Retkiä luonnon helmassa

19.02.2024

Suomen kansallispuistot tarjoavat upeita maisemia ja monipuolisia retkeilymahdollisuuksia. 

Suomen rannikolla ja sisämaassa sijaitsee yhteensä 41 kansallispuistoa, jotka ovat arvokkaita luonnonsuojelualueita ja suosittuja virkistyskohteita. Suomen kansallispuistot ovat erinomainen kohde luonnossa viihtyville ihmisille, jotka haluavat kokea Suomen luonnon kauneuden, monimuotoisuuden ja rauhan.

Jokaiselle jotakin

Kansallispuistoissa voit patikoida metsäpoluilla, meloa järvillä ja joilla, ihailla tuntureiden maisemia tai rentoutua pienien lampien ja järvien hiekkarannoilla. Nämä ovat perinteisiä tapoja kokea Suomen luonnon kauneus, monimuotoisuus ja rauha.

Suomen kansallispuistot ovat avoimia kaikille ja niissä voit harrastaa monenlaista aktiviteettiä lähellä luontoa, kuten patikointia, pyöräilyä, hiihtoa, melontaa, kalastusta, lintujen tarkkailua, lumikenkäilyä, telttailua ja luontovalokuvausta. Aktiviteetit vaihtelevat myös puistojen erityispiirteiden, sijainnin ja palveluiden mukaan.

Kansallispuistossa on helppoa ja edullista harrastaa

Kansallispuistoissa on merkittyjä reittejä, laavuja, nuotiopaikkoja, tulentekopaikkoja, telttailualueita ja autiotupia, joita voi käyttää maksutta. Kansallispuistoissa on myös mahdollista kalastaa tai poimia puhtaita ja terveellisiä marjoja sekä sieniä.

Kansallispuistot ovat myös osa Suomen kulttuurihistoriaa, sillä niissä on jälkiä muinaisista asutuksista, kaivauksista, kaskiviljelystä, poronhoidosta ja kalastuksesta.

Kansallispuistoissa sijaitsee myös luontokeskuksia, joista saa tietoa alueen luonnosta, palveluista ja säännöistä. Luontokeskuksissa voi myös osallistua opastettuihin retkiin, näyttelyihin ja tapahtumiin.

Kansallispuistot ovat suosittuja matka- ja retkikohteita

Kävijämääriltään suosituimpia kansallispuistoja ovat Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja Urho Kekkosen kansallispuisto Lapissa, Nuuksion kansallispuisto Uudellamaalla, Oulangan kansallispuisto Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan seudulla sekä Kolin kansallispuisto Pohjois-Karjalassa.

Vastuullinen retkeily

Kansallispuistoissa retkeillessä on tärkeää muistaa vastuullinen retkeily. Noudata annettuja ohjeita, kulje merkityillä reiteillä ja älä roskaa. Muista myös kunnioittaa luontoa ja muita retkeilijöitä.

Muista turvallisuus luontomatkailussa

  • Noudata jokamiehen oikeuksia ja luonnonhoidon periaatteita
  • Valitse retkeilyreitti kuntotasosi ja kokemuksesi mukaan
  • Varaudu sään vaihtelun ja pakkaa mukaan asianmukaiset ulkoilu ja retkivarusteet
  • Kerro lähipiirillesi retkisuunnitelmasi, minne olet menossa ja milloin aiot palata
  • Nauti luonnon rauhasta ja kauneudesta

Sinua saattaa kiinnostaa myös


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml