Avoimet linnat Suomessa

24.02.2024

Suomessa on monia kiehtovia linnoja ja linnoitusten raunioita, jotka kertovat mielenkiintoisesta historiasta. Näiden linnojen tarinat ulottuvat keskiajalta aina nykypäivään saakka. 

Suomen merkittävimpiä linnoja:

  1. Turun linna: Turun linna on Suomen vanhin ja se sijaitsee Aurajoen rannalla. Se oli keskiajalla kuninkaanlinna ja toimi myös puolustusasemana.

  2. Hämeen linna: Hämeen linna on keskiaikainen linna Hämeenlinnassa. Se on yksi Suomen parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoista.

  3. Olavinlinna: Olavinlinna sijaitsee Savonlinnassa ja se on yksi maailman pohjoisimmista keskiaikaisista kivilinnoista.

  4. Suomenlinna: Suomenlinna on merilinnoitus Helsingissä, ja se on Unescon maailmanperintökohde. Se rakennettiin 1700-luvulla ja toimi aikoinaan puolustusasemana.

  5. Raaseporin linna: Raaseporin linna on vaikuttava rauniolinna, joka sijaitsee Tammisaaressa. Se on ollut tärkeä osa Suomen historiaa.

Nämä linnoitukset ovat paitsi historiallisesti merkittäviä, myös suosittuja matkailukohteita. Ne tarjoavat mahdollisuuden tutustua menneiden aikojen tunnelmaan ja ihailla upeaa arkkitehtuuria. Suomen linnat ovat osa maamme identiteettiä ja kulttuuriperintöä, ja niiden merkitys paikkakuntien elinvoimaisuudelle on edelleen suuri. 

Yleisölle avoinna olevat linnat Suomessa. Kaupunki, osoite ja pysäköinti.

Turun linna

Historiallisesti merkittävä sekä Suomen vanhin linna, Turun linna perustettiin vuonna 1280 Turkuun. Turun linna on yksi Turun kaupungin suosituimpia matkailukohteita. Turun linnassa järjestetään lukuisia eri pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä sekä tapahtumia kaikkina vuoden aikoina. Museo.

Osoite: Linnankatu 80, Turku

Pysäköinti: Aikarajoitettu pysäköintikiekolla tai maksullinen lähistöllä.

Hämeen linna

Punatiilinen, Hämeen linna on Suomessa sijaitsevista linnoista ainutlaatuinen tiililinna. Rakentaminen alkoi 1200-luvun lopussa. Hämeen linna on toiminut vankilana 1830-luvulta vuoteen 1972 saakka, jolloin se oli naisvankila. Linnan pihapiirissä on 1871 rakennettu Suomen ensimmäinen sellivankila, joka oli käytössä aina vuoteen 1993 asti. Nykyään tiloissa toimii Suomen suurin vankilamuseo. Linnassa järjestetään myös useita pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä.

Osoite: Kustaa III:n katu 6, Hämeenlinna

Pysäköinti: ilmainen pysäköinti välittömässä läheisyydessä

Kastelholman linna

Kastelholman linna sijaitsee Ahvenanmaalla. Kastelholman linna oli alkujaan puolustuslinnake ja nykyään tunnettu Ahvenanmaan maamerkki. Kastelholman linna rakennettiin 1300-luvun lopussa. Linnan vieressä sijaitsee Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo sekä vanha kruununvankila, joka toimii vankilamuseona. Lapsille on myös mielenkiintoinen kohde, Kastelholman lasten linna.

Osoite: Tosarbyvägen 5, Kastelholm – Ahvenanmaa

Pysäköinti: ilmainen pysäköinti lähistöllä

Olavinlinna

Olavinlinna on pohjoisin kivilinna Euroopassa. Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna tunnetaan nykyään parhaimmin siellä järjestettävistä Savonlinnan oopperajuhlista. Olavinlinnan rakennustyöt alkoivat vuonna 1475.

Oopperajuhlien lisäksi Olavinlinnassa järjestetään pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä. Lapsille on järjestetty työpaja.

Osoite: Olavinlinna, Savonlinna – navigointi Linnankatu 7, Savonlinna

Pysäköinti: maksullinen pysäköinti lähistöllä, pysäköintihalli Tottikadulla

Raaseporin linna

Raaseporin linna oli Länsi-Uudenmaan hallintokeskus keskiajalla. Raaseporin linna on rakennettu 1360–1370 luvulla. 

Raaseporin linna on avoinna kesäisin vierailijoille.

Osoite: Raaseporin Linnantie 110, Raasepori - Snappertuna


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml