Maisematiet Suomessa

11.07.2023

Suomi on täynnä lumoavia maisemia, jotka odottavat löytäjäänsä. Upea luonto avautuu parhaiten maisemareiteillä ajettaessa, olipa kulkuneuvo sitten auto, moottoripyörä tai polkupyörä. Suomen kauneimmat maisematiet ja maisemareitit. 

Maisemareitit ovat erityisesti merkittyjä tieosuuksia, jotka on valittu niiden luonnonkauneuden ja kulttuurihistoriallisen arvon perusteella. Reiteillä voi ihailla vaihtelevia maisemia, kuten jylhiä kallioita, aaltoilevia metsämaisemia, kirkkaita järviä ja idyllisiä maalaismiljöitä. Useiden maisemareittien varrella on myös mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja retkeilykohteita.

Maisemareiteillä on tärkeää ajaa rauhallisesti ja nauttia maisemista. Useimmat reitit ovat kapeita ja mutkaisia, joten vauhti ei saa olla liian kova. Maisemareiteillä pysähtyminen ja luonnosta nauttiminen on osa elämystä.

Kauneimmat maisematiet Suomessa ovat Aurajoen maisematie, Hämeen Härkätie, Järsöntien maisematie, Kaamasentie, Kuohunjärvi-Pelisalmi reitti, Lietveden maisematie, Niemenharjun maisematie, Pulkkilanharjun maisematie, Punkaharjun maisematie, Päijänteen maisemareitti, Saaristokadun maisemareitti, Syvinkisalmen maisematie, Sääksmäen maisematie, Taikayöntien maisemareitti, Vekarasalmen-Vilkaharjun maisemareitti, Ylläsjärven maisematie.

Maisematiet ja maisemareitit

Aurajoen maisematie- Varsinais-Suomi

Aurajoen maisematie myötäilee Aurajoen rantamia Turun keskiaikaisesta keskustasta Liedon, Auran ja Pöytyän kautta Oripäähän. Reitin pituus noin 70 kilometriä.

Tienumero: Kantatie 222

Hämeen Härkätie - Kanta-Häme, Varsinais-Suomi

Hämeen Härkätie on Suomen vanhin tie. Hattulasta Turkuun kulkeva noin 160 kilometrin pituinen reitti reitti tarjoaa kauniita maisemia ja historiallisia kohteita.

Tienumero: katso kartta

Järsöntien maisemareitti - Ahvenanmaa

Järsöntie kulkee Ahvenanmaalla, Maarianhaminan kaupungista etelään. Navigoi Järsöntietä eli Järsövägeniä pitkin. Ainutlaatuista punaista asfalttia seuraamalla voit pysähtyä esimerkiksi Nåton luonnonsuojelualueella. Reitillä nähtävissä karua kivikkoa, merta ja saaristolaismaisemaa.

Tienumero: 30

Kaamasentie - Lappi

Kaamasentiellä (kantatie 92) pääset kiinni Suomalaiseen erämaahan ajamalla Lapin jylhissä maisemissa, Karigasniemeltä Näätämöön. Kaamasentien alku ja loppu sijaitsee molemmat Suomen ja Norjan rajalla. Kaamasentien pituus on 192 kilometriä.

Tienumero: Kantatie 92, Valtatie 4 (E75)

Kuninkaantie - Etelä-Suomi

Kuninkaantie eli Suuri rantatie on Härkätien ohella Suomen merkittävin historiallinen tieyhteys. Kuninkaantie on vanha postireitti Norjan Bergenistä, Oslon ja Tukholman kautta Maarianhaminan kautta Turkuun ja Etelä-Suomen halki Viipurin kautta Pietariin asti.

Tienumero: katso reitti

Kuohujärvi - Pelisalmi - Pirkanmaa

Pelisalmen ja Kuohujärven maisematiet. Kangasalan keskustasta kohti Kuohunharjua näet korkean harjun päältä kauniit järvimaisemat. Kangasalan keskustasta kohti Sahalahtea ja Kuhmoista ajamalla löydät Pelisalmen maisematien. Pelisalmen silloilta näet kaunista Längelmävettä molemmin puolin.

Tienumero: Seututie 339 ja 325

Lietveden maisematie - Etelä-Savo

Tie kiemurtelee läpi saarien, luotojen ja kalliopengerrysten. Mikkelistä ajettaessa maisematieosuus päättyy Pistohiekalle, jonka hiekkarannat ovat maankuuluja. Pistohiekalta on vielä 20 kilometriä Puumalaan.

Tienumero: Kantatie 62

Niemenharjun maisematie - Keski-Suomi

Niemenharjun maisematie kulkee Pihtiputaalla, Kolimajärven harjumaisemissa. Hiekkarantaa ja kaunista maalaismaisemaa. Navigoi Niemenharjuntielle. Reitin pituus noin 3 kilometriä.

Tienumero: Niemenharjuntie, Pihtipudas

Pulkkilanharjun maisematie - Päijät-Häme

Pulkkilanharjun maisematie on valittu Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi vuonna 2014. Vääksystä kannattaa suunnata kohti Pulkkilanharjua. Päijänteen poikki kulkeva lähes 9 km mittainen Pulkkilanharjun maisematie koostuu harjusaarista ja vedenalaisista harjuselänteistä. Pulkkilanharjun saaria yhdistää kolme siltaa.

Tienumero: Seututie 314

Punkaharjun maisematie - Etelä-Savo

Punkaharjun maisematie tai yleisemmin kutsuttu Punkaharjun Harjutie on tärkeä osa kaunista Suomalaista valokuvamaisemaa. Puruvettä ja Pihlajavettä halkovan Harjutien päästä löytyy upeita hiekkarantoja.

Tienumero: Maisematie 4792


Päijänteen maisemareitti - Päijät-Häme, Keski-Suomi

Päijänteen maisemareitti kulkee Asikkalan Vääksystä, Sysmän ja Luhangan kautta Jyväskylän Korpilahdelle. Reitin pituus on noin 125 kilometriä. Päijänteen maisemareitillä voit nähdä poikkileikkauksen kauniista, vehreästä kotimaasta.

Tienumero: Seututiet 314 - 612–610

Saaristokadun maisemareitti - Pohjois-Savo

Kuopion keskustasta Saaristokatua pitkin kulkeva maisemareitti Saaristokaupunkiin on äänestetty yhdeksi Suomen kauneimmaksi kesälomareitiksi. Saaristokaupungin reitin pituus on noin 5 kilometriä ja myötäilee reitin Kallaveden saaria. Reitin varrella on mm. monumentteja ja taideteoksia sekä 4 siltaa.

Syvinkisalmen maisematie - Pirkanmaa

Syvinkisalmen maisematiellä voit ihastella järvi- ja harjumaisemaa sekä ihmetellä vakuuttavan Syvinkisalmen sillan maisemia. Maisematie lähtee Ruoveden Syvinkisalmelta kohti Mänttä-Vilppulan Salussärkkää. Reitin pituus on noin 14 km.

Tienumero: 3481

Sääksmäen maisematie - Pirkanmaa

Vanajaveden laakson kansallismaisemissa kulkeva Sääksmäen maisematie on osa Helsingin ja Tampereen välillä kulkevaa Suomen entistä päätietä, jota kutsutaan myös Järvi-Suomen portiksi. Pengerrettyjen osuuksien lisäksi ylitetään useita saaria ja Sääksmäen silta, joka oli ennen Suomen toiseksi pisin silta. Pohjoiseen mennessä reitti jatkuu Rapolanharjun ja Sääksmäen kulttuurimaisemien ohi.

Tienumero: Seututie 130, 303

Taikayöntien maisemareitti - Pirkanmaa, Satakunta

Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin kulkeva Taikayöntie, seututie 230. Reitin pituus noin 50 kilometriä. Reitillä näet kaunista hämäläistä joki- ja maalaismaisemaa.

Tienumero: Seututie 230, Nuutajärventie

Vilkaharjun maisematie - Etelä-Savo

Vilkaharjun maisematie, seututie numero 438 on neljä kilometriä pitkä reitti Sulkavalla, joka kulkee kauniissa harjumaisemassa kiemurrellen. Reitin varrelle osuu upea Vilkaharjun luontopolku sekä upea Vekarasalmen silta.

Tienumero: Seututie 438

Ylläksen maisematie - Lappi

Ylläksen maisematie on noin 15 kilometrin pituinen maantie Äkäslompolon ja Ylläsjärven välillä. Maisematie kulkee jylhien tunturien kupeessa ja näet karua kaunista Suomen lapin luontoa.

Tienumero: Maisematie 9401


https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml