Suomen kauniit kansallismaisemat

Kansallismaisemat Suomessa kuvastavat kotimaan luontoa, kulttuuria ja historiaa sekä herättää tunteita, muistoja ja ylpeyttä. Kansallismaisemat ovat osa suomalaista identiteettiä. Suomen itsenäisyyden 75-juhlavuonna 1992 valitsi ympäristöministeriön kansallismaisematyöryhmä Suomen 27 kansallismaisemaa. Kansallismaisemilla on vahva merkitys kansallisessa historiassa, kulttuurissa ja luontokuvassa.

Suomessa on 27 virallisesti valittua kansallismaisemaa, jotka edustavat maan eri osien erityispiirteitä.  Kansallismaisemat ovat syntyneet jääkauden, maankohoamisen, vesistöjen, ilmaston sekä ihmisten ja ajan vaikutuksesta.  Suomen Kansallismaisemat ovat inspiroineet useita kotimaisia ja ulkomaisia taiteilijoita, kirjailijoita ja säveltäjiä. 

Kansallismaisemat ovat erittäin suosittuja nähtävyyksiä, matkailukohteita sekä retkeily- ja ulkoilumaastoja.

AAVASAKSA JA TORNIONJOKILAAKSO

Ylitornion kunnassa, valtatie 8:n varrella sijaitsee Aavasaksan ja Tornionjokilaakson kansallismaisema. Välimatka Torniosta Aavasaksalle on noin 70 kilometriä. Aavasaksan vaara on Lapin vanhin matkakohde ja yksi ikonisimmista kansallismaisemista. Aavasaksan maisemat avautuvat kohti Tornionjokilaaksoa 242 metriä merenpinnan yläpuolella.

AURAJOKILAAKSO

Aurajokilaakson kulttuurimaisema on kokonaisuus missä risteilyalusten sekä meren ja Turun linnan hallitsema näköala muuttuu Tuomiokirkon ja vanhan Turun kaupungin halki kauniiksi, aidoksi vehreäksi maaseutumaisemaksi. Aurajoen varrella on useita mielenkiintoisia retkikohteita, esimerkiksi Liedon Vanhalinna.

ESPOON KAUPUNKI - TAPIOLA

Espoon kaupungissa  sijaitseva Tapiolan kaupunginosa kuuluu kansallismaisemiin. Espoon Tapiola on sodan jälkeisen jälleenrakentamisen ajan esimerkki, puutarhakaupungin rakentamisesta. Tapiolassa kerrostaloasuminen, palvelut ja liikekeskukset ja luonto on saatu väljästi, mutta toimivasti rakennettua yhteen.

HAILUOTO

Oulun edustalla saaressa sijaitseva Hailuodon kunta on kansallismaisemaa. Hailuodolle pääsee lautalla ja keliolosuhteiden salliessa talviaikana avataan myös jäätie. Hailuodon saarella on matkailijoille palveluja kuten majoitusta ja ravintoloita. Saarella on useita erilaisia vaellusreittejä, mahtavia hiekkadyynejä rannoilla ja joka suuntaan avautuvat merinäköalat.

HEINÄVEDEN REITTI

Heinäveden vesireitin kansallismaisemaan pääsee tutustumaan Suvasvesi-Haukivesi välillä olevasta vesistöstä. Myös Koloveden kansallispuisto kuuluu maisemaan.

HÄMEENKYRÖN KANSALLISMAISEMA

Hämeenkyrön kansallismaisemaa ovat kumpuilevat marjanviljelysmaat sekä upeat järvinäköalat. Maisematien varrella sijaitseva Mahnalan kylä kätkee Hämeenkyrön kulttuurimaiseman hienoimman maisemanäkymän. Lähellä sijaitsee myös kuuluisa vanha puu, hammassärkyisten auttajana tunnettu Timin mänty. Hämeenkyrön kulttuurimaisemaan kannattaa tutustua Hämeenkyrön maisematietä pitkin.

IMATRANKOSKI

Imatrankoski on Suomen vanhimpia matkailunähtävyyksiä. Nykyisin Imatrankoski on padottu. Imatrankoskea juoksutetaan aikataulutetusti, jolloin pääset näkemään ja kokemaan kosken pauhujen ja voiman. Imatrankosken kansallismaiseman lähistöltä lähtee myös muutamia luontoreittejä.

KOLIN KANSALLISMAISEMA

Koli voi olla kaikkein kuvatuin kansallismaisema Suomessa. Kolin kansallispuiston reitit tarjoavat kaikille luonnon ihmeitä ja vaativalle liikkujalle myös haasteita. Hiekkasaarilla näet Kolin kansallispuiston toisesta näkymästä. Hiekkasaarille pääset meloen tai veneellä ja talviaikana hiihtäen tai lumikenkäillen. Kolin kansallismaiseman suosituin ja valokuvatuin paikka on vaaran huipulla.

KYRÖNJOKIVARSI

Kyrönjokivarsi ja eteläpohjalaiset viljelyslakeudet kuuluvat Suomen kansallismaisemaluetteloon. Laajat viljapellot avautuvat äärettömiin eteläpohjalaisilla lakeuksilla. 

KÖYLIÖNJÄRVEN KANSALLISMAISEMA

Köyliönjärven kansallismaiseman jäällä melskasi muinoin talonpoika Lalli ja piispa Henrik. Köyliönjärven jää on talviaikana suosittu retkikohde potkukelkkailun ystäville.

MERELLINEN HELSINKI

Helsingissä sijaitsevaan kansallismaisemaan kuuluvat meri sekä maisemat Suomenlinnan ja Helsingin kauppatorin välillä. Euroopassa on poikkeuksellista että maan pääkaupunki sijaitsee avomeren välittömässä läheisyydessä. 

MERENKURKUN SAARISTO

Merenkurkun alueella maa nousee merestä useita senttejä vuoden aikana. Alueella voit patikoida reittejä, kuten Bodvattnetin kierros sekä Kikanbergetin reitti torneineen. Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on kansallismaiseman lisäksi myös Suomen ainoa luonnonperintökohde, Unescon maailmanperintölistalla.

OLAVINLINNA JA PIHLAJAVESI

Savonlinnassa Olavinlinna on kansallismaiseman sydän. Ihastele jykevää ja kaunista Olavinlinnaa myös ympäröiviltä saarilta joissa riittää polkuja. Talviaikana upeasti valaistu Olavinlinna on ikimuistoinen kansallismaisema. Pihlajavesi kuuluu osana Saimaata, josta vesitse liikkuva löytää kansallismaiseman. Osallistu ja katsele Olavinlinnaa ja Pihlajavettä sisävesiristeilyllä.

OULANKAJOEN KANSALLISMAISEMA

Kaunis Oulankajoki kiemurtelee Sallasta, Kuusamon kautta Venäjälle. Oulankajoen erämainen kansallismaisema kuuluu osaksi Oulangan kansallispuistoa. Oulankajoen maisemissa kulkee vaihtelevia patikointireittejä. Kanjonin kurkkaus sekä Könkään kierros kuuluvat suosituimpiin. 

PALLASTUNTURIT

Pallastuntureiden kansallismaiseman tunturirykelmää voit ihastella mistä suunnasta tahansa. Muonion kunnassa sijaitsevat Pallastunturin kansallismaisema kohoaa yli 800 metriä merenpinnan yläpuolelle. Pallastunturit ovat osa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa.

POHJAN RUUKIT - RAASEPORI

Pohjan ruukkeja ovat Fiskars, Billnäs, Antskog ja Åminnefors. Fiskarsiin tutustumiseksi kannattaa varata aikaa, sillä sen kaduilta löytyy todella paljon tutkittavaa ja herkullisia kuvakulmia. Tutustu myös lähistöllä sijaitseviin muihin ruukkeihin ja ruukkikyliin. 

POHJOIS-KARJALAN VAARAKYLÄT

Pohjois-Karjalan vaarakylien kansallismaisema on lukuisia, idyllisiä pieniä kyliä nykyisen Joensuun, Kontiolahden sekä Ilomantsin alueella. Kansallismaisemaa ovat kylät vaarojen huipuilla tai rinteillä kuten Joensuun Heinävaara ja Ilomantsin Hattuvaara, jonka kerrotaan olevan EU:n itäisin kylä.

PORVOONJOKILAAKSO JA VANHA PORVOO

Vanha Porvoo sekä Porvoonjokilaakso on klassinen kansallismaisema. Jaloittele Porvoon kansallisen kaupunkipuiston alueella. Katsele Näsinmäeltä kauniin vanhan kaupungin siluettia. Jaloittele Ekuddenin ja Sikosaaren luontopoluilla.

PUNKAHARJU - SAVONLINNA

Suomen kesä näyttää parhaimman puolensa Savonlinnassa sijaitsevan Punkaharjun harjumaisemissa. Punkaharjun ympärille sijoittuva vesistö ja upeat harjut tekevät tästä kansallismaiseman. Alueella on runsaasti reittejä polkupyöräilijöille tai retkeilijöille.

RAUTAVEDEN KANSALLISMAISEMA

Rautaveden kulttuurimaiseman ikonisin kohde on Pyhän Olavin kirkko. Pyhän Olavin kirkko on rakennettu uudelleen tuhopolton jälkeen. Sastamalan keskustassa sijaitseva kaksitorninen kirkko, Tyrvään kirkko on mielenkiintoinen ja harvinainen nähtävyys. Retkeilyyn ja jaloitteluun sopii erinomaisesti Pirunvuori, mistä on ainutlaatuinen maisema Rautavedelle.

SAARISTOMERI

Saaristomeren kansallismaisemaan kuuluvat Paraisten ja Kemiönsaaren hulppeat merinäköalat. Lisäksi Saariston rengastien varrella näet kansallismaisemaa kaikkialla. Saaristomeren ympäristö on kaunis jokaisena vuodenaikana. Lautat, lossit ja yhteysalukset kulkevat myös talviaikoina. Matkailijoille palvelut ovat kesäajan ulkopuolella rajoitetut, joten tutustu majoitusvaihtoehtoihin ja ruokailuun etukäteen.

SNAPPERTUNA JA FAGERVIKIN RUUKKI

Raaseporin linna, Lepinjärvi lintutorneineen sekä idyllinen pieni ruukkikylä, Fagervik. Kaunis pieni ruukkikylä Inkoossa kuuluu Raaseporin seudulla sijaitsevaan kansallismaisemaan. Fagervikin kupeessa kulkee Suomen lyhyin museotie, noin kilometrin pituinen tie.

SUNDIN KANSALLISMAISEMA

Ahvenanmaalla sijaitsevan Sundin kunnan kulttuurimaiseman suosituin nähtävyys on Kastelholman linna. Kastelholman linna on jylhä, kaunis sekä omaa pitkän historian. Kastelholman linnan yhteydessä on ulkoilmamuseo.

TAMMERKOSKI - TAMPERE

Kaikkina vuodenaikana Tammerkosken punatiiliset rakennukset, upea koskimaisema museoineen, ravintoloineen sekä puistoineen on Tampereella helposti tavoitettava kansallismaisema. 

UTSJOKILAAKSO

Utsjoella sijaitseva Utsjokilaakso on Suomen kansallismaisema koska noin 60 kilometriä pitkä Tenojoen eteläinen sivujoki on muodostanut aikojen saatossa kapeita, pitkiä sekä syviä järviä. Nämä Utsjokilaakson järvet yhdessä Suomen lapin karussa maisemassa on kohde mitä on mykistävää katsella.

VANAJAVEDEN LAAKSO

Vanajaveden laakson kansallismaisema sijaitsee Kanta-Hämeen ytimessä ja Pirkanmaan maakunnan reunalla. Vanajaveden laakson ympäristössä on useita mielenkiintoisia retkikohteita. Aulangon puisto- ja luonnosuojelualue on tunnetuin ja kuuluisin. Lisäksi Lepaan puutarha ja Rapolan linnavuori, Valkeakoskella kuuluu myös kansallismaisemaan.

VÄISÄLÄNMÄKI - LAPINLAHTI

Lapinlahden Väisälänmäki on ollut useiden taiteilijoiden luovuuden lähde. Kaikista tunnetuin teos on varmasti Eero Järnefeltin vuonna 1893 maalaama teos Raatajat rahanalaiset. Väisälänmäellä kiertää pieni rengasreitti, jonka varrella on näkötorni ja laavu sekä karjamajakahvila.


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml