Koiran kanssa matkalle

25.09.2022

Usein on hankalaa järjestää loman ajaksi lemmikille hoitajaa tai etsiä sopivaa koirahoitolaa. Viime vuosina on useampi koiran tai kissan omistaja katsonut parhaaksi vaihtoehdoksi, varsinkin kotimaassa matkaillessa, että lemmikki lähtee lomamatkalle mukaan.

Koiran kanssa matkustaminen onnistuu myös hyvin myös ulkomaille suuntautuville lomamatkoilla. Kun suunnittelet matkaa lemmikin kanssa niin kannattaa varmistaa kohteen ja varsinkin majoituksen sekä kohdemaan vaatimukset. Mitä rokotuksia vaaditaan tai onko muita rajoituksia olemassa. Majoitus kannattaa varmistaa myös etukäteen - saattaa olla, ettei lemmikkieläimet ole sallittu majoituspaikassa. Pienellä suunnittelulla varmistat onnistuneen loman myös lemmikin kanssa.

Ennen matkaa lemmikin kanssa

Mikäli suunnittelet koiran kanssa matkaa ulkomaille, pitää koiran olla tunnistemerkitty usein sirulla. Eläinlääkäriltä saa hankittua lemmikille EU:n lemmikkieläinpassin. Lemmikkieläinpassin hinta on yleensä noin 50-80 euroa. Varmista lemmikkieläinpassin hinta eläinlääkäriltäsi. Lemmikkieläinpassi on pakollinen koirille, kissoille ja freteille.

Lemmikkieläinpassiin merkitään kaikki koiran saamat rokotukset voimassaoloaikoineen sekä mahdolliset loishäädöt. Lisäksi lemmikkieläinpassista on löydyttävä tiedot omistajasta ja mikrosirusta. Lemmikkieläinpassin kanssa voi koira tai kissa matkustaa melko vapaasti EU:n alueella, sekä tietyissä EU:n ulkopuolisissa maissa: Andorra, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti, Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja, San Marino, Sveitsi ja Vatikaani.

Muista reittisuunnitelmaa tehdessä varmistaa kohdemaan lemmikin maahantulosäännökset. Esimerkiksi Norjaan saa suoraan Suomesta mentäessä matkustaa ilman ekinokokkilääkitystä. Ruotsista Norjaan mennessä se vaaditaan eli jos ajat Ruotsin läpi, koiralla tulee olla lääkitys annettuna.

Suomeen palattaessa tulee huolehtia, että koira on saanut kohdemaassa häätöhoidon ekinokokkia vastaan. Ekinokokkihäätö tulee antaa 1-5 vuorokautta ennen paluuta. Häätö on hoidettava paikallisella eläinlääkärillä joka antaa lääkkeen ja tekee siitä merkinnän lemmikkieläinpassiin.

Mikäli matkustat usein, on mahdollista käyttää ns. 28 vuorokauden sääntöä. Tällöin eläinlääkäri käsittelee koiran heisimatoja vastaan kaksi kertaa ennen matkaa minimissään yhden vuorokauden (24h) ja maksimissaan 28 vuorokauden välein toisistaan. Sen jälkeen tulee huolehtia, että koiralle annetaan ekinokokki-lääkitys 28 vuorokauden välein. Käytettäessä 28 vuorokauden sääntöä, eläinlääkäri laittaa siitä merkinnän passiin.

EU-alueelle voi palata pelkän EU-passin kanssa yllä mainittujen maiden lisäksi useista maista.

Mikäli saavut Suomeen jostain muusta EU:n ulkopuolisesta maasta, pitää koiralle tavallisesti tehdä raivotautivasta-ainetesti ja pyytää eläinlääkäriä merkitsemään hyväksytty tulos lemmikkieläinpassiin ennen matkalle lähtöä. Joistain EU:n ulkopuolisista maista ei raivotautivasta-ainetestiä tarvita. Ajantasainen listaus löytyy myös Ruokaviraston sivuilta.

Kohdemaan lemmikkien matkustussääntöjen selvittäminen on aina koiran omistajan vastuulla. Joissain maissa saattaa olla poikkeavia käytäntöjä. Esimerkiksi Iso-Britanniaan tai Islantiin koiran vieminen on tiukempaa kuin muualle EU:n alueelle. Mikäli suunnittelet koiran tai kissan kanssa näyttelymatkaa, selvitä ko. maan näyttelyihin vaadittavat rokotukset. Joskus saattavat erota maahantuontivaatimuksista.

Jos sinulla on epäselvyyksiä rokotusten ja lemmikin matkustusterveyden kanssa, keskustele asiasta eläinlääkärin kanssa.

Koiran tai kissan kanssa matkalla

Lentoyhtiöiden käytännöt lemmikin kuljettamisesta vaihtelevat: toiset lentoyhtiöt eivät kuljeta lainkaan koiria tai muita lemmikkejä, jotkut antavat paikan vain ruumassa. Toiset lentoyhtiöt sallivat koiran kuljetuksen matkustamossa, mikäli koiran tai lemmikin paino kuljetuskassin kanssa ei ylitä 8 kiloa. Lentopaikan varauksen teon yhteydessä tulee varmistaa lentoyhtiöstä, saako koiran koneen matkustamotilaan mukaan. Lento koiran tai kissan kanssa varataan aina lentoyhtiön asiakaspalvelun kautta. Matkustamossa koira tai kissa matkustaa siihen suunnitellussa pehmeässä kassissa. Ruumaan laitettaessa, koiralla tulee olla lentoyhtiön (IATA) hyväksymä kuljetusboksi.

Mikäli matkustat laivalla, on laivayhtiöillä tietty kiintiömäärä hyttejä, mihin voi ottaa lemmikin. Laivalla koiraa tai kissaa voi ulkoiluttaa kytkettynä ulkokannella. Melkein aina löytyy laivoilta kannelta laatikoita, mihin koira voi matkan aikana tehdä tarpeensa.

Lyhyellä laivamatkalla, esimerkiksi Helsingin ja Tallinnan välillä, koiran voi jättää autokannelle autoon. Jotkut varustamot on rajoittanut tätä kesäaikana, jolloin koiralle tulee ostaa paikka laivalle. Varausta tehdessä pitää tällöin ilmoittaa, että koira on matkassa mukana.

Junalla on helppoa matkustaa koiran tai kissan kanssa. Junissa on lemmikkipaikkoja tietyissä osastoissa. Samassa vaunussa on usein muitakin lemmikkejä, joten koiran tulee pysyä omalla paikallaan. On omistajan vastuulla huolehtia, ettei koira ole muille matkustajille tai näiden lemmikeille häiriöksi. VR edellyttää, että junassa matkustava koira on rokotettu ja sisäsiisti.

Pääsääntöisesti koiran tulee olla junan lattialla, joten sille kannattaa varata oma alunen. Haluttaessa koiralle on mahdollista ostaa viereinen istuin junamatkan ajaksi, mutta se tulee tuolloin suojata esimerkiksi viltillä. Usein on hyvä ottaa mukaan kevyt matkahäkki missä koiran on turvallista ja helppoa matkustaa. Myös yöjunassa on mahdollista matkustaa koiran kanssa erillisessä lemmikkihytissä. Tuolloin koko hytti tulee olla varattu omaan käyttöön.

Ennen pidempää juna-, laiva- tai lentomatkaa on suositeltava käyttää koirat riittävän pitkällä lenkillä, mikäli se on mahdollista. Näin ne saavat tehtyä hyvin tarpeensa ja väsähtävät.

Pidemmät automatkat kannattaa rytmittää niin, että suunnittelee matkan varrelle taukoja säännöllisin väliajoin, noin parin kolmen tunnin välein. Näin koira pääsee jaloittelemaan, eikä ole lopulta perille päästessä täynnä ylimääräistä virtaa, kun itse tekisi mieli oikaista sängylle. Autoon koiralle kannattaa varata mukaan vesipullo ja kuppi, josta voi antaa juotavaa taukopaikoilla. Autossa koira matkustaa tietenkin turvallisemmin häkissä tai vähintään erikseen tätä varten suunnitelluissa turvavöihin kiinnitettävissä valjaissa.

Muistathan, ettei koiraa saa hetkeksikään jättää kesällä helteellä autoon!

Koiran kanssa majoittuminen

Hotellit, vuokramökit, Airbnb ja muu majoitus sallivat yleensä myös lemmikin kanssa yöpymisen. Käytännöt koirien ja kissojen suhteen on kovin vaihtelevat: toisiin majoituksiin ei saa ottaa lemmikkieläimiä lainkaan ja tämä on kiitettävän usein majoitusilmoituksessa ja majoitusehdoissa hyvin ilmoitettu.

Joissakin majoituspaikoissa usein hotelleissa lemmikkieläimet ovat erittäin tervetulleita. Usein saa lemmikkieläin jopa oman tervetuliaispaketin, missä on herkkuja ja ruokakuppi tai vastaavaa.

Lisämaksuja lemmikin yöpymisestä veloitetaan yleensä. Koirasta tai kissasta korvaus on joko viipymän tai vuorokausi maksun mukaan. Toisinaan saattaa löytyä hotelli- tai muu majoitus missä lemmikkieläimestä ei veloiteta erillistä korvausta.

Hotelli tai muu majoitus kannattaa varmistaa ja varata ajoissa lomamatkaa suunniteltaessa. Näin on hotelleja ja majoitusta mahdollista vertailla ja "kilpailuttaa" ja saada ajoissa varmistettua majoitus. Hotellia tai majoitusta varatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös majoituksen ympäristöön - on mukava, jos lähellä on esim. puisto, jossa voi ulkoilla koiran kanssa.

Lemmikkieläin hotellihuoneessa

Varmista myös etukäteen, onko esim. hotellilla muita lisäehtoja koiran kanssa yöpyessä: on ikävä yllätys huomata paikan päällä hotellin vaativan, että lemmikkiä ei saa jättää huoneeseen yksin, kun suunnittelet illallista esim. ravintolassa. Kesän helteillä ilmastointi hotellihuoneessa on myös hyvä olla koiran kanssa matkustaessa tai edes kunnollinen tuuletus. Koiran voi sitten jättää rauhassa viileään hotellihuoneeseen, kun kiertelee itse helteessä hikoillen nähtävyyksiä katsomassa.

Mikäli koira jätetään yksin huoneeseen, tulee varmistua siitä, ettei koira jää haukkumaan majoitustilaan. Muista esimerkiksi koiran omat tutut hajut, lelut ja jätä vaikka televisio taustalle päälle, että lemmikki tuntee olonsa turvalliseksi.

Koiran matkustamiseen tarkoitettu häkki tai lemmikkilaatikko helpottaa usein koiran "erotuskaa" ja se tuntee olonsa turvalliseksi. Muista myös jättää riittävästi raikasta vettä. Mikäli koira ei viihdy rauhassa itsekseen hotellihuoneessa, saa etenkin ulkomailla ottaa koiran moniin ravintoloihin mukaan. Varmista asia etukäteen. Vaikka koiran yksinolosta hotellihuoneessa ei olisi odotettavissa mitään ongelmia, kannattaa respaan kertoa olevansa menossa ulos ja varmistaa, että hotellilla on puhelinnumerosi, mikäli jotain yllättävää sattuisi.

Miten koiraystävällisiä hotelleja ja majoituksia löytää? Usein hotellien tai muuta majoitusta tarjoavien yritysten hakukoneeseen voi jo majoitusta etsiessä laittaa ehdoksi "lemmikkieläimet sallittu". Kannattaa myös olla yhteydessä suoraan hotelliin huonevarauksen yhteydessä tarkemmista yksityiskohdista.

Mitä tarvitaan mukaan matkalle

Lemmikin kanssa matkalle lähtiessä kannattaa pakata matkaan tutut ruuat - kohteessa ei välttämättä löydy juuri sitä ruokaa, johon koira on tottunut. Näin varmistat ja vältät yllättävät tilanteet, ettei lemmikin "vatsa mene löysälle" ja säästyt turhalta stressiltä ja pesuilta. 

Kokeile turvallista, kotimaista koiranruokaa - tutustu Alvar Pet kokeilupaketti. #affilinkki

Myös suosikkileluja sekä oma makuualusta kannattaa pakata mukaan. Lisäksi kannattaa pakata mukaan muutama kevyt iso viltti tai vastaava sängyn suojaamiseksi. Monessa hotellissa tai majoituksessa ei enää ole päiväpeittoja. Näin sänky pysyy puhtaana nukkumaan mennessä.

Pieni "ensiapupakkaus" on suositeltavaa varustella myös mukaan: ripulilääkettä, kipulääkettä, tassusidetarpeet ja punkkipihdit.

Vahingon ja sairastumisen varalle selvitä myös koiran vakuutuksen voimassaolo ulkomailla.

Matkustaminen koiran kanssa on hauskaa ja pienellä suunnittelulla ihan vaivatontakin.






https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml