Suomen kauniit kansallismaisemat

Suomen itsenäisyyden 75-juhlavuonna 1992 valitsi ympäristöministeriön kansallismaisematyöryhmä Suomen 27 kansallismaisemaa. Kansallismaisemilla on vahva merkitys kansallisessa historiassa, kulttuurissa ja luontokuvassa. Kansallismaisemat ovat erittäin suosittuja nähtävyyksiä, matkailukohteita sekä retkeily- ja ulkoilumaastoja.

Kansallis- ja kulttuurimaisemia ovat merellinen Helsinki, Porvoonjokilaakso, Vanha Porvoo, Espoon Tapiola, Snappertuna, Fagervik, Pohjan ruukki, Aurajokilaakson kulttuurimaisema, Saaristomeri, Sundin kulttuurimaisema, Ahvenanmaa, Köyliönjärvi, Vanajaveden laakso, Rautaveden kulttuurimaisema, Tammerkoski, Hämeenkyrön kulttuurimaisemat, Imatrankoski, Olavinlinna, Pihlajavesi, Punkaharju, Heinäveden reitti, Väisälänmäki, Koli, Pohjois-Karjalan vaarakylät, Kyrönjokivarsi, Merenkurkun saaristo, Hailuoto, Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat, Aavasaksa ja Tornionjokilaakso, Pallastunturi ja Utsjokilaakso.

AAVASAKSA JA TORNIOJOKILAAKSO

Ylitornion kunnassa, Valtatie 8:n varrella sijaitsee Aavasaksan ja Torninjokilaakson kansallismaisema. Välimatka Torniosta Aavasaksalle on noin 70 kilometriä. Aavasaksan vaara on Lapin vanhin matkakohde ja yksi ikonisimmista kansallismaisemista. Aavasaksan maisemat avautuvat kohti Torninjokilaaksoa 242 metriä merenpinnan yläpuolella.

AURAJOKILAAKSO

Aurajokilaakson kulttuurimaisema on kokonaisuus missä risteilyalusten sekä meren ja Turun linnan hallitsema näköala muuttuu Tuomiokirkon ja vanhan Turun kaupungin halki kauniiksi, aidoksi vehreäksi maaseutumaisemaksi. Aurajoen varrella on useita mielenkiintoisia retkikohteita, esimerkiksi Liedon Vanhalinna.

ESPOON KAUPUNKI - TAPIOLA

Helsingin lähistöllä, Espoon kaupungissa sijaitseva Tapiolan kaupunginosa on myös yksi kansallismaisemien listalla oleva kohde. Espoon Tapiola on esimerkki sodan jälkeisen jälleenrakentamisen aikana, puutarhakaupungin rakentamisesta. Tapiolan kaupunginosassa tuhansien ihmisten kerrostaloasuminen, palvelut ja liikekeskukset sekä luonto on saatu väljästi mutta toimivasti rakennettua yhteen.

HAILUOTO

Hailuodon kunta sijaitsee saaressa, Oulun edustalla Perämeren pohjukassa. Hailuodolle matkataan lautalla ja keliolosuhteiden salliessa talvisin avataan myös jäätie. Hailuodon saarella on matkailijoille palveluja kuten majoitusta ja ravintoloita. Saarella on useita erilaisia vaellusreittejä, mielettömiä hiekkadyynejä rannoilla sekä kaikkialle avautuvat merinäköalat.

HEINÄVEDEN REITTI

Heinäveden vesireitti on kansallismaisemaa. Heinäveden vesireittiin kuuluu Suvasvesi-Haukivesi välillä oleva vesistö. Reitillä on myös Koloveden kansallispuisto ja muutamia kanavia.

HÄMEENKYRÖN KANSALLISMAISEMA

Hämeenkyrön kansallismaisemaa ovat kumpuilevat marjanviljelysmaat sekä upeat järvinäköalat. Maisematien varrella sijaitseva Mahnalan kylä kätkee Hämeenkyrön kulttuurimaiseman hienoimman maisemanäkymän. Lähellä sijaitsee myös kuuluisa vanha puu, hammassärkyisten auttajana tunnettu Timin mänty. Hämeenkyrön kulttuurimaisemaan kannattaa tutustua Hämeenkyrön maisematietä pitkin.

IMATRANKOSKI

Imatrankoski on Suomen vanhimpia matkailunähtävyyksiä. Nykyisin Imatrankoski on padottu, mutta koskea juoksutetaan aika ajoin, jolloin pääset näkemään ja kokemaan kosken pauhujen ja voiman. Imatrankosken kansallismaiseman lähistöltä lähtee myös muutamia luontoreittejä.

KOLIN KANSALLISMAISEMA

Koli saattaa olla kaikkein tunnetuin kansallismaisema. Kolin kansallispuiston reitit tarjoavat kaikille luonnon ihmeitä ja vaativalle liikkujalle myös haasteita. Hiekkasaarilla näet Kolin kansallispuiston toisesta näkymästä. Saarille pääset meloen tai veneellä ja talviaikana hiihtäen tai lumikenkäillen. Kolin kansallismaiseman suosituin ja valokuvatuin paikka on vaaran huipulla.

KYRÖNJOKIVARSI

Kyrönjokivarsi ja eteläpohjalaiset viljelyslakeudet kuuluvat Suomen kansallismaisemaluetteloon. Laajat viljapellot avautuvat äärettömiin eteläpohjalaisilla lakeuksilla. Kansallismaisemaan kuuluu myös Vaasaan virtaavan Kyrönjoen jokivarrella sijaitsevat ja lähistöllä avautuvat viljelyslakeudet.

KÖYLIÖNJÄRVEN KANSALLISMAISEMA

Köyliönjärven kansallismaiseman jäällä melskasi muinoin talonpoika Lalli ja piispa Henriki. Köyliönjärven jää on talviaikana suosittu retkikohde potkukelkkailun ystäville.

MERELLINEN HELSINKI

Helsingissä sijaitsevaan kansallismaisemaan kuuluvat meri ja näköalat Suomenlinnan ja Helsingin kauppatorin välillä. Euroopassa on poikkeuksellista, että maan pääkaupunki sijaitsee avomeren välittömässä läheisyydessä. 

MERENKURKUN SAARISTO

Merenkurkun alueella maa nousee merestä niin, että melkein humisee. Alueella on maitse tavoitettavia reittejä, kuten Bodvattnetin kierros sekä Kikanbergetin reitti torneineen. Merelle halajava voi osallistua veneretkelle Valassaarille. Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on kansallismaiseman lisäksi myös Suomen ainoa luonnonperintökohde Unescon maailmanperintölistalla.

OLAVINLINNA JA PIHLAJAVESI

Savonlinnassa Olavinlinna on kansallismaiseman sydän. Katsele kaunista Olavinlinnaa myös sitä ympäröiviltä saarilta joilla riittää polkuja. Talviaikana upeasti valaistu Olavinlinna on ikimuistoinen kansallismaisema. Pihlajavesi on osa Saimaata, josta vesitse liikkuva löytää oman paratiisinsa.

OULANKAJOEN KANSALLISMAISEMA

Kaunis Oulankajoki kiemurtelee Sallasta Kuusamon kautta Venäjälle. Oulankajoki on erämaista kansallismaisemaa. Oulankajoki kuuluu osaksi Oulangan kansallispuistoa. Oulankajoen maisemissa kulkee monia erilaisia, vaihtelevia patikointireittejä. Kanjonin kurkkaus sekä Könkään kierros kuuluvat suosituimpiin. 

PALLASTUNTURIT

Pallastuntureiden kansallismaiseman tunturirykelmää voit ihastella mistä suunnasta tahansa. Muonion kunnassa sijaitseva kansallismaisema kohoaa yli 800 metriä merenpinnan yläpuolelle. Pallastunturit ovat osa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa.

POHJAN RUUKIT - RAASEPORI

Pohjan ruukkeja ovat Fiskars, Billnäs, Antskog ja Åminnefors. Fiskarsiin tutustumiseksi kannattaa varata aikaa, sillä sen kaduilta löytyy todella paljon tutkittavaa ja herkullisia kuvakulmia. Muutkin ruukit kannattaa kuitenkin kokea, ja ne sijaitsevat melko lähellä toisiaan. Seutuun voi tutustua vaikkapa Ratavallin pyöräilyreitillä.

POHJOIS-KARJALAN VAARAKYLÄT

Pohjois-Karjalan vaarakylien kansallismaisema on lukuisia, idyllisiä pieniä kyliä nykyisen Joensuun, Kontiolahden sekä Ilomantsin alueella. Kansallismaisemaa ovat kylät vaarojen huipuilla tai rinteillä. Esimerkiksi Joensuun Heinävaara ja Ilomantsin Hattuvaara, jonka kerrotaan olevan EU:n itäisin kylä.

PORVOONJOKILAAKSO JA VANHA PORVOO

Vanha Porvoo sekä Porvoonjokilaakso on klassinen kansallismaisema. Jaloittele Porvoon kansallisen kaupunkipuiston alueella sekä Näsinmäellä, mistä näet kauniin vanhan kaupungin miljöön. Ekuddenin ja Sikosaaren luontopolkuja on miellyttävä patikoida.

PUNKAHARJU - SAVONLINNA

Suomen kesä näyttää parhaimman puolensa Savonlinnassa sijaitsevan Punkaharjun harjumaisemissa. Punkaharjun ympärille sijoittuva vesistö ja upeat harjut tekevät tästä kansallismaiseman. Alueella on runsaasti reittejä polkupyöräilijöille sekä patikoijille. Tutustu vaikka Karjalankallioilla kulkevaan Hakin kierrokseen.

RAUTAVEDEN KANSALLISMAISEMA

Rautaveden kulttuurimaiseman ikonisin kohde on tuhopolton jälkeen, uudelleen rakennettu Pyhän Olavin kirkko. Sastamalan keskustasta löytyvä kaksitorninen kirkko on mielenkiintoinen ja harvinainen nähtävyys. Retkeilyyn sopii erinomaisesti Pirunvuori, jolta on todella hieno maisema Rautavedelle.

SAARISTOMERI

Paraisten ja Kemiönsaaren hulppeat merinäköalat ovat Saaristomeren kansallismaiseman yksi varteenotettava kohde. Lisäksi saat kattavan kuvan kansallismaisemasta kiertämällä Saariston Rengastie. Saaristo on kaunis kaikkina vuodenaikoina. Lautat, lossit ja yhteysalukset kulkevat myös talviaikoina. Matkailijoille palvelut ovat kesäajan ulkopuolella rajoitetut, joten tutustu majoitus- ja ruokailumahdollisuuksiin etukäteen reissua suunniteltaessa.

SNAPPERTUNA JA FAGERVIKIN RUUKKI

Raaseporin linna, Lepinjärvi lintutorneineen sekä idyllinen pieni ruukkikylä, Fagervik kaunis pieni Inkoossa kuuluvat tähän Raaseporin ja Inkoon alueella sijaitsevaan kansallismaisemaan. Fagervikin kupeessa kulkee kenties Suomen lyhyin museotie, kilometrin mittainen rauhaisa tienpätkä.

SUNDIN KANSALLISMAISEMA

Ahvenanmaalla sijaitsevan Sundin kunnan kulttuurimaiseman suosituin nähtävyys on Kastelholman linna. Kastelholman linna on jylhä, kaunis sekä omaa pitkän historian. Kastelholman linnan yhteydessä on ulkoilmamuseo.

TAMMERKOSKI - TAMPERE

Ihan jokaisena vuodenaikana on Tampereella sijaitseva Tammerkoski nähtävyys mitä ei pidä unohtaa. Vanhoja punatiilisiä rakennuksia Tammerkosken molemmin puolin ja kosken rannalla on paljon nähtävää, kuten museoita, ravintoloita ja kauniita puistoja.

UTSJOKILAAKSO

Utsjoki (pohjoissaameksi Ohcejohka) ja siellä sijaitseva Utsjokilaakso on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemaksi. Utsjoki on 60 kilometriä pitkä Tenojoen eteläinen sivujoki, joka muodostuu lähinnä kapeista, pitkistä ja syvistä järvistä.

VANAJAVEDEN LAAKSO

Kanta-Hämeen ytimessä ja Pirkanmaan maakunnan reunoille ulottuu Vanajaveden laakso. Vanajaveden laakson läheisyydessä on useita mielenkiintoisia retkikohteita. Aulanko on tunnetuin ja kuuluisin. Jopa Finlandia hymni on saanut alkunsa Aulangon maisemissa. Joten Sibeliuksen metsä on ansaitusti nimetty säveltäjän nimen mukaan. Rapolan linnavuori, Valkeakoskella kuuluu myös kansallismaisemaan sekä Lepaan puutarha.

VÄISÄLÄNMÄKI - LAPINLAHTI

Lapinlahden Väisälänmäki on ollut useiden taiteilijoiden luovuuden lähde. Kaikista tunnetuin teos on varmasti Eero Järnefeltin vuonna 1893 maalaama teos Raatajat rahanalaiset. Väisälänmäellä kiertää pieni rengasreitti, jonka varrella on näkötorni ja laavu sekä karjamajakahvila.
https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml