Linnanrauniot ja linnoitukset

11.07.2023

Suomen linnanrauniot - historiaa ja tunnelmaa

Suomen linnanrauniot tarjoavat ainutlaatuisen kurkistuksen menneisyyteen. Ne ovat hiljaisia todistajia keskiaikaisesta vallasta, sodankäynnistä ja arkielämästä. Vaikka monet linnat ovat tuhoutuneet ajan saatossa, rauniot kietovat yhä ympärilleen kiehtovan tunnelman ja kutsuvat matkailijoita kokemaan historian havinaa.

Tunnettuja linnanraunioita Suomessa

Suomen tunnetuimpia linnanraunioita ovat mm. Kajaanin linna, Raaseporin linnanrauniot ja Kuusiston piispanlinnan rauniot. Nämä linnat ovat olleet aikanaan merkittäviä vallankeskuksia, ja niihin liittyy monia tarinoita ja legendoja.

Kajaanin linna sijaitsee Kajaanijoen suistossa ja se on yksi Suomen parhaiten säilyneistä linnanraunioista. Linna on peräisin 1300-luvulta ja se on toiminut mm. linnanvoutina ja vankilana. Nykyään linnanrauniot ovat suosittu matkailukohde ja siellä järjestetään mm. keskiaikatapahtumia.

Haminan linnoituksella kulkee Linnoituspolku. Kävelyreitti alkaa Lipputornilta. Voit Haminan linnoitusvalleja mukaillen kiertää keskustan ympäri Raatihuoneentorille. Linnoituksen reitillä näet vallihaudat, joissa oli nostosillat ja Haminan kaupunkia suojanneet portit sekä tykkiasemat, tunnelit ja holvit.

Kuusiston piispanlinnan rauniot sijaitsevat Kaarinassa. Linna on peräisin 1200-luvulta ja se on ollut aikanaan Suomen katolisen kirkon mahtavin keskus.

Tunnetuin Ahvenenmaalla sijaitseva linnanraunio on Bomarsundin linnoitus.

Miksi vierailla linnanraunioilla?

Linnanrauniot tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Suomen historiaan ja menneisyyteen. Ne ovat paikkoja, joissa voi aistia menneiden aikojen tunnelmaa ja kuvitella millaista elämä on ollut linnan muurien sisällä. Linnanrauniot ovat myös kauniita ja idyllisiä paikkoja, jotka sopivat erinomaisesti retkeilyyn ja luonnon rauhasta nauttimiseen. Linnanrauniot ovat avoinna yleisölle ja siellä voi tutustua linnan historiaan ja arkkitehtuuriin.

Yleisölle avoinna olevat linnanrauniot ja linnoitukset Suomessa. Paikkakunta, osoite ja pysäköinti.

Bomarsundin linnoitus, Haminan linnoitus, Kajaanin rauniolinna, Kotkan linnoitukset, Kuusiston linnanrauniot, Lappeenrannan linnoitus, Suomenlinna, Svartholman merilinnoitus.

Bomarsundin linnoitus

Bomarsundin on rauniolinna Ahvenanmaalla, Sundin kunnassa. Bomarsundin linnanrauniot kuuluvat merkittäviin muinaismuistoihin Ahvenanmaalla. Alueella sijaitsee myös Bomarsundin vierailukeskus, missä toimii mm. museo.

Osoite: Sundsvägen 1571, Sund - Ahvenanmaa

Pysäköinti: Ilmainen pysäköinti

Haminan linnoitus

Haminan linnoituksella kulkee Linnoituspolku. Kävelyreitti alkaa Lipputornilta. Voit Haminan linnoitusvalleja mukaillen kiertää keskustan ympäri Raatihuoneentorille. Linnoituksen reitillä näet vallihaudat, joissa oli nostosillat ja Haminan kaupunkia suojanneet portit sekä tykkiasemat, tunnelit ja holvit.

Osoite: Raatihuoneentori, Hamina

Pysäköinti: Maksuton pysäköinti Haminan kaupungissa

Kajaanin rauniolinna

Kajaanin linnan rauniot sijaitsevat Kajaanin keskustassa. Kajaanin rauniolinna on rauhoitettu kulttuurinähtävyys. Kajaanin rauniolinnaan voi tutustua vuoden ympäri. Maksuton muinaismuistokohde.

Osoite: Brahenkatu 1, Kajaani

Pysäköinti: Pysäköintialue n. 300 m

Kotkan linnoitukset

Kyminlinnan linnoitukset ja Ruotsinsalmen linnoituskaupunki sijaitsevat Kotkassa. Varissaaressa on Ruotsinsalmen merilinnoitukseen kuuluvan Fort Elisabethin linnoitusrakenteita ja raunioita.

Lauttayhteys Sapokasta Varissaareen kesäisin.

Pysäköinti: Sapokan sataman lähistöllä on runsaasti maksutonta pysäköintitilaa

Kuusiston linnanrauniot

Kuusiston piispanlinnan rauniot on nähtävissä Kaarinan kaupungissa.

Osoite: Linnanrauniontie 633, Kaarina

Pysäköinti: ilmainen pysäköinti n. 700 metriä raunioilta

Lappeenrannan linnoitus

Lappeenrannan linnoituksen historia ulottuu aina 1700-luvun loppupuolelle. Lappeenrannan linnoitus sekä linnan alue on erittäin suosittu vierailukohde. Linnoituksen alueella sijaitsee museoita, taidegallerioita, käsityöläisten puoteja sekä ortodoksinen kirkko.

Osoite: Kristiinankatu 3–5, Lappeenranta

Pysäköinti: Linnoituksen lähistöllä on runsaasti ilmaista pysäköintitilaa

Suomenlinna

Helsingissä sijaitsevan Suomenlinnan merilinnoituksen rakentaminen alkoi vuonna 1748. Suomenlinna on yksi Unescon maailmanperintökohde. Kesäisin Suomenlinna on yksi suosituimmista matkakohteista Suomessa.

Osoite: Suomenlinna, Helsinki

Pysäköinti: maksullinen pysäköinti Helsingin kauppatorin läheisyydessä. Lauttayhteys Suomenlinnaan

Svartholman merilinnoitus

Svartholman merilinnoitus sijaitsee Loviisan edustalla. Svartholman saari on koko perheen käyntikohde. Svartholmaan pääsee reittiliikennelaivalla. Tutustu linnoituksen historiaan näyttelyssä ja tee omatoiminen kävelykierros saarella. Alueella kesäravintola.

Pysäköinti: ilmainen pysäköinti Laivasillan välittömässä läheisyydessä - Rantatie 38, Loviisa

Utin linnoitukset

Utin linnoitus on kiinteä muinaisjäännös sekä valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. Tähtimäinen ja halkaisijaltaan yli satametrinen kivirakennelma on osa Kotkasta Savonlinnaan ulottuvaa Kenraali Suvorovin linnoitusketjua, jonka Venäläiset rakensivat 1700-luvun lopulla Pietarin suojaksi.

Osoite: Vallitie 100, Utti - Kouvola






https://rss.app/feeds/8MbUCyC9gzsVCGze.xml