä kansallispuistot ja retkeilyalueet tarjoavat upeat puitteet ulkoiluun ja luontomatkailuun. 

Retkeilyalueet sopivat kaikentasoisille retkeilijöille ja tarjoavat monipuolisia elämyksiä.

Suomessa on useita erilaisia retkeilyalueita

  • Kansallispuistot ovat suojeltuja luonnonsuojelualueita, jotka tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Suomen luontoon. Kansallispuistoissa on runsaasti merkittyjä reittejä ja laavuja, joissa voi yöpyä.
  • Valtion retkeilyalueet ovat Metsähallituksen hoitamia alueita, jotka tarjoavat monipuolisia retkeilymahdollisuuksia. Valtion retkeilyalueilta löytyy usein myös vuokrakämppiä ja muita palveluita.
  • Alueelliset ja seudulliset retkeilyalueet ovat kuntien tai kuntayhtymien hoitamia alueita, jotka tarjoavat erilaisia retkeilymahdollisuuksia.
  • Yksityiset retkeilyalueet ovat yritysten tai yhdistysten hoitamia alueita, jotka tarjoavat usein maksullisia retkeilymahdollisuuksia.

Retkeilyllä on monia etuja:

  • Retkeily on erinomainen ulkoilla ja saada liikuntaa sekä parantaa kuntoa.
  • Retkeillessä saat mahdollisuuden rentoutumiseen ja arjen kiireiden unohtamiseen.
  • Retkeillessä voit saada uusia luontokokemuksia ja kokea luonnon kauneutta sekä monimuotoisuutta.
  • Retkeily tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia lisää Suomen luonnosta ja sen eläimistä.

Varusteet retkeilyyn

Retkeily on edullista, helppoa, mukavaa ja rentouttavaa. Ennen retkelle lähtöä on hyvä suunnitella reitti ja varata mukaan sopivat varusteet. Retkeilyvarusteiden valinnassa on tärkeää ottaa huomioon retken kesto, sääolosuhteet ja maasto. Retkelle voit lähteä milloin vain, säänmukaisessa vaatetuksessa. 

Mikäli olet suunnitellut yöpymistä maastossa, kannattaa valita hyvin istuva reppu tai rinkka sekä pakata se mahdollisimman kevyesti, riippuen tietenkin reitin pituudesta. Useimmilla retkeilyalueilla on mahdollisuus yöpyä myös laavuilla tai "autiotuvissa" reitin varrella.

Teltan olisi hyvä olla mahdollisimman kevyt sekä helposti pystytettävä. Harjoittele ennen yöretkeä teltan kasaamista ja pakkaamista. Suunnittele myös ateriat huolellisesti. 

Hyödynnä yleisiä tulipaikkoja – nuotiopaikkoja, laavuja.

Noudata ohjeita ja muista jokamiehen oikeudet

Retkeilyssä on tärkeää noudattaa vastuullisen retkeilijän ohjeita. Retkeilijän tulee kunnioittaa luontoa ja muita retkeilijöitä. Roskat on vietävä mukana pois ja tulentekopaikat on sammutettava huolellisesti.

Retkeily on erinomainen tapa viettää aikaa luonnossa ja parantaa omaa hyvinvointia. Löydä itsellesi sopiva retkeilyalue ja lähde nauttimaan Suomen luonnon kauneudesta

Valtion omistamat retkeilyalueet

Eri puolella Suomea on Metsähallituksen huoltamia ja valtion omistamia retkeilyalueita 7 kappaletta. Evon retkeilyalue, Hämeenlinnan seudulla on Suomen eteläisin retkeilyalue ja pohjoisin on Inarin retkeilyalue.

Muita Metsähallituksen huoltamia retkeilyalueita on Iso-Syötteen retkeilyalue, Kylmäluoman retkeilyalue, Napapiirin retkeilyalue, Oulujärven retkeilyalue, Ruunaan retkeilyalue.

Sinua saattaa kiinnostaa myös


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml